5 pasa najvećih pametnica - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
zlatni retriver
Od petmagazine.rs - 31/01/2020

5 pasa najvećih pametnica

Generalno, svi psi su velike pametnice, i to zna svaki vlasnik, ali postoje rase koje su stručnjaci označili kao inteligentnije od ostalih.

Tekst: magazin „Pas“,Foto: Shutterstock

Kada govorimo o inteligenciji, govorimo najpre o sposobnosti brzog učenja komandi, trikova i vežbi, kao i o sposobnosti rešavanja problema, kažu stručnjaci. U smislu kognitivne sposobnosti, inteligencija se kod pasa meri na osnovu sledećih kriterijuma: prilagodljivost, instinkt, poslušnost i rad. Zbog toga su neke rase, koje vekovima imaju „radne zadatke” i pomažu ljudima, uspešnije u ovim kognitivnim testovima, te stoga i – inteligentnije.

1. Border koli

border koli

„Ajnštajn među psima” naziv je koji ste verovatno čuli kada se govori o ovoj rasi. U velikom broju testova, border koliji pokazali su se kao najpametniji. Uz to, oni su i veoma društveni, uvek raspoloženi i privrženi ljudima. Najbolje se snalaze u životu na selu, gde su dokazano bez premca u čuvanju stoke i pokazivanju pravog puta. Ovi psi su veoma aktivni, izvrsni su čuvari, odlično reaguju na trening s pozitivnom motivacijom i veoma brzo uče. Zaštitnici su dece i ljudske porodice, imovine, stada. Oni mogu uraditi sve što poželite – i uvek će to uraditi sa čistom peticom. Od 12 do 15 godina im je životni vek.

2. Pudla

pudla

Možda ne biste rekli, jer frizurom sakrivaju svoje izoštrene vijuge, ali uvek stilizovane pudle su veoma pametne. Francuska izreka „veran kao pudla” najbolje svedoči o njihovim vrlinama. One su privržene, pune ljubavi, aktivne i energične, a zbog inteligencije i sposobnosti da visoko skaču, ova rasa je u vrhu liste najvećih pobegulja, koje će lako i brzo shvatiti kako da šmugnu u potrazi za avanturom. Ovo su i veoma intuitivni psi koji mogu lako da manipulišu koristeći svoju slatku facu i umiljatost kako bi dobili ono što žele. Rasa je nastala kao lovačka, te njeni pripadnici brzo misle i reaguju, rešavaju probleme i pomažu ljudima već vekovima, iako su danas najčešće „samo” kućni ljubimci. Od 200 do 500 evra košta štene pudle.

3. Nemački ovčar

nemacki ovcar

Zbog svoje inteligencije, ovi psi su vekovima pratioci vojnika i policajaca, i ogroman je broj pripadnika ove rase koji su proglašavani ratnim herojima. Oni su izvrsni i u potragama za nestalima, a i kao pomagači carinicima na granici. Ukratko – nema toga što nemački ovčar ne može da nanjuši i prokljuvi. Ovaj radni pas, izvrsni čuvar imovine i ljudi, sa snažnim čulima i instinktima, zbog toga je najvoljeniji širom sveta, a naročito u našoj zemlji, u kojoj decenijama drži prvo mesto na listi najpopularnijih rasa. Izvrsni su i u čuvanju i vođenju stoke, spasavanju ljudi, otkrivanju eksploziva, narkotika, krijumčarenih cigareta… Do 40 kg mogu da teže mužjaci.

4. Zlatni retriver

zlatni retriver

Ovo je pas koji je od svih sa liste najmanje zahtevan – potrebno je samo da ga volite i on će biti najsrećniji. Uvek razigrani i srećni, ovi psi učiniće sve da udovolje svom vlasniku, a zbog visoke inteligencije, brzo i lako će savladati svaki trening. Veoma su poslušni i uživaju da uče. Najčešće su zaposleni u potragama za nestalima nakon prirodnih nepogoda (zemljotresa), česti su službenici i u policiji, na carini, a koriste se i kao terapeutski psi. Od 10 do 12 godina im je životni vek.

5. Šetlandski ovčar

setlandski ovcar

Poznatiji kao šelti, ovaj pas je uvek druželjubiv, želi da udovolji i voli da uči. Takođe, voli da je aktivan, da dobije zadatke od vlasnika i da ih besprekorno obavlja kako bi ga usrećio. Vredan je radnik i izvrstan ovčarski pas koji čuva svoje stado i vodi ga u pravom smeru. Osim toga, obožava svoju porodicu, igraće se s mališanima i drugim psima u domu. Najsrećniji je na selu ili na farmi gde može da trči i da radi sa svojim ljudima. Ova rasa je priznata 1909. godine ova rasa je priznata.