Zdrava i ukusna bundeva za mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
bundeva
Od petmagazine.rs - 16/03/2020

Zdrava i ukusna bundeva za mačke

Iskustva su pokazala da dodavanje svega jedne kašike pirea od bundeve (ili konzervirane bundeve) u jedan obrok vaše mačke tokom dana doprinosi tome da njen gastrointestinalni trakt bude zdraviji

ZALOGAJI S BUNDEVOM I ŠARGAREPOM

Sastojci: dve šoljice brašna od integralnog pirinča, polovina šoljice ovsenih pahuljica, šoljica pirea od bundeve ili konzervirane bundeve, šoljica rendane šargarepe, polovina šoljice nezaslađenog sosa od jabuke, još malo brašna od integralnog pirinča za mešenje testa

Priprema: Sos od jabuka pripremite tako što ćete oljuštiti jabuke, očistiti ih od semenki, iseckati na kockice, a potom ubaciti u šerpu u kojoj je prethodno proključala voda. Kuvaju se 25 do 30 minuta, i kada su skuvane, ispasirajte ih viljuškom. Zatim, zagrejte rernu na 180 stepeni, a u blender sipajte bundevu, sos od jabuke i rendanu šargarepu. Miksujte dok smesa na postane kompaktna. U činiji umešajte ovsene pahuljice i brašno od pirinča. Dodajte smesu iz blendera i mesite rukama dok ne dobijete kompaktno testo. Pospite malo brašna na radnu površinu i mesite testo još malo rukama, a potom ga oklagijom razvucite u pravougaonik. Modlama izdvajajte kolačiće (debljine oko centimetar) i postavljajte ih u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje koji ste nauljili (maslinovim uljem). Pecite oko sedam minuta s jedne strane, a potom još pet s druge. Kada se ohlade, ponudite ove hrskave poslastice svom mezimcu kao užinu.

MAČJI BISKVITI

Sastojci: šoljica speltinog brašna, konzerva tune (sa uljem), jedno jaje, dve kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, pola šoljice pirea od bundeve (ili konzervirane bundeve)

Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni, a u pleh postavite papir ze pečenje. Sve sastojke sipajte u činiju i umešajte ih rukama ili mikserom dok ne dobijete kompaktnu smesu nalik na testo. Razvucite testo i postavite ga u komadu u pleh i pecite dvadesetak minuta. Sklonite papir za pečenje (odlepite ga od testa), okrenite ga na drugu stranu i pecite dodatnih osam minuta. Ostavite da se ohladi (sat vremena) i tada ga isecite na zalogaje (od oko dva centimetra).

PEČENE SEMENKE

pecene semenke

Sastojci: semenke bundeve (kupovne) ili one koje ste odstranili iz ploda

Priprema: Na pleh postavite blago nauljen papir za pečenje (ekstradevičanskim maslinovim uljem). Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite 20 do 25 minuta i povremeno protresite pleh kako bi se semenke ravnomerno ispekle. Kada se ohlade, poslužite ih mezimcu uz obrok koji inače voli, ili zasebno, ako imate radoznalog mezimca koji voli nove ukuse i teksture.

Savet +

Pire napravite sami ‒ očistite parče bundeve od kore i semenki, isecite ga na kockice i kuvajte 15 do 20 min. Kada komadići postanu mekani, ispasirajte ih