Zašto se mačke češu o naše noge? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka oko nogu
Od petmagazine.rs - 22/03/2020

Zašto se mačke češu o naše noge?

Stručnjaci tvrde kako je ponašanje mačaka puno teže za tumačenje od psećeg, jer one mnogo suptilnije pokazuju emocije.

Izvor: Index.hr/ljubimci; Foto: Shutterstock

Razlika nije samo u karakteru nego i u fiziologiji. Naime, mačke svojim mišićima lica mogu proizvesti mnogo manje izraza nego psi pa emocije najčešće pokazuju pokretima i ponašanjem.

Jedan od takvih obrazaca ponašanja je češanje o ljude. To je ono kada vam se mačka mota oko nogu i celim telom se trlja o vas. Ona krene od glave, pa vas potom ušima i njuškom dobro očeše, a zatim nastavi rebrima te vam se naposletku repom obmota oko noge. Ali, znate li šta vam time vaša maca poručuje? Ona vas tako obeležava svojim mirisom.

Postajete njen čovek i želi da za to zna celi svet. Barem onaj deo sveta koji je to u stanju da nanjuši. Izlučivanjem feromona i ostavljanjem mirisa mačka zapravo izražava naklonost te životinjski svet obaveštava o vašoj povezanosti.

Ali, može se dogoditi i da se vaša maca trlja o vaše noge na malo agresivniji i drugačiji način nego što to čini kada vam pokušava reći da ste njeni. Ako se to dogodi, ona vam želi reći da joj nešto nije po volji. Ako to osetite, preispitajte svoje akcije ne biste li shvatili da li ste učinili nešto pogrešno.