Zašto mačka ne treba da „leti“? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
maca
Od petmagazine.rs - 09/07/2021

Zašto mačka ne treba da „leti“?

Činjenica je da mačke nisu stvorene da hodaju po zemlji, već da obitavaju na 1-2 metara visine, ali ipak ne bi trebalo da imitiraju ptice jer letenje nije prirodan način kretanja za njih. Anegdota kaže da imaju devet života, ali da li treba iskušavati sudbinu?

Za magazin MAČKA piše dr vet. med. Klara Ćurčin

Mačke imaju impresivan osećaj za balans i detekcija gravitacije im je odlična prilikom slučajnog ili namernog skoka. Manje od desetine sekunde treba da prilikom odvajanja nogu od tvrde površine povrate balans i da isprave položaj tela za bezbedan doskok. Zadivljujući je refleks da u milisekundi rotiraju glavu, vrat u pravilan položaj i istovremeno celo telo prati ovo bezbedno okretanje radi što mekšeg prizemljenja u vidu ispruženih nogu i leđa savijenih u luku.  Sve se ovo događa u vazduhu bez ikakvog prisustva čvrstog oslonca. Za ovaj bezbedan okret treba makar otpr. 3 metra visine. Ako je visina veća, bezbedan je pad i doskok samo ako telo ne postigne veću brzinu od 85km/h.

Statistički, najčešće sa visina padaju mlađe mačke, i to skoro 75% su mlađi od 4 godine, procenat smrti  je iznenađujući nizak, manje od 10%, ali zato su povrede brojne i raznolike.

Najčešće povrede kod “letećih mačaka”su:

prelomi kostiju prednjih i zadnjih nogu

prelom karličnih kostiju

povreda kičmenog stuba

povrede zubala

povreda vilice i tvrdog nepca

pneumotoraks

povrede pluća

šok

unutrašnje krvarenje

Pobegulja

Šta uraditi u slučaju da vam je mačka „nestala“ iz stana? Pokušajte se setiti da li ste slučajno ostavili otvoreno nešto od prozora, vrata, pa makar i na tren. Pokušajte namamiti mačku sa nekim poznatim zvukom. Osluškujte, čujete li nešto? Znaju da se sakriju i uvuku u neverovatna mesta. Ako nema nikakvog znaka da vam je mačka u stanu proverite prozore, vrata, terasu, sims…ako nema nikakvog znaka a živite u stambenoj zgradi sad je trenutak da odete dole ispred zgrade. Ponesite veliki peškir i lampu i omiljenu mačkinu nagradu. Mirno i staloženo proverite prostor u okolini, neposredno ispod stana, ispod parkiranih automobila, u okolini visokih drveća, u podrumu zgrade. Mačka koja je povređena sigurno će zadnjim atomima snage pokušati da nađe koliko toliko sigurno sklonište, neće jaukati jer glasom odaju svoj položaj. Ponekad znaju da se kriju i danima na nekom nama nepristupačnom mestu. Kad nađete povređenu mačku probajte da namamite bliže sebi sa nagradicom, možda uspe. Kad ste dovoljno blizu mačke prebacite preko nje peškir i pokušajte umotati i tako je hvatajte nežno da je ne bi dodatno povredili ali dovoljno čvrsto da ne bi uspela ponovo pobeći. Budite pažljivi prilikom hvatanja zbog eventualnih povreda koje mogu biti izrazito bolne i budite spremni na moguću agresivnost mačke koja je isključivo rezultat instiktivne odbrane.

Povreda i kako je sanirati

Kad nađete povređenu mačku prva stvar šta trebate uraditi je da se odnese kod veterinara na pregled da se ustanovi kakve su povrede i da dobije anti-šok terapiju.  Taj pregled se najčešće radi u sedaciji ili čak i u anesteziji da bi se moglo stabilizizovati stanje i tačno utvrditi koje su povrede u pitanju da bi se donela ispravna procena za daljnji tretman.

Pregled je u ovom slučaju kompletan: klinički pregled, rtg snimanje cele mačke sa akcentom na glavu i ekstermitete, ultrazvučni pregled stomaka, popotrebi torakocenteza i neurološki pregled kod stabilnog pacijenta.

Primarna terapija je regulisanje šoka, stabilizacija krvarenja ako ga ima, stabilizacija disanja ako ima poremećaja. Jedna od najbitnijih terapija je regulisanje primarnog i sekundarnog bola, kao i zaštita otvorenih rana. Tek posle stabilizacije pacijenta se pristupa eventualnim hirurškim intervencijama kao što su npr.ortopedske intervencije.

Budite spremni na preporuku veterinara za hospitalizaciju mačke jer tako se najbrže može stabilizovati stanje i smanjiti stres od višekratnog transporta. Prognoza kod ovakvih kompleksnih stanja u većini slučajeva, čak i do 90%, su dobre. Dugoročno gledano,  kvalitet života i kondicija obično se vrati skoro u normlu jer uz pravilan tretman mačke se oporavljaju neverovatnom brzinom.

Related Posts