Zablude: Pitomi psi i divlje mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i pas
Od petmagazine.rs - 04/02/2020

Zablude: Pitomi psi i divlje mačke

Često se „mačkari” i „kučkari” sukobljavaju oko toga koja je životinja privrženija čoveku i ko je bolji kućni ljubimac, ali stručnjaci napominju da je reč o dve potpuno različite vrste i da ih stoga ne bi trebalo upoređivati.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Ono što je psima i mačkama zajedničko jesu ljudi, odnosno naša velika ljubav prema njima, ali i njihova ljubav i privrženost prema članovima svoje ljudske porodice. Kada je reč o svemu ostalom – pripitomljavanju, ishrani, načinu života… ove dve vrste naših najboljih čupavih prijatelja – potpuno su različite.

Suživot s ljudima

Doktor veterinarske medicine Dunja Kovač, koja u našoj zemlji slovi za jednog od najboljih poznavalaca psihologije i ponašanja pasa i mačaka, najpre ističe da psi sa čovekom žive duže od 18.000 godina, a mačke tek oko 8.000.

– Mačke nisu uz čoveka ni upola onoliko koliko su psi s nama. One su još uvek poludivlje, savršeni predatori, obligatni karnivori koji mogu da love i opstanu u prirodi bez pomoći čoveka. Ne žive u društvenim grupama kao psi, niti su tokom ovih godina suživota s ljudima bile pripitomljavane na isti način kao psi – da nam služe u lovu, radu i drugim poslovima. Tu leži odgovor zašto su mačke takve kakve su. One su još uvek nezavisne od čoveka, pa se tako i ponašaju. One se uglavnom vezuju za teritoriju, pre nego za ljude (mada i te kako prepoznaju i vole svoje vlasnike), žive uglavnom same ili u manjim grupicama u kojima vlada „prećutna” obustava vatre. One se ne šetaju kao psi, ne izvode napolje da obavljaju nuždu kao psi, pa samim tim vlasnik oko njih ima manje posla, da tako kažemo.

Različite vrste

Naša sagovornica ističe i da su psi i mačke dve potpuno različite vrste, kanidi i felidi, i da ih zato ne možemo nikako porediti.

‒ To ni bilo kao da poredimo slona i žirafu. Psi su svaštojedi i strvinari, a mačke predatori i mesojedi. Psi žive u društvenim grupama, dok su mačke samotnjaci. Psi su pripitomljeni da pomažu čoveku i da budu korisni članovi domaćinstva, a mačke se nisu nikada pripitomljavale za određenu svrhu. Psi se vežu za ljude i vlasnike, mačke za teritoriju. Psi su u potpunosti podređeni čoveku, rade ono što im vlasnik dozvoli. Mačke ne zavise od nas ni u kom smislu (samo kad reč o hrani ako su isključivo kućne mačke), dok su za ostale aktivnosti uglavnom same sebi dovoljne – naglašava dr Kovač.

Društvena organizacija

I način na koji žive mačke i psi se razlikuje.

  • Društveno organizovanje mačaka je različito od društvenog organizovanja pasa, jer oni žive u društvenim grupama gde vlada jasna hijerarhija i svako ima svoje mesto. Kod mačaka to nije slučaj. One su samotnjaci, lovci koji sami love (najbolji primer je tigar). Preci pasa – vukovi, love u čoporu. Mačke mogu da formiraju društvene grupe, ali to budu dosta retke situacije, i tu je često na delu samo tolerancija po principu „ne diram te, ne diraš me”. Uglavnom se grupišu u vreme parenja, a u gradovima se grupišu na izvoru hrane – bilo oko kontejnera, bilo na mestu na kome ih neko hrani.

Šta im je zajedničko

Kao što smo već na početku teksta istakli, ono što je pak ovim različitim životinjskim vrstama zajedničko jesu – ljudi, odnosno njihovi vlasnici. Poslednje naučno istraživanje pokazalo je da se mace za svoje vlasnike vezuju isto kao i psi ili kao bebe za svoje roditelje. Nauka je takođe dokazala i da kod osobe koja mazi psa i kod psa koji je mažen dolazi do skakanja nivoa oksitocina, hormona ljubavi, u krvi. S obzirom na to da se prilikom interakcije sa psima, baš kao i s bebama, kod ljudi pojačano luči hormon ljubavi, može se zaključiti da je naša veza sa psima slična onoj koju imamo s decom.

I kada sve ovo znamo, ostaje da zaključimo samo da su bespotrebne rasprave ko je bolji mezimac, jer ako nas pitate, najveća je sreća u domu imati i psa i mačku.

Igra i maženje

Baš kao i kod pasa, igra je ta koja na najbolji način jača vezu na relaciji vlasnik-mačka.

– Jeste da mačka neće uvek biti zainteresovana za igru i interakciju s nama kao pas, ali baš u tome i jeste njihova čar. Ona će vas pozvati na igru, baš kao što će i pokazati da želi da se mazi. Često se kaže da kad nabavite mačku više nikad ništa nećete raditi sami. Mačke su veoma radoznale i vole kad se nešto oko njih dešava – bilo da pišete nešto za kompjuterom, idete u toalet, kuvate ručak, usisavate. Uvek će biti tu – na tastaturi kompjutera, u kupatilu s vama, na trpezarijskom stolu… na vašoj glavi – šaljivo objašnjava dr vet. med. Dunja Kovač.