Uradi sam: Napravite baštu u stanu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka gleda kroz prozor
Od petmagazine.rs - 25/04/2020

Uradi sam: Napravite baštu u stanu

To što vaš mezimac živi isključivo u stanu i ne izlazi napolje, nikako ne znači da u sobi ne može imati dašak džungle. Ovakva prirodna atmosfera prijaće svima u domu – i mačkastim i ljudskim stanarima.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Cica-mace su bića prirode i obožavaju da njihova okolina što više liči na stanište u kojem bi živele da su i dalje divlje i da lutaju šumama, stepama i savanama. To što možda živite na osmom spratu nekog gradskog solitera nikako ne znači da svom mezimcu ne možete da priuštite prirodnu oazu. Za početak, udobno mesto kraj prozora (koji mora biti zaštićen) pruža macama dragocen pogled u spoljni svet. Penjalice, grebalice i police po kojima ljubimac može da se pentra pružaju mu mogućnost da oponaša svoje prirodno ponašanje – da vreba, pritaji se, ima pogled na situaciju s visine (i bezbedne udaljenosti), da vežba i jača svoje mišiće.

Grana

Nije vam potrebno mnogo novca, već da najpre budete maštoviti i dovitljivi, i da razmišljate kao mačka. Za početak, kada se šetate kejom, parkom ili šumom u vašem kraju i ugledate debelju granu koja se račva i koja je otpala ili je isečena s nekom stabla – možete je poneti kući i prisloniti uza zid. Naravno, vodite računa da grana bude stabilna kako se mačka ne bi povredila. Uživaće da se penje i da grebe tu tako primamljivu teksturu kore drveta.

Mesto za baštu

Ako je ikako moguće, baštu smestite u deo sobe kraj prozora, gde ima svetla ali gde će maca imati i mogućnost da, osim u opojnim mirisima i pentranju po granama, uživa i u pogledu. U ovaj kutak stana (ili kuće) možete postaviti i penjalice, kao i udobni jastuk za spavanje (na penjalici ili na radijatoru).

Oprez prilikom izbora

Još jedan važan savet je da saksije u vašem domu ne budu prevelike i da, po mogućstvu, ne budu na podu jer postoji rizik da maca saksiju koristi kao toalet. Ako su saksije ipak na podu, gledajte da biljke budu gusto zasađene da maca ne može da stane u nju. Idealne su manje, okrugle saksije. Takođe, kako biste zaštitili svog mezimca od parazita, potražite zemlju koja je organska i samim tim bez parazita i drugih mikroogranizama. Isto važi i za biljke, potražite rasadnike, tezge i proizvođače sadnica sa organskim proizvodima.

Biljke

Mnogo puta do sada smo pisali o tome da određene biljke mogu biti opasne za vašu mačku, i to pojedine čak toliko da je mogu usmrtiti. Zato vam dajemo spisak biljaka koje ne samo da su bezbedne već i divno mirišu pa će vaše mace hraniti svoja čula, uživati i zadovoljno presti. I naravno – voleti vas najviše na svetu zato što ste im omogućili takav ugođaj.

Mačja trava

Ova korisna biljka slična menti u svom lišću i stabljici sadrži dragoceno eterično ulje čiji miris mace obožavaju. U našem narodu naziva se i mačja metvica. Kada mace trljaju glavu o mačju travu, mirišu je i grickaju, njihovo čulo mirisa detektuje miris eteričnog ulja veoma sličnog mirisu urina mačaka ili onom koji ispuštaju ženke u teranju. Mačke tako dobijaju seksualni stimulans, kao kad osete feromone u vazduhu. Trajanje ovog stimulansa traje desetak minuta, što je sasvim dovoljno da mace osete radost, budu zadovoljne i dobiju nalet pozitivne energije. Ovakav opojan efekat mačja trava ima na jedinke starije od šest meseci, a istraživanja su pokazala da čak 70 do 80 odsto mačaka obožava mačju travu.

Alternativa

Ukoliko vaš mezimac spada u onu grupu koja na ovu biljku ne reaguje, možete probati neku od sledećih alternativa:

Orlovi nokti ova mirišljava puzavica takođe sadrži jedinjenje nepetalakton, ali za razliku od mačje trave, deluje i na mačiće mlađe od šest meseci. Mace reaguju na drvenasti deo biljke, a kako bi miris bio jači, zalijte je s vremena na vreme.

Srebrna lozabiljka opojnog mirisa na mace deluje umirujuće čak 30 minuta. Ona sadrži supstancu aktinidin, prisutnu i u eteričnom ulju valerijane.

Valerijanana mace deluje korenje ove biljke koje ima prelep, opojni mirisa. Valerijana deluje kao jak stimulans koji mace smiruje i čini ih srećnim. Takođe, ako imate ovu biljku u kući, ona će i na vas delovati smirujuće, pa od nje celo domaćinstvo može imati benefit – mace će usrećiti, a ljude će umiriti.

Druge biljke

peršun, ruzmarin, zeleni ljiljan

Među ostalim biljkama koje mace vole i koje su za njih bezbedne, a koje će lepo izgledati i u vašem domu izdvajamo:

Traveodređene grupe biljaka iz porodice žitarica mačke vole da jedu, a to su najčešće ovas (Avena sativa) i ježevica (Dactylis glomerata L., ježevina). Njihova uloga je uglavnom u regulisanju varenja, olakšavanju transporta dlake koju je mačka unela kroz digestivni sistem, a pružaju i dodatnu količinu vitamina. U kućnoj saksiji se može posaditi mešavina ovih trava, kako bi mačka mogla stalno da ih gricka.

Hlorofitzeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) – pripada porodici ljiljana, ali nije, kao ostale biljke iz ove porodice, otrovan za mačke, već se ubraja u bezbedne sobne biljke. Ima duge, sabljaste, svetle listove koje kućne mačke smatraju vrlo ukusnim. A i lepo izgleda.

Mačji timijan (Teucrium marum)proizvodi prodoran, aromatičan i ponekad oštar miris koji ima sličan efekat kao mačja trava: mačke se trljaju o biljku.

Ruzmarin – zbog opojnog i snažnog mirisa mace ga takođe vole, a vi budite sigurni da će vam dom uvek prelepo mirisati. Imaćete i začin za svaki ručak, a korisno je i to što ruzmarin odbija buve i dosadne komarce.

Peršun – potpuno je bezbedan za mace, lepo miriše i izgleda, a ujedno imate i začin koji se veoma često koristi u ljudskoj ishrani.