U čemu je fora s kutijama? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka u kutiji
Od petmagazine.rs - 09/04/2020

U čemu je fora s kutijama?

Na društvenim mrežama može se pronaći na hiljade snimaka i fotografija mačaka koje ne mogu odoleti da se ne „upakuju” u kutije, ma koliko bile male i tesne.

Izvor: magazin “Mačka”, Foto: Shutterstock

Kako objašnjava profesor Nikolas Dodman, jedan od najpoznatijih veterinara i bihejviorista na svetu, reč je o varijaciji često postavljanog pitanja zašto mačke stalno pokušavaju da se uvuku u kofere, plastične posude pa čak i vaze za cveće.

Jednostavan odgovor, prema Dodmanu, jeste da mačke vole da se ušuškaju u male prostore gde se osećaju mnogo bezbednije i udobnije.

  • Umesto da budu izložene mogućim pretnjama i opasnostima otvorenog prostora, mačke preferiraju da se uvuku u manje oblasti s jasnijim granicama. Kad su mlađe, mace uživaju da se maze sa svojom majkom i drugim mačićima iz legla, osećajući toplotu i smirujući kontakt. Blizak kontakt s unutrašnjošću kutije, pretpostavlja se, dovodi do oslobađanja endorfina koji izaziva zadovoljstvo i smanjuje stres – kaže on.

I zato ovih dana, kao izvor zabave i razonode, dajte vašoj mački kutiju u kojoj može da se krije, da iz nje iskače i vreba, i verujte – biće oduševljena ovom novom igračkom.