Tunel je obavezan u svakom mačećem domu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
tunel za macke
Od petmagazine.rs - 20/04/2020

Tunel je obavezan u svakom mačećem domu

Ljubimci obožavaju tunele, kako zbog igre tako i zbog toplote i sigurnosti.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Zašto je tunel u svakom domu s mačkom obavezan? Pa zato što naši ljubimci jednostavno obožavaju da se kriju, kažu stručnjaci za ponašanje životinja. Kako objašnjava Pem Džonson Benet,  vodeći svetski ekspert za ponašanje mačaka i autorka knjiga koje su u svetu poznate kao „mačje biblije”, cica-mace se kriju ili zato što su po prirodi plašljive, što je slučaj sa macama udomljenim sa ulice, ili jednostavno vole da se na taj način igraju.

Ponašanje

– Mnoge mace vole da dremaju na skrovitom mestu jer se tako osećaju bezbednije, a i toplije im je kad se šćućure. Koji god da je razlog, vlasnici bi uvek trebalo da imaju na umu da je skrivanje urođeni način ponašanje za mačke, i da bi im trebalo obezbediti mesta na kojima to mogu da čine. Tuneli su zato najpraktičnije rešenje, a i većina maca ih jednostavno obožava! – kaže Benetova za portal moderncat.

Veliki izbor

U našoj zemlji, u bolje opremljenim pet-šopovima imate veliki izbor raznoraznih tunela, i u skladu s prirodom svoje mace, možete odabrati onaj koji joj najviše odgovara. Možete izabrati tunel koji ima i igračke kao dodatak i one su najčešće pričvršćene za njegov vrh, tako da mace šapicama mogu da ih love i hvataju iz unutrašnjosti svog mesta za skrivanje. Postoje i oni s manjim otvorom, najčešće na sredini, a izrađeni su od mekanih i toplih materijala, i tako pružaju i toplotu i privatnost. Ima ih dužih i kraćih, skupljih i jeftinijih, od najrazličitijih materijala, u skladu s vašim finansijskim mogućnostima.

Uradi sam

Tunel možete napraviti i sami, koristeći jeftine papirne kese. Jednostavno odsecite dno kese i selotejpom spojite nekoliko kesa jednu za drugu, i eto zabave! Papirne kese i šuškaju, što mace takođe neodoljivo privlači i intrigira. Kako bi ovaj tunel duže trajao, možete osim selotejpom kese pričvrstiti i heftalicom. Kao tunel može poslužiti i dugačka kutija, samo napravite otvor da vaša maca može da iskoči kada to poželi.

Igra

Kada je vaša maca budna, mamite je igračkama, najbolje onima s pecaljkom koje će vaša maca loviti kroz otvor ili krajeve tunela. Kada odete na posao, u tunel stavite pazl činiju sa hranom, da vaša maca ima čime da se zanima dok ste odsutni. Isti efekat postići ćete i „kong” igračkom s granulama ili poslasticama unutar nje. Tuneli su odlična motivacija za igru i fizičku aktivnost ako imate stariju i manje aktivnu mačku, ili ako je vaš mezimac izgubio interesovanje za igru jer su mu sve igračke već pomalo dosadne.

Mačja domaćinstva

Ako u svom domu imate nekoliko mačaka, tuneli su odličan način da im priuštite preko potrebno vreme da budu same, da imaju svoju privatnost ili mesto gde će se skloniti ako su se „posvađale”. Takođe, ako imate mače i stariju mačku, stariji mezimac će vam biti zahvalan da ima svoj prostor jer su mačići često naporni i umeju da ih stalno začikavaju i da im dosađuju.

Uplašene mačke

Ako imate plašljivu mačku, naročito ako je tek došla u vaš dom, tunel možete staviti u dnevnu sobu da bi se ona postepeno navikavala na okolinu, a opet da bude na sigurnom. Ili, ako vaš mezimac voli da spava ispod kreveta ili u plakaru, to su mesta za tunel, radi dodatnog osećaja sgurnosti.

Za sve uzraste

Tuneli su odličan izvor zabave, ali i skrovitog, mirnog mesta, za mačke svih uzrasta. Tuneli sa igračkama su idealna zabava za energične i radoznale mačiće i mlade mačke, ali jednako su stimulativni za starije mace, koje nisu toliko aktivne i prija im mirnije okruženje.