Suživot mačke i ribica je ipak moguć - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i ribice
Od petmagazine.rs - 27/04/2020

Suživot mačke i ribica je ipak moguć

Uz nekoliko mera predostrožnosti, možete uspeti u tome da spretne šape vašeg mezimca nikada ne zaprete ribicama u akvarijumu.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Mačka i akvarijum u istoj kući – takva zamisao može da zazvuči kao nemoguća misija. Ali, s obzirom na to da mnogi ne žele da se odreknu ribica kada mačka ušeta u dom, dobra vest je da je ova koegzistencija ipak moguća, uz određene mere predostrožnosti.

Uporne

Ima onih srećnih vlasnika koje sudbina pogleda pa dobiju cica-macu koja akvarijum potpuno ignoriše i ribice joj uopšte nisu interesantne, ili odustane od namere da ih lovi kada prvi put pokvasi šape. Međutim, najveći broj mačaka su radoznalice i neprikosnoveni predatori kojima je u genima da love i da se trude da istraju sve dok ne ulove ta šarena peraja, ma koliko puta da dožive neuspeh.

Opasnost

Koliko god da ovaj mačji naum može delovati zabavno, scenario u kojem mačka napada akvarijum može biti opasan za obe vrste – i za mačku i za ribice. Čak i kada maca ne uspe u svom naumu, ribice će biti pod stresom jer neko čupavo biće stalno obigrava oko akvarijuma i uznemirava ih svojim taktikama lova. S druge strane, može se dogoditi da mačka upadne u akvarijum i udavi se (nije redak slučaj), naročito ako je reč o onim velikim i dubokim akvarijumima, ili da ga prevrne i tako se povredi. Što od samog akvarijuma, što od stakla ukoliko se akvarijum razbije. Na prvi pogled moglo bi se reći da naša početna teza ipak nije moguća, ali rešenje postoji. Evo nekoliko saveta kako da u svojoj kući ili stanu obezbedite miran, srećan i dug život svim kućnim ljubimcima.

Akvarijum

Najvažniji savet je da ga uvek postavite na neko visoko mesto tako da mačka ne može da mu se približi u jednom skoku. Mora biti visoko i toliko nepristupačno da mački bude jasno da je svaki pokušaj – uzaludan. Važno je i da u blizini akvarijuma nema nameštaja na koji mačka može da se popne i tako mu se približi. Dobra taktika je da uz akvarijum postavite knjige ili neke ukrase, tako da pored njega nema mesta da mačka stane. Neka postolje za akvarijum bude istih dimenzija kao i sam akvarijum, to je najbolja opcija. Da ne preostane mesta ni za šta drugo.

Stabilnost

Još jedna važna stavka jeste da mačka nikako ne može da prevrne akvarijum niti postolje na kojem on stoji, i to imajte na umu. Akvarijum mora biti stabilan i dobro pričvršćen kako ne bi završio u delovima, na zemlji, a ribice na suvom. Takođe, birajte akvarijume koji su duži, jer ako su visoki, a znatno manje dugački, predstavljaju pretnju i skloni su rušenju.

Odbijajući efekat

Eukaliptus i citronela

Postoje načini i da sam akvarijum učinite potpuno nezanimljivim mački, odnosno da učinite da joj čak bude odbojan. Spas je u biljkama. Oko akvarijuma postavite eukaliptus, zimzelen ili citronelu. Mačke ne podnose miris ovih aromatičnih biljaka i neće ni pokušavati da im se približe. Ovaj savet stručnjaci često daju i tokom praznika, jer aromatična ulja ovih biljaka možete isprskati na novogodišnju jelku i tako mace odvratiti od pentranja i rušenja ukrasa. Dobra ideja je i da oko akvarijuma postavite dvostruku lepljivu traku koja će mace odbiti čim je dodirnu šapicama.

Poklopac

Bilo bi dobro da akvarijum ima težak poklopac, ali naravno, sa otvorom za protok vazduha. Nikada ne sme biti staklen kako ne bi napukao od težine mačke ako reši da na njemu leži ili sedi. Konsultujte se s prodavcima akvarijuma prilikom izbora.

Zastori i skrovišta

Kada odlazite na spavanje, akvarijum prekrijte čaršavom ili peškirom, kako mačku ne bi mamili pokreti ribica i njihove jarke boje koje su upadljive zbog osvetljenja u akvarijumu. I ribice će vam biti zahvalne za malo tmine. U akvarijumu ribicama obezbedite pećine i mesta za skrivanje, da mogu da se sklone kada mačka odluči da „napada”.

Plan B

Ukoliko ništa od ovih predloga ne upali, najbolje rešenje je da akvarijum bude u sobi u koju mačka ne ulazi i u kojoj joj i nećete dozvoliti pristup. Tako će svi biti mirni i bezbedni. Naravno, ovo važi samo za one vlasnike koji žive u stanu ili kući s više soba.

Saveti +

Vlasnici bi trebalo da imaju na umu i sledeće:

* Nikada ne kažnjavajte mačku i nemojte vikati na nju ako se okomi na ribice, jer je to njeno urođeno ponašanje. Pozitivnom motivacijom pokušajte da joj skrenete pažnju.

* Nabavite nove igračke, igrajte se s mačkom, nabavite pazl činiju za hranu ili „kong” igračku. Kada je mačka mentalno i fizički okupirana, manje će biti fokusirana na akvarijum.

* Mačke su neretko više privučene vodom, mehurićima i talasićima nego samim ribicama. Nabavite mali, okrugli akvarijum i u njega sipajte vodu i postavite ga ispred pravog akvarijuma. Mačka će se fokusirati na ovaj bez ribica, jer će se zanimati vodom. Nabavite mačju fontanu, obožavaće je.

* Uredite mačji prostor – penjalice, grebalice, police na koje može da se pentra, mačju travu, neko zanimljivo drvo, igračke… Kada ima svoju zanimaciju, velika je verovatnoća da maca neće praviti nestašluke.