Suplemente prepisuje veterinar - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 29/07/2019

Suplemente prepisuje veterinar

Dodaci ishrani mačkama se daju samo kada je veterinar dijagnostikovao zdravstveni problem u vezi sa deficitom određenog sastojka (minerala ili vitamina) ili kada smatra da određene lekovite materije mogu biti korisne u terapiji

Piše: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Iako ljudi često sami sebi prepisuju vitamine i minerale kako bi osnažili i sačuvali zdravlje, ne bi trebalo da ih vlasnici mačaka na svoju ruku uvode u ishranu ljubimca, već samo na preporuku veterinara. Ishrana mačaka kvalitetnom, odgovarajućom hranom trebalo bi da obezbedi sve neophodne hranljive sastojke, pa tako i vitamine i minerale.

Međutim, postoje stanja kada je potrebno dodati neke od mikronutrijenata.

Kada je potrebna suplementacija

* Kada zdravstveno stanje onemogućava mački da usvoji sve neophodne minerale i vitamine ili joj je neophodna njihova veća količina, i to kada je veterinar dijagnostikovao zdravstveni problem u vezi s deficitom određenog sastojka (minerala ili vitamina) ili smatra da određene lekovite materije mogu biti korisne u terapiji.

* Kada se mačka hrani kućno pripremljenom hranom, suplementacija je potrebna radi uspostavljanja potrebnog unosa odgovarajućih količina i odnosa minerala i vitamina, i tada se koriste multivitaminski preparati koji osim potrebnih minerala i vitamina mogu sadržati i određene enzime i aminokiseline.

* Kada se ishrana bazira na nedovoljno kvalitetnom, neizbalansiranom obroku ili ako je količina hrane nedovoljna, tada može pomoći multivitaminski kompleks, ali to ne može biti primarni izbor umesto odgovarajuće ishrane.

Uloga dodataka ishrani

Dodaci ishrani mogu imati korektivnu ulogu, odnosno mogu biti podrška u prevenciji ili tokom rešavanja promenjenog zdravstvenog stanja. Stručnjaci imaju različita mišljenja u vezi sa raznim dodacima ishrani u smislu njihovog korisnog dejstva, doze i nusefekata, jer su istraživanja veoma oskudna, a zakonski je ta oblast nedovoljno regulisana. U svakom slučaju, suplementi nisu zamena za medicinski tretman i lečenje i trebalo bi ih davati prema instrukciji i pod kontrolom veterinara.

Urinarni trakt

Zdravstveno stanje urinarnog trakta je čest problem mačaka. Pri korišćenju suplemenata mora se voditi računa o lokaciji i vrsti problema, što će veterinar potvrditi svojom dijagnozom. U preparatima za koje se smatra da imaju pozitivan efekat na stanje urinarnog trakta veoma često se nalazi brusnica, koja pomaže u prevenciji i tretmanu bolnog stanja urinarne infekcije. Bogata je antioksidansima i određene aktivne materije u njenom sastavu utiču na smanjenje aktivnosti nekih patogenih bakterija (E. coli sojevi). Takođe, pomaže u smanjenju mirisa amonijaka u urinu mačke. Bez obzira na pozitivno dejstvo na urinarni trakt, ona ne može biti zamena za antibiotsku terapiju ako je ona neophodna. Osim brusnice, u suplementima namenjenim zaštiti urinarnog trakta pojavljuju se i glukozamin, bromelein i različito lekovito bilje:

* Maslačak (list i koren) ‒ poznat kao antiseptik i diuretik;

* Ehinacea ‒ poboljšava imunološku reakciju urinarnog trakta; 

* Koren belog sleza ‒ blagotvorno deluje na sluzokožu mokraćne bešike;

* Kukuruzna svila – ima diuretsko dejstvo.

Suplementi glukozamina sadrže jedinjenja slična onima koji fiziološki štite sluzokožu mokraćne bešike. Zasad nemamo studiju koja merljivo dokazuje da glukozamin značajno deluje na očuvanje zdrave bešike, međutim, veterinari su primetili poboljšanje funkcije mokraćne bešike kod pacijenata sa FLUTD-om (bolest donjih puteva urinarnog trakta mačaka/feline lower urinary tract disease) koji su dobijali preparate glukozamina u terapiji artritisa. Pošto je glukozamin generalno bezbedan, preporučuje se kao suplement za mačke koje pate od nakupljanja mokraćnog kamenca u urinarnom traktu, s dodatnim oprezom kada su u pitanju mačke kod kojih se sumnja na dijabetes.

Riblje ulje

Suvo mat krzno, gubitak dlake, koža se peruta, promene na koži… moge biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema. Prvi korak je proveriti zdravstveno stanje mačke sa veterinarom koji će, verovatno uz redovnu terapiju, predložiti i određene suplemente. To može biti riblje ulje (pre svega ulje lososa) koje pomaže da suva koža zadrži vlagu, i učiniće krzno sjajnim, kožu vlažnom i smanjiće perutanje kože. Esencijalne masne kiseline u ribljem ulju pomažu ne samo koži, već i poboljšanju stanja zglobova, smanjuju inflamatorne procese, alergijske reakcije, pozitivno deluju na stanje gastrointestinalnog trakta. Pri davanju ribljeg ulja trebalo bi kontrolisati stolicu radi regulisanja doze. Ako se pojave simptomi stomačnih problema (češći i mekši izmet) – doza je prevelika. Osim u obliku ribljeg ulja, dodavanje Omega 3 masne kiseline često je u kombinaciji sa vitaminom E i vitaminom A radi regulisanja kožnih problema koji su posledica deficita ovih vitamina. Vitamin E (tokoferoli) svojim antioksidativnim dejstvom štite ćelijsku membranu i tkiva od oksidativnog stresa. Mačke koje u ishrani imaju povećanu količinu masti su naročito izložene riziku od njegovog deficita. Vitamin A je neophodan za diferencijaciju epiitelnih ćelija i za proces keratinizacije. I deficit i višak ovog vitamina mogu rezultirati promenama na koži. Dodaci hrani i terapiji kožnih problema često sadrže i biotin, cink, ulje jagorčevine i seme lana.

Glukozamin i starije mačke

Glukozamin je odličan suplement u ishrani starijih mačaka, jer pomaže u borbi sa artritičnim bolom pošto ima povoljno dejstvo kad je posredi reparacija hrskavice. Suplementi za zglobove mogu sadržati dodatno i hondroitin, hijaluronsku kiselinu i omega masne kiseline, i nemaju loše nusefekte kao nesteroidni antiinflamatorni lekovi pa se mogu davati tokom dužeg vremenskog perioda. Starijim mačkama bi ga preventivno trebalo davati, jer one često s godinama obolevaju od osteoartritisa.

Doziranje

Odgovarajuće doze glukozamina za mačku variraju, ali se obično kreću između 120 miligrama i 500 miligrama dnevno. Veterinar će odrediti dozu u odnosu na stanje mačke ‒ preporučuje se za početak manja doza s obzirom na to da neke mačke mogu imati dijareju ili neke druge smetnje u okviru digestivnog sistema.

Taurin

Za mačke je unos taurina obavezan. Njegova uloga je u regulisanju procesa varenja, funkciji srčanog mišića, oka i reprodukciji. Važnost unosa taurina proizilazi iz nemogućnosti mačke da ga sintetiše, te zato izbalansirani obrok mora sadržati odgovarajuću količinu taurina. U zdravstvenom riziku su mačke na neizbalansiranoj ishrani ‒ veganskoj, režimu smanjenja telesne težine ili zbog drugih zdravstvenih problema ne unose dovoljnu količinu taurina. Njima se taurin može nadoknaditi kroz odgovarajući suplement, kao samostalni dodatak ili u kombinaciji s drugim dodacima.

Masna jetra

FHL (idiopatska lipidoza mačaka) jeste ozbiljno oboljenje jetre i predstavlja poremećaj metabolizma masti i njihovo taloženje u jetri. Terapija uključuje suplementaciju L karnitinom radi poboljšanja oksidacije masti i smanjenja opterećenosti jetre. Veći efekat je uočen kod gojaznih mačaka u sprečavanju nastanka i razvoja lipidoze, dok kod već uznapredovalog oboljenja može biti samo dodatno sredstvo uz regularnu agresivnu terapiju.