Šta znači kada maca donosi poklone - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 01/02/2024

Šta znači kada maca donosi poklone

Kada vam vaša mačka donese svoj „plen“, da li mislite „au, slatko“ ili „fuj, grozno!“? Kladimo se da odgovor zavisi od toga da li je u ponudi igračka ili pravi miš. Većina vlasnika mačaka je verovatno upoznata sa ovim čudnim, ali ustaljenim ponašanjem – među mnogim drugim ludorijama vaše mačke.

piše: petmagazine.rs

Uopšteno govoreći, mačke vam donose igračke jer im je dosadno, žele da se igraju ili očekuju nagradu za svoj lov. Možda postoje drugi slučajevi kada mačka isporučuje igračku iz naklonosti ili radoznalosti. Želite da znate zašto vam mačka donosi igračke? Evo šest najčešćih razloga – i šta učiniti kada poklon nije onaj koji želite u kući.

Dosadno im je i žele da se igraju

Vlasnici kućnih ljubimaca bi trebalo da imaju u planu da se igraju sa svojim mačkama bar jednom dnevno. Mačkama je dosadno kada im nedostaje aktivnosti i pažnje. Jedan od najvećih znakova da je vašoj mački dosadno? Možda vam donesu igračke i mjauču kao ne baš suptilan podsetnik da se igrate sa njima.

Ali i mačke se dosađuju kada nisu u mogućnosti da love, prosto moraju da se osećaju kao pravi grabljivci u divljini. Kada mačka nije u stanju da zadovolji svoj lovački instinkt, možda ćete videti da se njihov nagon za plenom manifestuje u nepoželjnim ponašanjima kao što je ujedanje ili napad na druge.

Očekuju nagradu

Da li vam mačka noću donosi igračke u krevet? Mačke su krepuskularne, što znači da će najverovatnije loviti u zoru i sumrak. Ako vaša mačka noću spusti svoju omiljenu igračku u krevet i mjauče, možete je pomaziti, skloniti u stranu ili čak baciti igračku. Sve ove akcije signaliziraju vašoj mački da će biti nagrađena pažnjom za donošenje igračke u krevet.

Mačke povezuju vaše zajedničko prisustvo sa svojim igračkama kao znak da će se igrati. Kada nauče ovaj odnos, mogli bi da podstaknu igru tako što će vam doneti igračke. Ovo ponašanje zasnovano na nagradi nije rezervisano samo za noć!

Oni žele da pazite na igračku

Kada mačke love u divljini, njihovi instinkti su da premeste svoj ulov na bezbedno mesto dalje od predatora i konkurencije. Možda neće odmah pojesti svoj ulov, već ga umesto toga ostaviti na sigurnom mestu da jedu kasnije. Mačke svoje vlasnike vide kao sigurne i pouzdane, pa vam daju svoju igračku na koju ćete „paziti“.

Mačke (čak i najslađi mačići) su naučeni da love i čuvaju svoju imovinu. Na kraju krajeva, njihovi lovački instinkti su im našli mesto u ljudskim domovima pre nekih deset hiljada godina. Zbog toga možete pronaći i igračke skrivene na omiljenim mestima vaše mačke, na primer ispod kreveta, u vašoj odeći, a ponekad i u njihovoj posudi za vodu ili hranu.

Uče vas kako da lovite

Da se ​​razumemo, niste sjajni u lovu na miševe i vaša mačka je to primetila. Ako vam je mačka donela igračku ili neki drugi poklon, možda replicira instinkte majke i mačića. U divljini, mame mačke uče svoje mlade kako da love i jedu svoju hranu.

Igra je važna, ali igračke mogu biti opasne

 

Žele da istražite igračku

Ako omiljena igračka vaše mačke izgleda ili miriše drugačije, možda vam je donese da je pregledate. Igračka vaše mačke može imati labave vezice, ispadanje punjenja ili druge komponente koje vire koje ih sprečavaju da se igraju sa igračkom kao inače.

Pokazuju svoju ljubav prema vama

Jedan od znakova mačije naklonosti, koji se ne priča, jeste da vam povere njihov ulov. Bilo da su želele da vas nauče lovu, traže da se igraju ili žele da pazite na njihov plen, one vam iskreno veruju i vole. Neke rase mačaka pokazuju ovu vrstu naklonosti više od drugih, uključujući ragdol i sijamske mačke.

Bez obzira na razlog, kada vam mačke donesu igračke, one vam pokazuju naklonost i koliko ste im važni.

Šta da radim ako mi mačka donese mrtve životinje ili druge „neprikladne poklone“?

Ako vam mačka donese mrtvu ili živu, ali povređenu životinju, važno je da je ne grdite. Vaša mačka jednostavno ima svoj instinkt. Umesto toga, dajte svojoj mački do znanja da je dobro obavila posao kao mačka i da se usredsredite na zdrave načine da zadovolje svoje lovačke instinkte.