Saveti: Kako odabrati rasu mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 25/12/2018

Saveti: Kako odabrati rasu mačke

Prilikom odabira kućnog ljubimca, valja uzeti u obzir u kojim ste godinama, da li ste zbog posla često van kuće, imate li malu ili stariju decu

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Odlučili ste da u svoj dom dovedete mačku (i to rasnu), i nakon ovog prvog i najvažnijeg koraka, glavno pitanje koje ćete sebi postaviti je: Koja je idealna rasa za mene i moju porodicu? Mnogi ovo pitanje, nažalost, potpuno zanemare, pa rasu biraju prema izgledu, a ne prema karakteru i stepenu aktivnosti, pa se neretko dešava da macama ubrzo počnu da traže drugi dom (ili ih puste na ulicu).

Životno doba/posao/deca

Još jedan važan aspekt koji budući vlasnici neretko potpuno izgube iz vida jeste životno doba u kojem se nalaze, kao i da li su radoholičari koju mnogo vremena provode van doma, ili imaju fleksibilno radno vreme i mogu da rade i od kuće. Važno pitanje je takođe i da li imate decu, i kojeg su ona uzrasta. Mačke danas mogu da požive i do 20 godina, i ljubimac postaje ravnopravan član vaše porodice, o kojem ćete dugo brinuti. I zato je važno da pre nego što u svoj dom dovedete mačku, dobro razmotrite sve ove važne okolnosti.

Mi smo se zato potrudili da vam pomognemo i da vam na osnovu preporuka stručnjaka pomognemo u izboru kako biste vi, vaša porodica i vaš budući mezimac bili srećni i spokojni.

Mladi ste i živite sami

norveška šumska mačka

Ako ste u dvadesetim ili tridesetim godinama, živite sami i fokusirani ste na posao i napredovanje u karijeri, onda rase poput ragdola, bengalske ili persijske mačke nikako nisu za vas.Razmislite o tome da u svoj dom dovedete dve mace kako bi jedna drugoj pravile društvo dok ste na poslu, a kada je reč o rasama koje spadaju u najnezavisnije u mačjem svetu, onda su to britanska kratkodlaka mačka, norveška šumska mačka, škotski fold i ruska plava mačka. Takođe, za vas je najbolji izbor odrasla mlada mačka, stara oko godinu. Svakako, svoj dom opremite s dosta penjalica i grebalica i svom mezimcu ostavite omiljene igračke dok ste na poslu kako bi se zabavio. Takođe, ako na poslu ostajete prekovremeno, možete zamoliti nekog od članova porodice ili prijatelja da obiđe vašu macu i poigra se s njom.

Ako imate malu decu

abisinska mačka

Vaš dom je prepun radosti, smeha i igre i, kad je već tako, za vas su najbolji izbor mace koje su opuštene i nežne, kao što su mejn kun, birmanska ili abisinska mačka. Ni za vas nije mače, već jednogodišnja ili starija maca koja je potpuno naučena na život u stanu i prisustvo ljudi i mališana (samouverena i smirena). Mačići, kao i deca, zahtevaju mnogo pažnje, učenja, potrebna im je nežnost, a kada su u domu bebe i mala deca, vlasnici/roditelji to teško mogu da usklade.

Imate stariju decu

bengalska mačka

Mališani koji imaju oko deset godina dovoljno su veliki da shvate da o kućnom ljubimcu mora da se brine, i rado će prihvatiti ovu „obavezu”. Takođe, s radošću će se igrati s mačkom, hraniti je, četkati… i mačka će vašoj porodici doneti mnogo radosti, kao i vi njoj. Za vas je dobar izbor i mače i nešto starija maca, a kada je reč o rasama, to su bengalska, mejn kun, ruska plava ili sibirska mačka.

Ako je mačka vaše dete

korniš reks

Uspešni ste i ostvareni na poslu, nemate dece, živite sa partnerom ili sami? Mačka će vam biti najlepše i najbolje društvo, a mače je najbolji izbor za vas. Uneće mnogo radosti u vaš dom, a vi ćete mu biti posvećeni jer ste strpljivi i staloženi. Za vas dobar izbor može biti i maca senior, jer je i njima potrebno posvetiti dosta pažnje i ljubavi kako bi ostale zdrave i aktivne. Takođe, ne bi trebalo zanemariti ni to da za brigu o starijim macama treba i novca zbog češćih poseta veterinaru, a vi to sebi možete da priuštite. Kada je reč o rasama, stručnjaci kažu da je za ovakav profil najbolja sfinks, korniš reks ili egipatska mau mačka.

Ako ste penzioner

regdol mačka

U ovom slučaju mače svakako nije za vas jer zahteva dosta pažnje i vremena. Starija maca koja nije preterano aktivna i zahtevna za vas je pravi izbor, jer će vam biti u krilu ili pored vas najveći deo dana i uživaćete zajedno ‒ u gledanju filmova, kuvanju, čitanju knjiga… Kada je reč o rasama, za vas je odličan izbor ragdol, persijska, birmanska, britanska kratkodlaka.