Saveti: Čistite im zube - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
dentalna higijena kod macaka
Od Dijana Đukić - 05/05/2018

Saveti: Čistite im zube

Možda niste znali, ali dentalna oboljenja su jedna od najčešćih s kojima se bore naši najbolji mačji prijatelji.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Veterinari poslednjih godina apeluju na vlasnike da higijeni mačjih zuba i usta posvete veću pažnju. U suprotnom, veoma bolne dentalne infekcije i oboljenja namučiće njihove mezimce, a mogu se sprečiti s malo truda.

Evo šta bi trebalo da znate o mačjim ustima i zubima:

Mačke nikada nemaju loš zadah. Njihov organizam sazdan je tako da nikada neće imati zadah neprijatnog mirisa. Ako ga pak osetite – to je siguran znak da u ustima vaše mačke tinja infekcija, ili da je reč o trunjenju nekog zuba.

Dentalne bolesti su bolne. Mačke su pravi majstori u skrivanju bola, a najbolji način da uočite da s vašim mezimcem nešto nije u redu jeste promena u temperamentu i načinu ponašanja. Čak i ako je bole desni ili zubi, mačka će nastaviti da jede jer je želja za hranom jača od bola. Osim, naravno, u slučaju da je bolest toliko uznapredovala pa mačka trpi nepodnošljiv bol.

Ne zadržavaju se samo u ustima. Ukoliko se ne leče, bolesti zuba i desni mogu napasti i vitalne organe, kosti, krvotok.

Mogu pogoršati već postojeća hronična oboljenja. Oralne infekcije kod maca obolelih od dijabetesa dodatno otežavaju održavanje normalnih vrednosti šećera u krvi.

Uvertira u druge bolesti. Istraživanja su pokazala da mace koje pate od bolesti usta i zuba imaju znatno veći rizik od dobijanja dijabetesa, infekcija pluća i srca, bolesti bubrega, autoimunih bolesti, artritisa, otkazivanja srca pa čak i kancera.

Savet +

Kako da im pomognete?

  • Redovno (najmanje jedanput godišnje) posetite veterinara
  • Perite im zube – na tržištu postoje paste s primamljivim ukusima
  • I za mačke postoje dentalne poslastice
  • Kvalitetna hrana doprineće zdravlju celokupnog organizma, pa i zuba