Savet: Poverenje je ključno - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka
Od petmagazine.rs - 20/02/2020

Savet: Poverenje je ključno

Mačke su životinje koje više vole da nam same priđu i da one uspostave kontakt nego da ih na to primoravamo.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

U odnosu na pse, macama je potrebno malo više vremena da steknu poverenje u svog vlasnika i ukućane, i da se osećaju potpuno sigurno i prijatno u njihovom društvu. Bilo da ste u svoj dom tek doveli mačku, ili da je vaš mezimac po prirodi stidljiv i povučen, uz malo strpljenja uspećete da mu pomognete da vam veruje. A to je osnov za vaš kvalitetan i odnos pun ljubavi, kao i za sreću i dugovečnost vaše cica-mace.

Prvi korak

Mačke su životinje koje više vole da nam same priđu i da one uspostave kontakt nego da ih na to primoravamo. Imajte to na umu i pustite svog mezimca da sam odluči kada mu je do igre, maženja, iskazivanja ljubavi… I ne brinite, sigurno će doći do vas i jasno vam to staviti do znanja.

Dajte im prostora

Mace su samostalne životinje i vole da imaju svoj prostor, kutak za osamu. Zato vole da dremaju u drugoj sobi ispod pokrivača, ili na vrhu plakara, gde znaju da ih niko neće uznemiravati. Pa i nama ljudima potrebno je malo vremena daleko od svih, u tišini. Ovo je naročito važno za vlasnike maca koje su stidljive ili koje su plašljive usled neke traume koje su doživele, najčešće tokom života na ulici. Kada ih ostavljamo na miru i dajemo im prostora, tako im poručujemo da ih razumemo, da su kraj nas bezbedne, da im dajemo prostora. I videćete da će njihov strah lagano nestati i da će mačka početi da nam veruje, jer je razumemo i ne ugrožavamo njen životni prostor i potrebe.

Hrana

Razume se, hrana je jedan od najboljih načina da vaš mezimac u vas stekne poverenje.  Mačke imaju urođeni instinkt da kada su gladne napuštaju „skrovište” u potrazi za ukusnim zalogajem. Neka činija sa hranom bude na mestu blizu kojeg često boravite tokom dana. Ako volite da kuvate, ili da sedite za trpezarijskim stolom, onda su ovo idealna mesta za činiju s hranom. Ako ste u blizini dok mace jedu, tako će malo po malo početi da hranu povezuju sa vama, a to je uvek pozitivna asocijacija koja jača poverenje.

Buka

Potrudite se da svog mezimca na traumirate glasnim zvukovima kao što je, na primer, lupanje vratima u stanu. Ako zalupite vrata snažno i uplašite vašu mačku, budite sigurni da će vas se kloniti. Takođe, mnoge mačke se plaše usisivača, pa se potrudite da vaš ljubimac bude zatvoren u sobi dok vi usisavate ostatak stana.

Četkanje i igra

Mnoge mace uživaju kada im češljem prelazimo preko dlake i ovo je takođe jedan od odličnih načina da se bolje povežete sa svojom mačkom. Takođe, mačka će vam staviti do znanja kada joj je do igre i tada joj ponudite lopticu, pecaljku ili miša na baterije. Ovo zajedničko vreme odličan je način zbližavanja i građenja poverenja.

Saterivanje u ćošak

Imajte na umu da će gotovo svaka mačka ako pokušamo da s njom na silu uspostavimo kontakt, a pri tome je saterana u ćošak i nema gde da pobegne, uraditi nešto od sledećeg: beg, režanje, grebanje, ugriz. Mačkama je važno da uvek imaju izlaznu strategiju, to jest, da imaju gde da pobegnu ako im nije do interakcije. Najbolji savet je da, kao što smo rekli na početku teksta, mačku ne prisiljavate na kontakt ako joj nije do toga, na primer, kada drema i leškari u drugoj sobi, čime nam jasno stavlja do znanja da želi da je sama.