Savet: Mačka i novi partner - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka
Od petmagazine.rs - 02/03/2020

Savet: Mačka i novi partner

Vaša mezimica ne mrzi vašeg novog partnera, niti je ljubomorna, već joj treba vremena da se navikne na novog ukućanina, novi dom, novu rutinu spavanja, hranjenja…

Tekst: Help animals (Izvor: Pam Johnson-Bennett, Think like a Cat); Foto: Shutterstock

Iz ugla mačke, neočekivani dolazak nove osobe u kuću može da bude veoma uznemiravajući. Ukoliko se partner doseli u vaš dom, mačka se ne suočava samo sa dolaskom nove osobe nego i njenih stvari, piše u svojoj knjizi „Razmišljaj kao mačka” vodeći svetski ekspert za ponašanje mačaka Pem Džonson Benet.

 ‒ Mačka, kao teritorijalno biće i stvorenje navike, posmatra kako se njeno okruženje u potpunosti menja. Nameštaj se premešta, pravi se nov razmeštaj i, što je najgore, njeno mesto za spavanje na krevetu može da postane ograničeno. Sada tome dodajte manjak pažnje koju dobija zbog haotičnih i turbulentnih aktivnosti koje su u vezi sa planiranjem venčanja, medenog meseca… Jadna maca veoma lako može da se izgubi u svemu tome – kaže Džonson Benet.

Ako se vi i vaša mačka selite u partnerov dom, ili čak u novi dom, zamislite koliko je to prilagođavanja. To je anksiozan period za vas, ali vi ste u sve to ušli samovoljno, dok vaša mačka nije imala izbora. Tako se ona nalazi u novom domu, sa strancem (možda i sa drugim ljubimcima ili decom) i jedino ste joj vi poznati. Mačka zapravo ne mrzi vašeg partnera niti je ljubomorna na njega, ona je uznemirena, zbunjena i uplašena. Ona mora da se navikne na dosta novih stvari u kratkom vremenskom periodu.

Prilagođavanje

Dajte joj šansu i vremena da se prilagodi. Ukoliko vam se čini da se vaša mačka ponaša neprijatno ili čak agresivno prema novom partneru, morate da usporite i da joj date šansu da se prilagodi sporijim tempom. Tokom ove tranzicije, potrebna joj je njena poznata rutina, koliko god je to moguće. Ukoliko je odjednom „proterate” s njenog uobičajenog mesta za spavanje, to će samo pojačati uznemirenost i zbunjenost. Ona mora da bude član porodice, a ne izostavljeni kućni ljubimac. Dok se tranzicija dešava, pokušajte da je sagledate iz ugla mačke.

Neke od stvari koje mogu da izazovu uznemirenost kod mačke su nepoznati zvuci ili pokreti novog partnera. Mački koja je imala vlasnicu treba vremena da se navikne na zvuk muških koraka, težih i većih, na zvuk dubljeg glasa. Pomoći će ako zamolite partnera da prvih nekoliko dana hoda mekše i priča tiše. Isto prilagođavanje će biti potrebno za mačku koja je imala muškog vlasnika, ona mora da se navikne na sitnije korake i piskaviji glas.

Dajte joj vremena

Dopustite mački da odredi tempo i omogućite joj prilike da istražuje vašeg partnera bez straha da će biti napadnuta, pomažena, držana u rukama. Vaš partner će hteti da mazi ili drži mačku kao znak prijateljstva, ali ona možda neće biti spremna na to. Ukoliko partner požuruje proces građenja poverenja, samo će ga usporiti. Neverovatno je koliko će veza napredovati ako dopusti da se mačka oseti sigurno.

Moć igre

Jedan od najboljih načina da pomognete svojoj mački da se poveže sa novim partnerom je igranje. Korišćenjem interaktivne igračke, partner će pomoći mački da razvije pozitivnu asocijaciju. Naučite vašeg partnera kako se koriste igračke i pustite ga da se igra sa mačkom. Važno je da partner stoji mirno i da ne izgleda preteće tokom igre. Ukoliko vaša mačka odbija da se igra, vi možete započeti igru i naposletku prepustiti igračku partneru. Pazite da se vaš partner igra sa mačkom onako kako je ona navikla ‒ sa mnogo uspeha i ulova.

‒ Tokom godina sam shvatila da neko ko nije ljubitelj mačaka samo u stvari nije proveo vreme sa njima, zbog toga nemojte da se nervirate ako vaš partner nije ljubitelj mačaka, postaće s vremenom. U toku igre i vaša mačka i partner će se opustiti. Vaš partner će početi da posmatra vašu mačku u drugom svetlu dok je gleda kako graciozno, brzo i komično izgleda tokom igre – savetuje Pem Džonson Benet.

Moć hrane

Takođe, trebalo bi da vaš partner na sebe preuzme hranjenje mačke. Njegov miris je taj koji treba da ostane na činiji. Poslastice bi takođe trebalo da daje partner.

Moć mirisa

Još jedan od saveta je njuškanje nosem sa vašom mačkom. To naravno ne podrazumeva da partner nju treba da njuška nosem. To je u stvari modifikovana verzija u kojoj on pruža svoj kažiprst ka nosu mačke. Ukoliko joj pružite kažiprst u ravni sa njenim nosem, ona će da priđe i da ga onjuška. U mačijem svetu, pozdrav nosevima je isto što je kod nas rukovanje. A ukoliko mačka želi dalju interakciju, ona će očešati svoje lice o vaš prst i nastaviti ka vama. Ukoliko se ne oseća dovoljno prijatno za dalju interakciju, odstupiće ili će samo stajati i čekati vaš sledeći potez. Veoma je važno da se oduprete nagonu da pomazite mačku ili čak da pomerate svoj prst tokom ove vežbe. Ukoliko vam mačka stavi do znanja da nije spremna, opušteno i polako sklonite prst i pokušajte neki drugi put. Prenesite svom partneru ove instrukcije i nadajte se da će „mačji pozdrav” doprineti procesu povezivanja.

Na kraju će vaša mačka putem pozitivnih asocijacija koje se odnose na igranje, obroke i poslastice videti iste divne kvalitete vašeg partnera kao i vi.