Rase iz najveće zemlje na svetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macke iz rusije
Od petmagazine.rs - 28/02/2019

Rase iz najveće zemlje na svetu

Predstavljamo vam osam najpopularnijih rasa mačaka iz Rusije

Izvor: Ruska reč

Foto: Shutterstock

Ruska plava mačka

ruska plava mačka

Najpopularnija je autohtona ruska rasa. Prema legendi, ove prelepe sivo-plave mačke u Rusiju su doneli moreplovci iz Arhangelska, luke na severu zemlje. Kako pokazuju istorijski podaci, ova mačka bila je miljenica na dvorovima ruskih careva, pa je zbog toga u ovoj zemlji često nazivaju i kraljevskom mačkom. S vlasnicima ima neraskidivu vezu punu poverenja i privrženosti. Omiljena je među kućnim ljubimcima zbog svoje blage naravi. Veoma je smirena, ali naglašeno radoznala i veoma inteligentna.

Sibirska mačka

sibirska macka

Prvi put se pominje u 16. veku, i to pod imenom buharska, jer je u Rusiju najverovatnije stigla iz Buhare, velikog trgovačkog grada u današnjem Uzbekistanu. Danas ih ima u celoj Rusiji, a ime su dobile po tome što su prvobitno živele u Sibiru. Zbog tamošnje hladne i snežne klime imaju dugu raskošnu dlaku, vrlo gustu s unutrašnje strane. Veoma je inteligentna i temperamentna.

Donska mačka

donska macka, donska sfinga

Veoma podseća na kanadsku sfingu, a smatra se da je nastala u februaru 1986. godine u Rostovu na Donu. Stanovnica ovog grada Jelena Kovaljeva jednog dana je na ulici spasila mače od grupe dečaka koji su ga mučili. Mačka je kasnije izgubila krzno, ali veterinari nisu uspeli da nađu znakove bilo kakve bolesti. Međutim, ona se ubrzo omacila i njeni mačići prvi su poneli naziv donska sfinga.

Kurilski bobtejl

kurilski bobtejl

Vodi poreklo od japanskog bobtejla. Ove mačke su Japanci svojevremeno pripitomili, ali su neke od njih ponovo dospele u divljinu i poprimile pojedine osobine divljih mačaka. Imaju oštre kandže, pa se lako penju na drvo i love ptice, glodare, čak i ribe, jer se ne boje vode. Veoma su inteligentne i brzo uče. Love u čoporu i, kako tvrde stanovnici Kurilskih ostrva, dešavalo se da ove mačke savladaju i medveda.

Nevska maskaradna mačka

nevska maskaradna macka, neva maskarada

Pripada kartuzijanskim mačkama duge dlake i svetloplavih očiju. Ime je dobila zbog svog izgleda – čini se da nosi masku za maskenbal. Ova rasa je varijanta sibirske mačke. Plavooki mačak ove rase po imenu Dorotej mezimac je premijera Rusije Dmitrija Medvedeva.

Peterburška sfinga (peterbald)

peterburska sfinga, peterbald macka

Ima karakterističan oblik glave: ona je duga i uska, ravnog profila, krupnih bademastih očiju. Nema dlaku, što je nasledila od donske mačke, dok joj oblik tela potiče od sijamske. Može biti bez krzna ili s veoma kratkom dlakom koju odgajivači i vlasnici zovu „velur“ ili „četka“. Peterbald je nastao 1994. godine u Sankt Peterburgu kao rezultat eksperimentalnog sparivanja ruske donske bezdlake mačke sa ženkom orijentalne kratkodlake mačke. Peterbald je po naravi društvena, komunikativna, znatiželjna, tolerantna i inteligentna mačka.

Uralski reks

Ovo je mačka kovrdžavog krzna poreklom s Urala, a pojavila se još u predratno vreme. Posle Velikog otadžbinskog rata broj im se smanjio i dugo se smatralo da su nestale, iako o njima postoje podaci zabeleženi šezdesetih godina.

Mekong bobtejl

mekong bobtejl

Prva sijamska mačka, predak svih potonjih vrsta, uključujući i mekong bobtejl, stigla je u Evropu 1884. godine iz prestonice Sijama, današnjeg Tajlanda. U Ameriku su ove mačke dospele 1890. godine, a u Rusiju početkom 20. veka. Prve mačke pripadnice vrste mekong bobtejl predstavila je Olga Mironova iz Sankt Peterburga, ali su ovu rasu stručnjaci priznali tek u decembru 1994. godine.

Nekoliko reči o Rusiji

moskva, rusija, crveni trg

* U ruskom jeziku ne postoje reči „zabava“ i „privatnost“

* Moskva ima najviše milijardera na svetu, a samo prvih dvadeset najbogatijih Rusa ima više novca nego što je ukupan BDP Pakistana

* Najbliža tačka između Rusije i Amerike udaljena je svega četiri kilometra

* Ruski naučnici izmislili su TV, video-rekorder, helikopter, bombarder, pištolj, fotografiju u boji, gumu, radio, deterdžent… Iz ove zemlje potiču najveći pisci i pesnici: Dostojevski, Čehov, Tolstoj, Puškin, Gogolj, Turgenjev, Lomonosov…

* Iako se Rusija smatra najvećom evropskom zemljom, dve trećine njene teritorije nalazi se na azijskom kontinentu

Komsomolskaja Pravda

Ruske dnevne novine koje drže rekord u prodatom tiražu. U maju 1990. prodate su u neverovatna 22 miliona primeraka

Bajkal

bajkalsko jezero, bajkal

Ovo sibirsko jezero je najdublje jezero na svetu i najveći izvor sveže vode na planeti. Zapremina Bajkala iznosi 23.615 kubnih kilometara, što je oko 20 odsto svetskih zaliha slatke vode. Sve glavne reke sveta: Volga, Don, Dnjepar, Jenisej, Ural, Ob, Gang, Orinoko, Amazon, Temza, Sena i Odra trebalo bi da teku skoro godinu dana da bi ispunile bazen jednak obimu jezera Bajkal.

Da li znateda je površina Rusije nešto veća od planete Pluton

Lokacija

Ruska federacija je savezna država u istočnoj Evropi. Graniči se sa 18 zemalja i ima devet vremenskih zona. Ima čak 15 gradova sa više od million stanovnika, a po ukupnom broju koji je nastanjuje deveta je zemlja na svetu. Veoma je uticajna politička sila, članica BRIKS, Saveta bezbednosti OUN i G8.

Brojke

13 mora zapljuskuje obale Rusije. To su: Baltičko, Belo, Barencovo, Karosko, More braće Laptjevih, Istočnosibirsko, Čukotsko, Beringovo, Ohotsko, Japansko, Crno, Kaspijsko i Azovsko

9,7 miliona kvadratnih kilometara je površina Sibira (devet odsto ukupne zemljine površine)