Putovanja: 6 destinacija za mačkoljupce - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
kuca Ernesta Hemingveja
Od petmagazine.rs - 12/05/2019

Putovanja: 6 destinacija za mačkoljupce

Ako volite mačke, i slučajno se (ili ciljano) nađete u delovima sveta u kojima su mace obožavane, pažene i mažene, evo koja mesta obavezno morate posetiti.

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Postoje delovi sveta u kojima ulične mačke imaju status ravnopravnih građana, o kojima brinu podjednako gradske vlasti kao i svi stanovnici. One slobodno šetaju gradom, dremaju na automobilima ili motorima, na klupama, u hramovima. Imaju čak i svoje delove grada (ili čak cela ostrva), i uvek su im dostupni hrana, voda i skrovito mesto tokom hladnih ili pak vrelih dana. Možemo čak reći da su ponegde obožavane, pažene i mažene kao prava mala božanstva na četiri noge. Najviše „mačjih mesta” ima u Japanu, pa ako se zaputite put Zemlje izlazećeg sunca, sigurno ćete uživati u mačjem društvu i predenju.

1. Istanbul (Turska)

macka istanbul

Nema kutka Istanbula gde se mačka ne oseća kao kod kuće. Svuda su postavljene posudice za vodu, ljudi im ostavljaju hranu, a one su zauzvrat pitome i umiljate kao pravi ljubimci. Možete ih sresti svuda, ima ih na hiljade, u parkovima, na ulicama, oko džamija. Čak i unutar Aja Sofije žive desetine mačaka. Centar Istanbula, kad je reč o mačkama, jeste kvart Džihangir. „Bande” šarenih mačaka mogu se sresti na ulicama ili kako se odmaraju u kafićima ili na haubama automobila. Lokalni restorani i mesare sakupljaju ostatke hrane koji se kasnije dele uličnim mačkama. U jednoj ulici, kraj puta, parkiran je stari napušteni plavi BMW u kome im preko leta ostavljaju hranu, a koji zimi služi kao zaštita od hladnoće i snega.

Instagram: Catsofistanbul

2. Rim (Italija)

tore argentina rim

Mačje svetilište „Tore Argentina” u Rimu nalazi se u jednom od centralnih delova Večnog grada. Obuhvata poveći prostor sa ostacima antičkih hrama u kojem se stotine uličnih maca slobodno kreću, a stalno na raspolaganju imaju hranu i vodu, koje im obezbeđuju stanovnici u komšiluku. Mace leškare i šetaju se antičkim zidinama, i to ni manje ni više nego upravo onim unutar kojih je ubijen Cezar. Osim stanara obližnjih zgrada, o macama sedam dana nedeljno brinu i volonteri lokalnih organizacija za brigu o životinjama, a sve mace su na raspolaganju i za udomljavanje.

3. Ki Vest (Florida)

muzej ernesta hemingveja

Ukoliko se zateknete na Floridi, a ljubitelj ste maca i književnosti, nikako ne bi trebalo da propustite posetu kuću i muzeju Ernesta Hemingveja. Kao što je dobro poznato, čuveni pisac bio je jedan od najvećih obožavatelja mačaka među umetnicima, i danas na ovom imanju živi između 40 i 50 maca koje su mahom polidaktilne – imaju višak prstiju. Ove mace često se nazivaju i Hemingvejeve mačke, a najčešće imaju 18 prstiju – po pet na prednjim šapama, i po četiri na zadnjim. Inače, svoju prvu mačku Ernest Hemingvej je dobio od kapetana prekookeanskog broda pre Drugog svetskog rata. Mačku, za koju se smatra da je bila rase mejn kun, zbog bele boje nazvao je Snoubol (Grudva). Ova mačka je imala šest prstiju na prednjim šapama, tačnije polidaktilizam, a mace koje danas žive na njegovom imanju su njeni potomci.

4. Tokio (Japan)

macji kafe tokijo

Mačji kafe „Temari No Ouchi” u Tokiju pruža ugođaj pravog raja za mace i za mačkoljupce. Ovo je pravi mačji hram čiji enterijer liči na kulise neke bajke – kućice za mace neobičnog oblika, rastinje, prijatne boje i prirodni materijali. Koncept ovog najpopularnijeg mačjeg kafea u Tokiju je da se gosti i životinje koje ovde slobodno šetaju osećaju kao da uživaju u šumi.

5. Ostrva Aošima i Taširodžima (Japan)

aosima ostrvo
Ostrvo Aošima, Japan

Kada je reč o ostrvu Aošima, u svetu je nadaleko poznato po tome što je mačjih žitelja čak šest puta više nego ljudi! Naime, na ostrvu živi svega oko 20 stanovnika, dok je maca oko 120. Na ostrvcetu ne postoji mogućnost smeštaja, ali turisti tokom celog dana mogu biti u mačjem društvu, šetati se i uživati u prirodi. Ovo ostrvo mace su naselile tako što su ih u prošlosti ribari vodili sa sobom kako bi lovile i ubijale glodare. Ovde su se udobno smestile, i ostale.

ostrvo taširodžima
ostrvo Taširodžima, Japan

Taširodžima ima oko 100 stanovnika i i veliki broj maca koje im prave društvo. Arhitektura na ovom ostrvcetu je u znaku mačaka, a svuda se mogu videti činije sa hranom i vodom za mace. Ribari su takođe zaslužni za porast populacije mačaka, a stanovnici kažu da je u prošlosti briga o mačkama bila povezana sa dobrom srećom i blagostanjem.

6. Hram Gotokudži (Japan)

hram gotokudži

Od centra Tokija deli ga kraća vožnja lokalnim vozom i pravi je raj za ljubitelje maneki-neko amajlije, mace koja donosi sreću mahanjem svojom ručicom. Maneki-neko, figurica poznata još i kao „srećna mačka”, talisman je za koji se veruje da donosi sreću i bogatstvo onima koji ga poseduju. Celokupan hram Gotokudži dupke je ispunjen figuricama ovih simpatičnih maca u svim oblicima i veličinama – od minijaturnih do gigantskih. Ovo je inače budistički hram, a veruje se da će svakoga ko ga poseti zbog maneki-neko maca pratiti sreća.