Prvi slučaj infekcije mačke virusom korona u Francuskoj - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
bolesna macka
Od petmagazine.rs - 04/05/2020

Prvi slučaj infekcije mačke virusom korona u Francuskoj

U Francuskoj je zabeležen prvi slučaj infekcije mačke virusom korona, koju je najverovatnije zarazio vlasnik, saopštio je pariski Institut za veterinu (ENVA) koji je ranije preporučio da zaraženi vlasnici drže fizičko odstojanje od svojih kućnih ljubimaca.

Izvor: N1; Foto: Shutterstock

  • ENVA, nacionalna Agencija za sanitarnu bezbednost hrane, životne sredine i zdravlja na radu i Institut Paster registrovali su prvi slučaj mačke zaražene virusom korona u Francuskoj – navodi se u saopštenju.

Institut za veterinu je na širem području Pariza testirao desetak mačaka čiji su vlasnici zaraženi. Jedna od tih testiranih mačaka je pozitivna i ima disajne i digestivne probleme.

  • Prema sadašnjim naučnim saznanjima, mačke ne mogu baš lako da se zaraze virusom korona i kada su im vlasnici inficirani – naveo je Institut i podsetio da su u svetu četiri mačke inficirane.

Mnogi istraživači ocenjuju da za sada ne postoji veza da su kućni ljubimci mogući prenosioci virusa na ljude ili druge životinje.

Međutim, preporučuje se vlasnicima ljubimaca da ih ne puštaju napolje, kako bi životinje izbegle kontakte sa drugim osobama i životinjama. Takođe se preporučuje fizičko odstojanje sa kućnim ljubimcima, kao i sa ljudima.