Praznični izazovi za mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 30/11/2018

Praznični izazovi za mačke

Vlasnici bi morali imati na umu da je većina ukrasnih biljaka koje unesemo u kuću više ili manje toksična za mačku. Takođe, trebalo bi da se uzdrže od davanja mezimcu nove, „praznične“ hrane

 

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Zimsko vreme je vreme praznika: slave, Nova godina, Božić, pa opet slave, a s njima i neodoljivi mirisi hrane i pečenja, stolovi puni đakonija… Pa dolaze gosti i donose cveće, šareno i mirišljavo, u lepim saksijama s mekanom vlažnom zemljom. Koliko samo izazova za mačku ljubimicu!

Ukrasne biljke

Verovatno ste čuli da većina ukrasnih biljaka koje unosimo u kuću može biti opasna za mačku. Radoznalost mačku uglavnom uvodi u opasne situacije, pa se to dešava i sa cvećem i biljkama koje se pojavljuju u stanu kao poklon ili dekoracija stola. Mačka će istraživati biljku grickajući lišće, prevrćući saksiju ili čak kopajući zemlju u saksiji i koristeći je umesto posipa. Koliko god nam nered koji prave oko cveća i saksija smeta, više je za brigu to što je većina ukrasnih biljaka koje unesemo u kuću više ili manje toksična za mačku.

Toksičnost

Božićno drvo (Božićna zvezda) – atraktivni crveni listovi sadrže biljni sok koji može izazvati iritaciju sluzokože usta i jednjaka, a kad se proguta može izazivati stomačne probleme koji se uglavnom manifestuju povraćanjem. Na sreću, ova biljka ima slab toksični efekat, a mačka uglavnom neće pojesti veću količinu lišća koja može izazvati simptome trovanja.

Dešava se da mačka iz znatiželje gricka i proba iglice četinara ili lišće zimzelenih biljaka koje koristimo za dekoraciju, a to može biti opasno ako ga i pojede. Može doći do iritacije sluzokože digestivnog sistema, pojačanog izlučivanja pljuvačke pa čak i povrede sluzokože creva.

Za mačku su još opasnije sve vrste ljiljana i amarilis. Jedući čak i mali deo biljke mačka može imati zdravstvene posledice u vidu težih simptoma poremećaja gastrointestinalniog trakta, aritmije i konvulzije. Osim sopstvene „toksičnosti“, većina sobnog bilja i cveća je i prskana različitim hemijskim sredstvima koja mogu takođe biti rizična po zdravlje mačke.

Trovanje

U kojoj meri će se mačka „loše osećati“, odnosno pokazati simptome trovanja, zavisi pre svega od toga koliko je i koju biljku pojela, ali i od njene starosti, jer su mlađi ljubimci, naročito mačići, mnogo osetljiviji nego odrasle mačke.

U slučaju promene zdravstvenog stanja mačke i sumnje na to da je pojela deo neke sobne biljke, trebalo bi odmah kontaktirati s veterinarom. Bilo bi dobro i pokazati mu biljku na koju se sumnja da je mačka jela.

Praznična hrana

Mačke mogu biti vrlo zahtevne kad je hrana u pitanju: jedu jednu vrstu mesa, vole samo suvu industrijsku hranu ili samo jednu vrstu hrane i slično, a onda, kad se pojavi pun sto hrane koju uglavnom ne jedu – počinju da mjauču i traže da jedu. Tada moramo biti vrlo oprezni jer je većina naše pripremljene hrane previše masna i sadrži sastojke koji mogu biti rizični po zdravlje mačke. Naročito po zdravstveno stanje mačaka koje inače imaju hronične gastrointestinalne probleme, osetljiv stomak ili spadaju u grupu starijih mačaka.

Šta je dozvoljeno

Mački možemo ponuditi nemasno meso, svo bareno povrće osim luka, bareno jaje i ribu, u količini od oko deset odsto ukupnog dnevnog obroka. Mačke koje se inače hrane takozvanom domaćom hranom ili jedu deo industrijske, a deo kuvane ili sirove hrane, lakše će prebroditi praznično-zimske gastronomske promene. Njihov stomak je naviknut na sličnu ishranu tako da neće biti izložen većim promenama, dok stomak mačaka koje se hrane isključivo industrijskom hranom može burno reagovati, može doći do povraćanja i dijareje.

Promena rutine

Gužva i sve aktivnosti u vezi sa zimskim praznicima dovoljan su iskorak iz dnevne rutine za mačku, odnosno dovoljan izazov. Mačke se, kao ni većina životinja, ne osećaju dobro kada ih izložimo naglim promenama. Zato im ne bi trebalo previše menjati uobičajeni jelovnik.

Vrlo male količine nemasnog mesa ili barenog povrća mogu biti i praznična poslastica.

Pažljivo bi trebalo posmatrati mačku ako joj dajemo hranu koja je za nju nova, i u slučaju bilo kakvih zdravstvenih promena (najčešće je to povraćanje, dijareja ili apatija) trebalo bi se posavetovati s veterinarom.

Mačka ne sme da jede:

  • Vrlo masnu i začinjenu hranu – pečenje privlačno miriše, ali može biti uzrok dijareje i ozbiljnijih problema u digestivnom sistemu (oboljenje pankreasa).
  • Sva hrana koja sadrži bilo koju vrstu luka u većoj količini može biti opasna po mačku. Srećom, mačka će eventualno pojesti samo malu količinu, koja tako sporadično uneta ne bi trebalo da izaziva zdravstvene probleme.
  • Različite vrste čokolade i slatkiša – mačka ne registruje slatko, ali će se poneka odlučiti da krišom uzme komadić torte, a one s najviše crne čokolade su najopasnije jer sadrže najviše teobromina – supstancu koja može izazvati probleme na nivou nervno-mišićne funkcije: podrhtavanje, mišićni tremor i srčane probleme. Slične zdravstvene smetnje izaziva i hrana koja sadrži kofein i različite orašaste plodove. Velike količine šećera u slatkišima takođe su nutritivno nepoželjne.
  • Mleko i mlečni proizvodi mogu biti uzrok gastrointestinalnih smetnji kod mačaka osetljivih na prisustvo laktoze.

Kako podeliti rusku salatu s macom

Da ne bismo potpuno uskratili mački uživanje u prazničnim đakonijama, možemo je uključiti u pravljenje ruske salate, i to one verzije s belim mesom i naravno – bez majoneza. Pet do šest zrna zamrznutog graška, nekoliko kockica obarene šargarepe, komadić-dva belog mesa, nekoliko kockica krompira, četvrtina barenog jajeta – to je hrana koju mačka može pojesti nezačinjenu, kao poslasticu ili jedan obrok.