Posude za hranu i vodu su leglo bakterija - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
posuda za hranu i vodu
Od petmagazine.rs - 24/04/2019

Posude za hranu i vodu su leglo bakterija

Kada pomislite na najprljavije mesto u svojoj kući, pretpostavljamo da mislite na WC, zar ne? Ne biste verovali, ali više bakterija ima na drugim mestima u kući nego u WC šolji. Ovo se posebno tiče vlasnika kućnih ljubimaca.

Izvor: Index.hr/ljubimci, Foto: Shutterstock

Ako hranite psa ili mačku suvom hranom, verujemo da ne perete posudu svaki dan. Ali, posude za hranu su predmeti na kojima ima najviše bakterija u čitavoj kući.

Znate li zašto? Kada pas ili mačka jedu suvu hranu, obično ostane pokoja mrvica koja je idealan dom za plesni i kvasac. Posledica je idealno tloza razvoj bakterije E. coli i salmonele koje mogu živeti u zdeli.

Istraživanje

I E. coli i salmonela mogu biti štetne za ljubimce, kao i za ljude. Do ovog zaključka došli su naučnici američke ustanove za unapređenje javnog zdravlje NFS International sprovodeći eksperiment u 22 doma tokom 30 dana.

Posude za hranu naših ljubimaca zauzimaju visoko četvrto mesto po količini bakterija, dok se na prva tri nalaze sunđer za pranje posuđa, sudopera i četkica za zube. Nakon ovih informacija sasvim je logično da ćemo češće prati posude mezimaca. Čak je i potpuno logično, tanjire iz kojih jedemo peremo svaki dan, bez obzira na vrstu hrane koja se nalazi na njima. Isto važi i za posude s hranom i vodom mačaka i pasa.

rotvajler civava

Saveti

*Nakupljanje bakterija u zdelama za hranu i vodu se može vrlo jednostavno sprečiti svakodnevnim pranjem u mašini za sudove ili deterdžentom i vrućom vodom. Obavezno se pobrinite da dobro isperete zdele nakon pranja deterdžentom.

*Bilo bi dobro da jednom nedeljno i dezinfikujete sve posude tako što ćete ih potopiti u rastvor vode i varikine (pola kašičice varikine na 4 litre vode) i ostaviti desetak minuta.

suva hrana

*Mnogo je bolje koristiti posude od nerđajućeg čelika ili keramike, jer plastične mogu lako da puknu što bakterijama ostavlja prostor za razvijanje.

*Posude vaših ljubimca ne moraju nikome naškoditi, čistite ih redovno i tako skinite s lošeg četvrtog mesta najprljavijih predmeta u kući.