Ponekad su kao deca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka sisa tkanine
Od petmagazine.rs - 29/05/2020

Ponekad su kao deca

Baš kao što deca sisaju svoj palac da bi se umirila, tako i poneke mačke pred spavanje, kako bi se relaksirale i opustile, sisaju ćebence na kojem leže ili garderobu svojih vlasnika.

Izvor: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Mnogi vlasnici se čude zbog toga što njihove cica-mace, čak i kada odrastu, imaju naviku da sisaju ćebence na kojem leže ili našu garderobu dok leškare u našem krilu. Uz ovu naviku najčešće ide i „mešenje” šapicama tih istih tkanina, naravno, uz zadovoljno predenje.

Stručnjaci za ponašanje životinja potrudili su se da nam objasne razloge za ovakvo mačje ponašanje i, prema pisanju poznatog američkog magazina i portala Catster, evo koji su:

1. Mačići

Ovakvo ponašanje je svojstveno mačićima koji su prerano odvojeni od majke, mada to, naravno, ne mora da bude pravilo. Preporuka je da se mače udomi ili kupi u uzrastu od tri meseca. Sisanje može biti znak da mu nedostaje majka, da je prerano prestalo da sisa, a čupavi materijali poput ćebeta i džempera podsećaju ga na majčinu dlaku. Ovo može biti i sasvim normalno ponašanje koje je posledica mače radoznalosti. Naime, na ovaj način mlade mačke istražuju svet oko sebe. Baš kao što i deca stavljaju u usta svaku stvar koja im dopadne ručica.

2. Rasne mačke

Prema rečima nekih američkih stručnjaka, ovakvo ponašanje svojstveno je određenim rasama mačaka. Kako kažu, sijamske i druge orijentalne rase češće imaju ovu naviku od drugih rasnih cica-maca. Nema dokaza da je ovakvo ponašanje genetsko, odnosno da se nasleđuje, ali ono što je poznato jeste da se preporučuje da se orijentalne rase kasnije odvajaju od majke.

3. Relaksacija

Sisanje palca na decu deluje umirujuće, te zato to čine najčešće pred spavanje. Isti je slučaj i sa nekim mačkama koje se sisanjem tkanina umiruju, opuštaju i pripremaju za odmor. Mekane tkanine daju im osećaj sigurnosti i komfora. Hipersenzitivne mačke i u odraslom periodu mogu zadržati ovo ponašanje kao sećanje na bezbednost i ušuškanost koju su osećale dok su u leglu sisale majčino mleko i „mesile” je šapicama.

4. Poverenje

Ako mačka sisa vašu garderobu i „mesi” vas šapicama, to može biti i znak da u vas ima mnogo poverenja i da se oseća sigurno u vašem prisustvu, tvrde bihejvioristi. Tako vam poručuje: „Znam da možeš da me zaštitiš.”

5. Stres

Ali s druge strane, ovakvo mačje ponašanje može biti i crvena lampica koja ukazuje na to da je mačka pod stresom, anksiozna, zabrinuta. Ona želi da se uteši i umiri jer je nešto muči, brine, nečega se plaši. Ako je ovakvo ponašanje učestalo i pojavilo se iznenada, obratite se vašem veterinaru i pokušajte da odgonetne šta je u vašem domu bilo „okidač” za mačju nervozu i neraspoloženje.

Savet

Ako svog mezimca želite da odučite od ove navike, potrudite se da mu priuštite dovoljno igračaka, penjalica i grebalica, da ga pokrenete i zabavite, i na taj način mu pomognete da stekne samopouzdanje zbog kojeg će prestati da se teši sisajući tkanine. Nagrađujte ga kada nauči trik, kada je poslušan, možete nabaviti i drugu macu uz koju će se vaša mačka osećati zadovoljno i koja je može naučiti da bude samouverenija. Takođe, nemojte menjati rutinu na koju je maca navikla, jer to može biti „okidač” za ovakvo ponašanje.