Ponašanje: Da li imate namćorastu mačku? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
namcor macka
Od petmagazine.rs - 26/06/2019

Ponašanje: Da li imate namćorastu mačku?

Sitne „pakosti” uvek su poruka za vlasnika da nije sve u redu, da je mačka nervozna i da joj nešto ne prija

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Mnogi vlasnici muku muče sa svojim namćorastim mačkama. Sigurno ste čuli i za nadaleko poznatu emisiju „Moja mačka iz pakla” (My Cat from Hell). Vlasnici se često žale na to da imaju mezimca koji ne samo da ne voli da se mazi nego na dodir reaguje grebanjem ili ugrizom. Neki po povratku u stan pronađu izgreban nameštaj, neki garderobu rasutu svuda unaokolo.

Nije lako ni njihovim gostima – prijatelji i rođaci će naći bezbroj razloga da izbegnu posetu domu u kojem će im neki čupavac juriti i gristi noge ili ih grebati. I većina će reći – kriva je mačka, one su takve… A da li ste nekad pomislili da nisu mace došle iz pakla, već da ih možda mi, u neznanju, pravimo takvim „paklenim” namćorima?

Predrasude

Najčešća predrasuda o mačkama jeste da je nedruželjubiva mačka zapravo normalna mačka. Iako ovako mišljenje seže u pređašnje vekove, u moderno doba, s naprednim tehnologijama, možemo za ovakve stereotipe okriviti – internet. Naime, najveći broj fotografija, mimova (fotografija sa zabavnim porukama) i video-klipova mačke baš takvima i predstavlja – kao namrgođene krznene ljubimce. Imamo naravno i najčuveniju internet mačku Grumpy Cat, koja je vazda ljuta.

Istraživanja

Stručnjaci za ponašanje životinja decenijama sprovode studiozna i opsežna istraživanja o ponašanju mačaka i njihovoj psihologiji, dajući nam odgovore na pitanja šta mačke vole, šta nikako ne vole, zbog čega se ponašaju na ovaj ili onaj način. Tako su nedavno nedvosmisleno ustanovili da mačke najviše uživaju da budu u društvu ljudi. To u potpunosti pobija teoriju da su feline nezavisne i da će se osvetiti za svaki pokušaj narušavanja njihovog ličnog prostora.

Pažnja

Studija američkih naučnika objavljena u naučnom časopisu Behavioral Processes objasnila je da mačke više vremena provode uz ljude koji na njih obraćaju pažnju, a ne vole da budu uz one koji za njih ne mare baš mnogo. I rekli bismo da je to logično. Najvažniji potez u građenju prijateljske i čvrste veze s mačkom je – da vi načinite prvi korak, savetuju stručnjaci. Pokažite naklonost i ponudite joj aktivnost u kojoj uživa – igru, poslasticu, četkanje.

Ambijent

U pomenutom istraživanju američkih naučnika došlo se do još jednog korisnog i važnog saznanja, a to je da će mačka pre ući u interakciju s ljudima kada se ona odigrava u njoj poznatom ambijentu i okruženju na koje je navikla. Zato će vas mačka na ulici koju pokušate da pomazite ili zainteresujete za interakciju najverovatnije ignorisati i nastaviti svojim putem, jer je tu samo u prolazu, i okruženje joj ne deluje sigurno. Ako to probate da učinite u dvorištu u kojem živi, situacija će biti drugačija.

Izlaz

Takođe, naučnici tvrde i da za mačje ponašanje, kao i za to da se one osećaju prijatno, veoma važno i da imaju mogućnost negde da šmugnu, da imaju izlaznu opciju. Ukoliko oseti da je saterana u ćošak i da je njen prostor ugrožen, ako ne može da pobegne, mačka će vas verovatno ogrebati ili ugristi. 

Teritorija

Cica-mace su teritorijalne životinje, više nego kuce. Dom u kojem žive je njihov prostor, jasno omeđen i sa utvrđenim granicama. Ako ste tek udomili mačku, logično je da će joj trebati vremena da se navikne na svoj novi životni prostor, da počne da ga oseća kao svoj i siguran. Ako ste se preselili, dajte ljubimcu vremena da novi stan ili kuću počne da smatra svojim. Isto važi i u slučaju da ste opsežno renovirali stan ili zamenili veliki deo nameštaja. Mačke su bića rutine, i svaka nagla promena u njihovom ustaljenom načinu života stvara im stres i nesigurnost, pa je potrebno imati strpljenja s njima. I obavezno imajte na umu da činije s hranom i vodom i posudu s posipom postavite na mesto slično onom na kojem su stajale, kako bi se maca pre navikla na promene.

Savet

I da zaključimo, na osnovu mišljenja stručnjaka za ponašanje životinja, ne krivite svoju mačku ako nije prijateljski nastrojena prema ukućanima ili gostima. Vlasnik je taj koji mora na svaki način učiniti da se ljubimac oseća prijatno u njegovom domu i u njegovom prisustvu. To, osim redovnih obroka, čišćenja posipa, partija maženja, četkanja i igre, ponekad podrazumeva i da mace budu ostavljene na miru. Pa nije to ništa drugačije od onoga što očekuju ljudi – ako im treba malo vremena u miru i tišini, to ne znači da vas ne vole.

Aktivnost i zabava leče

Najbolji način da svog namćorastog mezimca oraspoložite i učinite srećnijim, pa samim tim i raspoloženijim, jeste da mu omogućite više igre i zabave. Ako imate cica-macu koja grebe nameštaj i ljude i tako izražava nezadovoljstvo lek je u – grebalicama! Što ih je više, to bolje. Postavite ih u blizini onih mesta na kojima vaša mačka voli da se odmara i spava. Možete njima i zakloniti mesta koja vaša maca voli da grebe. Grebanjem mace oštre kandže, ostavljaju svoj miris kojim „obeležavaju teritoriju” i rekreiraju se – istežu mišiće. A sve to u mački budi radost i osećaj zadovoljstva. Nabavite nove igračke koje su interaktivne (pecaljka, miš na navijanje), „kong” igračku u koju ćete staviti granule kojih mace moraju da se dokopaju prevrtanjem igračkice, pazl činiju za hranu… A kao najbolji lek pokazalo se, naravno, društvo druge mačke – jer je suživot sa istom vrstom nezamenljiv.