Perite im zube - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka kod veterinara
Od petmagazine.rs - 19/02/2020

Perite im zube

Bolesti usta i zuba su čest zdravstveni problem starijih jedinki. Preventiva je zato najvažnija i ona podrazumeva redovno pranje zuba i preglede kod veterinara

Tekst: dr vet. med. Tatjana Stevanović za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Za mačke se uvek kaže, barem kada je reč o zdravstvenim problemima, da to nisu mali psi. Sa sigurnošću se možemo držati ove tvrdnje kada govorimo o nezi zuba kod mačaka, kao i o samim problemima u vezi sa usnom šupljinom i zubima mačaka.

Mesojedi

Mačke su, po vrsti hrane koju bi trebalo da uzimaju, izričiti mesojedi, pa imaju tip i oblik zuba koji je prilagođen ovakvoj ishrani. Odrasle mačke imaju 30 stalnih zuba, koji zamene mlečne zube u uzrastu od trećeg do sedmog meseca. Već u ovom najranijem uzrastu vlasnici bi trebalo da svoje krznene loptice navikavaju na sam čin pranja zuba. Da, i mačkama se mogu prati zubi i TREBALO bi ih prati.

Navikavanje na pranje zuba

Na pranje zuba bi mačke trebalo navikavati od najranijeg uzrasta (kao što bi ih trebalo naučiti na četkanje, sečenje noktiju…). Sve počinje maženjem, češkanjem oko i iza ušiju, po bradi i onda se postepeno premeštate prema usnama. Sve ovo se može raditi i vašom starom četkicom za zube. Štaviše, ovo „četkanje” brade je veoma bitno za održavanje higijene kože i dlake ovog dela tela, pa čak i ako ne uspete da naučite svoju mačku da joj perete zube, četkajte joj bradu.

Paste za zube

Kada naučite svoju mačku da vam dozvoljava da joj dodirujete usne i blago ih podižete, da biste pogledali izgled zubnog mesa i zuba, krećete u sledeću fazu. Pošto se za pranje zuba koriste paste koje su namenjene isključivo mačkama (ili su to paste koje mogu koristiti i psi i mačke), one se NE ispiraju i obično imaju ukus piletine ili govedine, te ih zbog toga uglavnom mace rado prihvataju. Neophodno je mačke naučiti na ovaj ukus kao na poslasticu i tek kada prihvate pastu ‒ tada uključujete četkicu za zube ili navlaku od mikrofibera koju stavite na svoj prst, te pokretima kao što perete svoje zube perete i zube svom ljubimcu. Dužina pranja svakako zavisi kako od vašeg ljubimca tako i od vašeg strpljenja.

Zubne naslage

Stvaranje naslaga na zubima, kao i ostali problemi u vezi sa bolestima usta, čest su problem kod mačaka, naročito kod starijih jedinki. Ako ne uspete svoju ljubimicu ili ljubimca da privolite na pranje zuba, kontrolišite redovno šta se u njihovim ustima dešava. Pogledajte da li ima naslaga na zubima, da li se javlja crvenilo zubnog mesa, otok, rane, izrasline (tumori u usnoj šupljini i na usnama su veoma česta pojava kod mačaka). Proverite i da li se mački iz usta oseća neprijatan zadah.

Savet

Posmatrajte svog ljubimca kada uzima vodu i hranu (naročito obratiti pažnju na uzimanje čvrste hrane). Da li prilazi posudi sa hranom kao da bi uzeo/uzela hranu, ali odustane od te namere? Da li tokom uzimanja hrane zauzima čudan položaj tela ili okreće i pokreće glavu na čudan način? Da li balavi, da li je vaša maca suviše mirna, povučena, krije se na mestima na kojima se ranije nije krila? Sve su to znaci koji nam mogu ukazati na to da možda postoji neki problem u usnoj šupljini.

macka pere zube

Kod veterinara

Ako je mačka inače zdrava i nemate razloga da posetite svog veterinara, vreme godišnje vakcinacije je dobra prilika da veterinar detaljno pregleda i usnu šupljinu vašeg ljubimca, te da vam na vreme ukaže na eventualne probleme. Delimičan pregled je moguće uraditi na svesnoj životinji (ako to ona dopusti), te ako se primete neke nepravilnosti, za detaljan pregled je neophodno životinju sedirati ili anestezirati. Detaljan pregled obuhvata pregled svakog zuba ponaosob odgovarajućim stomatološkim instrumentima i rendgenološko snimanje svih zuba, jer kod mačaka postoje određena specifična oboljenja zuba i potpornog sistema zuba kod kojih se promene dešavaju ispod zubnog mesa (gingive) i nisu vidne, znači mogu se potvrditi tek na rendgenskom snimku.

Intervencije

Bilo koja stomatološka intervencija (skidanje mineralizovanih naslaga, poliranje zuba, rendgenološko snimanje, druge intervencije na zubima, mekom tkivu usta, vilicama….) obavlja se u opštoj anesteziji. To za većinu vlasnika predstavlja veliki problem i često se neophodne intervencije odlažu samo iz straha od uvođenja njihovog ljubimca u anesteziju. Razumljivo je da strah postoji, ali je takođe činjenica da ako se obave sve neophodne pretrage pre intervencije (detaljan klinički pregled, analiza krvi i urina, dodatni specijalistički pregledi) uz odgovarajući anesteziološki protokol, vaši ljubimci se veoma brzo oporavljaju nakon intervencije.

Preventiva

Zbog svega navedenog, veliku pažnju bi trebalo posvetiti preventivi. Posvetite vreme svom ljubimcu i naviknite ga na pranje zuba, koristite preparate koji se mogu stavljati u hranu radi manjeg stvaranja plaka ili njegovog rastapanja, rastvore koji se sipaju u vodu za piće, specijalizovane hrane za čišćenje zuba. Posmatrajte svoje ljubimce i s vremena na vreme im zavirite u usta.

INFO

Veterinarska ambulanta Pas, mačka i…
Omladinskih brigada 7/Đ /lokal 1
11070 Beograd (Novi Beograd)
T: 011/3121‑370, 228‑0365
M: 063/237‑184
www.pasmacka.com
[email protected]