Novozelandsko selo želi da zabrani mačke jer su "štetočine" - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 03/09/2018

Novozelandsko selo želi da zabrani mačke jer su “štetočine”

U Omauiju, gradiću koji se nalazi na Novom Zelandu, žitelji uskoro možda neće imati prilike da više viđaju mačke.

 

Izvor: B92.net/ljubimac

Kako piše Dejli mejl, ovaj novozelandski gradić želi da zabrani mačke jer one predstavljaju pretnju po opstanak brojnih endemskih vrsta u toj zemlji i smatraju se štetočinama.

Vlasnici mačaka moraju svoje mačke da sterilišu, čipuju i evidentiraju, kako bi se životinja pratila sve do smrti.

  • Vaša mačka može da živi u Omauiju srećno, da radi šta god želi. Ali kada umre, nećete moći ponovo da imate ovu životinju za ljubimca – kazao je sekretar za zaštitu životne sredine Ali Mead za “Njuzhab” (Newshub).

Predlagač zabrane je predsednik Udruženja za očuvanje prirode Džon Kolins, koji je za list ”Otago dejli tajms” govorio više o ovoj temi.

  • Selo je geografski smešteno u području u kojem živi puno autohtonih životinjskih vrsta i mačke ozbiljno prete njihovom opstanku. Moram odmah da istaknem – mi nismo mrzitelji mačaka, ali zbog njih brojne divlje životinje ovog područja rapidno nestaju, a autohtone vrste ptica često pronalazimo raskomadane – istakao je Džon.

Drastične promene mogle bi da predstavljaju kraj svim mačkama u primorskom gradu, jer kupovinom ili zamenom mačke smatralo bi se da kršite Zakon o upravljanju štetočinama.

Sa druge strane, mačke, koje su doneli evropski doseljenici poznate su kao efikasni lovci ptica, guštera i insekata u Novom Zelandu, podsećaju aktivisti za očuvanje životne sredine.

Divlji svet ubrzano nestaje, a posebno su ugrožene ptice, poput najpoznatije novozelandske ptice kivi, koja bi posle uvođenja ovog zakona mogla da se vrati u urbana područja.