Mislite o zdravlju svojih cica-maca na vreme - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
osiguranje kucnih ljubimaca
Od petmagazine.rs - 17/06/2020

Mislite o zdravlju svojih cica-maca na vreme

Mačka postaje ravnopravni član vaše porodice i briga o njenom zdravlju vaša je najvažnija obaveza – od trenutka kada ušeta u vaš dom do njene duboke starosti.

Izvor: magazine “Mačka”, Foto: Shutterstock

Da biste se prihvatili držanja mačke u svom domu, potrebno je informisati se šta sve zahteva jedna maca. Jer, ljubav i želja da imate ljubimca jesu važni, ali nisu jedini preduslovi.

Prva stavka na koju morate računati ukoliko želite da postanete vlasnik mačke jeste sama kupovina rasne ili udomljavanje domaće mačke. Potrebno je obratiti pažnju na to: koliko je maca aktivna, da li ima dugu ili kratku dlaku, koliko je pažnje potrebno posvetiti njenoj nezi. Rasne mačke mogu biti prilično skupe, a pojedine zahtevaju i dodatnu negu (dlake na primer), pa troškovi mogu biti višestruko uvećani.

Hrana za mačke

Od rođenja do svoje četvrte nedelje života mačka sisa i pije majčino mleko. Od četvrte do sedme ili osme nedelje prelazi na oblike vlažne i poluvlažne hrane, ali i dalje sisa. Nakon osme nedelje, kada prestane da sisa, počinje da uzima vlažnu i suvu, čvrstu hranu. Trebalo bi voditi računa da mače jede odgovarajuću hranu koja zadovoljava sve njegove potrebe i to u količinama koje su potrebne za pravilan rast i razvoj. Preporučeno je da odrasla mačka u proseku jede od 250 do 350 grama hrane dnevno. Osim hrane, mački je potrebno davati i poslastice.

Nega krzna mačke

Frizeri za kućne ljubimce svakako će bolje od nas znati da uklone mrtvu dlaku s našeg ljubimca. Tretman se preporučuje uglavnom dugodlakim mačkama koje vlasnici ne mogu redovno da iščetkavaju pa dolazi do mršenja i tzv. ućebavanja dlake. U ponudi gruming salona su brojne usluge kao što su šišanje, kupanje, trimovanje, furminiranje…

Zdravlje mačaka

Potrebno je redovno ljubimca štititi od spoljašnjih i unutrašnjih parazita. Da bi bila zdrava, neophodno je da mačka redovno prima vakcine protiv zaraznih bolesti i besnila, kao i da je vodimo na sistematski pregled veterinaru. Obaveza vlasnika je i mikročipovanje koje pomaže lakšem pronalaženju izgubljenih ili ukradenih ljubimaca. Čipovanje sprovodi veterinar, postavljanjem čipa pod kožu mačke između lopatica na leđima.

Troškovi

Važno je da se ne preračunate kada je ljubimac u pitanju i da na vreme uvidite sve troškove koje ćete imati ako želite (ili već imate) macu za kućnog ljubimca. Nega i briga koštaju ako želimo da naša maca bude srećna i zdrava. Troškovi zdravstvene zaštite jedne mačke umnogome mogu biti umanjeni osiguranjem kao opcijom za otklanjanje velikih i nepredviđenih troškova.

Dijabetes kod mačaka

Ishrana je najčešći okidač za nastanak ovog oboljenja. Na vlasnicima je zato da odaberu odgovarajuću vrstu hrane i vode računa o njenoj količini, kao i da se potrude da maca bude aktivna. Broj mačaka obolelih od dijabetesa u našoj zemlji naglo se povećao u poslednje dve do tri decenije. Kao glavni razlog uzima se to što smo mački kao klasičnom mesožderu uveli gotovu granuliranu i konzervisanu hranu, koja je bogata prostim ugljenim hidratima, kao i činjenica da se životni vek mačaka dosta produžio. Stres kojem su izložene mačke takođe pogoduje nastanku ovog oboljenja. Trebalo bi znati i da preterana, a nažalost veoma česta (iako nepotrebna) upotreba kortikosteroida može biti okidač. Dijabetes je hronična bolest koja predstavlja nemogućnost pankreasa da proizvede dovoljnu količinu hormona insulina, koji reguliše metabolizam ugljenih hidrata u organizmu, tačnije – ulazak glukoze u ćelije. Šećerna bolest, kako je narodski nazivamo, druga je najčešća endokrinopatija kod mačaka. Kao posledica nelečene šećerne bolesti dolazi do oštećenja bubrega, neuroloških oštećenja, kome i na kraju smrti. Obolele jedinke češće obolevaju od raznih bakterijskih i gljivičnih infekcija, i najčešće je reč o urinarnim i infekcijama kože.

Carski rez kod mačaka

Porođaj je period kada je vaša mačka najranjivija i kada joj je potrebno posvetiti najviše pažnje. Neretko dolazi do neželjenih situacija kada je potrebno dodatno angažovanje veterinara kako bi sve prošlo u najboljem redu. Carski rez se primenjuje u slučaju kada se prilikom redovnog pregleda pred porođaj ustanovi da su mačići u takvom položaju da se ne mogu roditi prirodnim putem. Može se desiti i da su previše krupni tako da je carski rez obavezan. Carski rez se hitno primenjuje i kada se ultrazvukom utvrdi da je došlo do uginuća jednog mačeta, ili više njih, u stomaku. Postoje i situacije kada je porođaj već počeo, ali je došlo do komplikacija pa se ne može završiti prirodnim putem. Osiguranje će pokriti troškove carskog reza ukoliko je on neophodan kako bi najradosniji dan za vas i vašeg ljubimca protekao sa što manje stresa i uz odgovarajuću stručnu pomoć. Osiguranje će pokriti ove troškove za sve, osim za brahiocefalične rase, koje se i inače porađaju carskim rezom.

Krpelji

Često se može čuti kako krpelji napadaju samo pse, tj. gotovo nikad mačke, ali nažalost, ni mačke nisu pošteđene od ovih malih napasti, koje im mogu preneti nekoliko opasnih bolesti.

Njihov mehanizam traženja domaćina se oslanja na čulo mirisa. Krpelji se sa biljaka na nove „donatore krvi” spuštaju kada osete miris supstance koju preko kože luče svi sisari (butanska kiselina). Najbolja mera predostrožnosti je obraćanje posebne pažnje u proleće i početak leta, kada su krpelji najaktivniji. Na ujed ili prisustvo krpelja može ukazati povećano češanje, lizanje ili grickanje nekog dela tela, iritacija kože, apatičnost mačke ili iznenadna alergijska reakcija. Krpelji mačkama mogu preneti babeziozu i mikoplazmozu, čiji simptomi variraju, ali uključuju nedostatak apetita, groznicu, žuticu i tešku anemiju.

Urološki sindrom (FUS)

Urološki sindrom kod mačaka (Feline Urologic Syndrome – FUS) opšti je pojam koji se koristi da bi se opisali poremećaji u donjem urinarnom traktu, uključujući kamen u bubregu i bešici, urinarni zastoj i cistitis (infekciju ili upalu bešike). Prve infekcije se javljaju kod mačaka koje imaju dve do šest godina i FUS može da izazove nekoliko faktora, ili njihova kombinacija, a oni uključuju stres, urinarni pH, unos vode i vlakana kroz ishranu, kao i procenat pepela u ishrani životinje. Ukoliko se FUS ne leči, doći će do potpunog zastoja kad napad uđe u akutnu fazu, a tada bešika mačke postaje bolna jer je prepuna urina koji bubrezi i dalje proizvode. Uremija – nakupljanje otrovnog otpada u krvotoku koje nastaje jer bubrezi ne mogu da eliminišu otrovni otpad iz tela – može da izazove trajno oštećenje bešike, ali i smrt ukoliko je ne leči profesionalni veterinar. Mnogi izvori navode da su u ovoj akutnoj fazi za adekvatnu reakciju na raspolaganju najviše 72 sata (dosta mačaka ima i mnogo manje vremena) pre nego što se otkloni blokada i pre nego što dođe do rupture bešike i smrti mačke. U tom stanju mačka strahovito pati i ima užasne bolove i svaki minut je važan da bi se spasao život i sprečila trajna oštećenja. FUS se češće javlja kod mužjaka. Kod mužjaka dolazi do ponovljenih epizoda zastoja. Ponekad može da dođe do nakupljanja tkiva sa ožiljcima duž zida uretre, što dovodi do sužavanja kanala. Takve mačke su kandidati za operaciju koja se naziva „perinealna uretrostroma”, kojom se uvećava otvor uretre skraćivanjem penisa mužjaka i uretre da bi se proširio mokraćni kanal.

Kao što i sami možemo zaključiti dosta je neprijatnih situacija koje nas mogu snaći. Složićete se da osiguranje predstavlja odličnu opciju za njihovo rešavanje i način za otklanjanje velikih troškova koji mogu nastati tom prilikom.

Osiguranje za ljubimce

* Mogu se osigurati ljubimci starosti od tri meseca do osam godina

* Mogu se osigurati zdrave mace koje su redovno tretirane protiv parazita, mačke vakcinisane protiv besnila i zaraznih bolesti, i mikročipovane mace

* Osiguranje obuhvata: troškove lečenja, rizike u slučaju nesrećnih slučajeva i bolesti, udara ili gaženja motornim vozilom, napada druge životinje, fraktura, iščašenja, gutanja stranih tela, odgovornost vlasnika mace prema trećem licu, osiguranje života mace,……

Osiguranje kućnih ljubimaca čuva vaše mezimce

macka kod veterinara

Kompanija Generali Osiguranje Srbija je prva kompanija u Srbiji koja nudi proizvod kojim se mogu osigurati kućni ljubimci kao sastavni i ravnopravni članovi porodice. Generali osiguranje Srbija je lansiralo novu uslugu na srpskom tržištu – osiguranje kućnih ljubimaca. Paket će korisnicima omogućiti da više lepih trenutaka provedu sa svojim ljubimcem, a da istovremeno budu bezbrižni. Osiguranje kućnih ljubimaca je proizvod koji pokriva lečenje vašeg ljubimca, odgovornost vlasnika kućnih ljubimaca prema trećem licu, kao i uginuće ili eutanaziju. Mogu se osigurati zdravi i čipovani ljubimci određenog starosnog doba tj. posebne rase pasa od tri meseca do pet godina, kao i ostale rase pasa i mace od tri meseca do osam godina starosti. Osiguranje se može ugovoriti na period od tri meseca, šest meseci i godinu dana. Za osiguranje ugovoreno na period od najmanje šest meseci u kontinuitetu, vlasnik mace stiče pravo da svog ljubimca besplatno vakciniše polivalentnom vakcinom kod izabranog veterinara iz mreže. Osim rasnih maca, mogu se osigurati i domaće mace, mešanke. Osiguranje se može ugovoriti preko mobilne aplikacije Generali Srbija koju možete preuzeti na Google Play store-u za android telefone ili App store-u za iphone telefone. O zdravlju kućnih ljubimaca brinu renomirani veterinari iz mreže Generali Osiguranja Srbija u čijim ambulantama se mogu lečiti vaši mezimci. Plaćanje osiguranja obavlja se kreditnim karticama (karticama Banca Intesa moguće je plaćanje na rate bez kamate) ili putem uplatnice. Za detaljnije informacije o ugovaranju osiguranja kućnih ljubimaca možete se obratiti kol-centru Generali Osiguranja Srbija na telefon 011/222-0-555.