Mesto za posip kao izvor dobre energije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
feng sui
Od petmagazine.rs - 31/07/2019

Mesto za posip kao izvor dobre energije

Feng šui – mudrost skladnog uređenja prostora – daje savete i za idealno mesto za mačji toalet. Možda zvuči smešno, ali nije svejedno gde se on nalazi, naročito macama koje ga i koriste

Izvor: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Ako tek planirate da u svoj dom dovedete macu ili ste novopečeni vlasnik koji još uvek nije pronikao u sve tajne života s mačkom, onda će vas verovatno iznenaditi činjenica da nije lako izabrati mesto za mačji toalet. Tačnije, nama se možda to čini kao jednostavan zadatak, ali ovo posebno mesto mora da aminuje i vaš mezimac.

Smešno ili ne, ali i feng šui majstori su se pozabavili ovom problematikom i vlasnicima ponudili nekoliko korisnih saveta. Ova drevna kineska mudrost daje putokaze za skladno uređenje prostora čija primena obezbeđuje dobro zdravlje, harmoniju i balans dobre energije.

Evo saveta kako da izaberete najbolje mesto za posip i tako „podesite” pozitivnu energiju i dobre vibracije za ovo važno mačje mesto:

Privatnost i jednostavan pristup

Prvi izazov za odabir pravog mesta ogleda se u tome da mačji toalet mora biti na mestu na kojem će maca imati privatnost, ali da joj ipak bude lako dostupan. Idealno bi bilo da to bude u blizini centralnog prostora svih ukućana, gde i vi i ljubimac (ili ljubimci) provodite najviše vremena. Razume se, posip zasigurno nećete staviti u dnevnu sobu, ali ako su toalet ili zastakljena terasa u njenoj neposrednoj blizini – eto rešenja. Mnogi vlasnici žele da posip sakriju i drže što dalje, ali imajte na umu da princip „daleko od očiju, daleko od misli” važi i za mace, te vam se može dogoditi da maca potpuno ignoriše toalet, a sigurno ne želite da nuždu obavlja svuda po stanu.

Bez prepreka

Privatnost takođe ne znači nepristupačnost. U svom toaletu mačka bi trebalo da se oseća prijatno, a prijatnost za mace pre svega znači slobodu, odnosno – prostranost, bez stešnjenih i skučenih prostora, jer u takvima ne žele da borave. Pristup toaletu podrazumeva širinu prilikom ulaska i izlaska, kao i oko toaleta.

Svežina

Ako je moguće, omogućite svom mezimcu da prostorija u kojem se nalazi posuda s peskom bude svetala i s prilivom svežeg vazduha. Razume se, redovno menjajte posip jer su mace pedantne i ne podnose nered i nečistoću. Takođe, njihovo jako čulo mirisa reagovaće na svaki neprijatni nadražaj, pa i to imajte na umu.

Šta izaziva stres

Kada je mačka pod stresom, jedan od prvih simptoma jesu promene u načinu obavljanja nužde, odnosno uriniranje i defeciranje van posipa. Evo šta im izaziva stres kada je reč o posudi s peskom:

Gust saobraćaj – ako im se toalet nalazi na prometnom mestu u domu gde malo-malo neko prolazi, mačke se neće osećati sigurno da ga koriste. Da ponovimo – idealno je mirno ali ne i izolovano mesto.

Nepristupačnost – ako uz posudu s posipom nagurate i druge stvari, i ako mačka nema dovoljno prostora da bez problema ulazi i izlazi iz posude – očekujte da će je potpuno ignorisati.

Ustajali vazduh – ne prija ni vama, pa ni vašim macama, koje imaju znatno osetljivije čulo mirisa od vas. Redovno provetravajte svoj dom i prostoriju u kojoj se nalazi mačji toalet.

Higijena – ako posip ne čistite redovno, možete da zaboravite na to da će ga mačka koristiti. Mace su veoma samostalne, ali ovo je zadatak koji je 100 odsto na vama, te budite odgovoran vlasnik i posvetite mu se svakog dana.

Saveti +

* Posuda s posipom uvek mora biti daleko od činija za hranu i vodu.

* Prilikom pranja koristite gumene rukavice i blagu sapunicu, nikako dezinfekciona sredstva intenzivnog mirisa jer ona mogu mačku odbiti od korišćenja posude.

* Pravilo je: koliko mačaka u domu imate – toliko mora biti i posuda s posipom (idealno + još jedna, za svaki slučaj).