Mačke više uživaju u vlažnoj hrani - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka jede vlaznu hranu
Od petmagazine.rs - 18/06/2020

Mačke više uživaju u vlažnoj hrani

Funkcionalna ishrana za zdrave ljubimce ne obezbeđuje samo sve potrebne hranljive materije, već podržava i imuni sistem, digestivni i urinarni trakt, kožu, krzno.

Izvor: magazin „Mačka“; Foto: Shutterstock

Kad govorimo o gotovoj hrani za kućne ljubimce, prvenstveno pse i mačke, činjenica je da nisu sve hrane iste i da ne pružaju ista blagotvorna dejstva po zdravlje. Zapravo, proizvodnja hrane za kućne ljubimce datira još iz tridesetih godina prošlog veka.  

Razvojem nauke i svesti ljudi o značaju ishrane za zdravlje, devedesetih godina je proizvodnja hrane usmeravana ka obezbeđenju različitih potreba zavisno od stila života, a nešto kasnije i zavisno od uzrasta odnosno životnog doba.

Danas su istraživanja usmerena ka funkcionalnoj ishrani za zdrave ljubimce, koja ne obezbeđuje samo sve potrebne hranljive materije, već i podržava određene organske sisteme poput imunog sistema, digestivnog i urinarnog trakta, usta i zube, kožu i krzno…

Količina vlage u hrani

Naravno, takva blagotvorna svojstva može obezbediti samo hrana iza koje stoje veliki svetski istraživački centri, koji svoje znanje i umeće ugrađuju u proizvode gotove hrane za ljubimce. Gotova hrana se osim po starosnim kategorijama, stilu života i veličini ljubimaca može podeliti i prema količini vlage. Tako postoji suva i vlažna hrana za kućne ljubimce.

Pod suvom hranom podrazumeva se granulirana hrana koja je koncentrovani izvor hranljivih materija i sadrži oko osam odsto vlage. Pod vlažnom hranom podrazumeva se hrana za ljubimce u konzervama, kesicama i aluminijumskim pakovanjima.

Suva hrana za mačke

granule za macku

Za suvu hranu se smatra da je pogodniji i jeftiniji način hranjenja. Naročito je pogodna za veće pse, a pruža i dodatne koristi, dok vlažna hrana predstavlja veće zadovoljstvo kako za mačku, tako i za psa.

Suva hrana za mačke predstavlja pogodniji način hranjenja, jer zadovoljava potrebu mačaka koje generalno vole da „grickaju“ tokom celog dana i noći, a ovakva hrana se bez straha može ostaviti dostupna.

Vlažna hrana za mačke

komadici mesa u sosu za macke

Vlažna hrana obezbeđuje veće uživanje za mačku, daje se u nekoliko obroka tokom dana i pruža mogućnost kontakta između vlasnika i mace.

Ona se jede brže i s više uživanja nego suva hrana, visoko je svarljiva, ukusna i hranljiva. Hrana u kesicama je u vidu komadića u sosu, želeu ili kremu.

Jednom otvoreno pakovanje vlažne hrane ima ograničen rok upotrebe i mora se čuvati u frižideru i utrošiti u roku od 24 sata.

Ono što je karakteristično jeste da postoji veći izbor ukusa vlažne hrane za mačke, kao i različite teksture, u odnosu na suvu, jer mačke koje su probirljive vole da menjaju ukuse, pa je vlasnicima ponuđena šira paleta ovakvih proizvoda kako bi mogli da pronađu ukus koji odgovara baš njihovoj maci.

Obroci suve hrane

Suva hrana, odnosno granule, zgodna je za hranjenje, manja količina je potrebna za obrok jer je koncentrovana. To je naročito povoljno za velike rase pasa kojima je potrebna veća količina hrane na dnevnom nivou. Može se ostaviti dostupna ljubimcu da je pojede bilo kada u toku dana i noći, ili kad smo daleko od kuće.

Poseban dizajn briketa, veličina, oblik, tekstura i čvrstina obezbeđuje dodatne koristi za negu zuba i desni. Zbog smanjenog procenta vlage ovakva hrana ima dug rok trajanja, pa se može nabavljati po potrebama i na mesečnom nivou, a ne svakodnevno.

Ono što je potrebno istaći jeste da su i proizvodi suve i proizvodi vlažne hrane kompletni obroci za kućne ljubimce, mogu se koristiti kao svakodnevna ishrana, i nije potrebno ništa drugo dodavati ishrani.

Preporuka za vlasnike mačaka

Odluka vlasnika je da li želi da koristi samo suvu ili samo vlažnu hranu, a preporučeno je da se u ishrani ljubimaca koristi kombinacija obe. Ako koristite kombinovano i suvu i vlažnu hranu, obračunajte dnevne potrebe prateći uputstva za doziranje ili dajte po pola preporučene količine od oba proizvoda.

Uz gotovu hranu, ljubimcima je potrebno obezbediti neograničen pristup svežoj vodi.

Kod gotove hrane za ljubimce, osim obezbeđivanja svih hranljivih materija i energije određenim kategorijama ljubimaca, uslov koji gotova hrana treba da ispunjava jeste i da je ukusna za životinje i da je one rado jedu.