Mačka ukrala slavu Kapetanu Marvelu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 13/08/2019

Mačka ukrala slavu Kapetanu Marvelu

Mačka Gus osvojila je gledaoce filma „Kapetan Marvel” – o njoj se piše, tvituje, lutke s njenim likom pravi su hit…

Izvor: magazin „Mačka“

Kapetan Marvel nedavno je probio magičnu granicu od milijardu dolara zarade širom sveta (takvu zaradu ostvarilo je svega 38 ostvarenja u istoriji filma, a čak sedam od njih potpisuje „Marvel studio”). A ako je verovati društvenim mrežama i hajpu koji se širi internetom, centralno mesto pod reflektorima nije zauzela glavna junakinja (uprkos pohvalama koje je za ulogu pobrala Bri Larson) već jedna – mačka. Pa dobro, ne baš obična mačka, ali ipak neka vrsta mačke.

Flerken

Mačka Gus osvojila je gledaoce filma „Kapetan Marvel”. O njoj se piše, tvituje, lutke s njenim likom pravi su hit. A ono što ljubitelji stripova znaju već nekoliko godina, obožavaoci „Marvelovih” junaka koji su to postali tek s filmskom franšizom o „Kapetanu Marvelu” su doživeli veliko iznenađenje – mačka Gus zapravo nije mačka, već flerken.

Čudesna usta

Flerken je visoko inteligentni vanzemaljac sa Zemlje 58163, koji izgleda kao domaća mačka. Flerkeni su veoma retka vrsta, a razmnožavaju se polaganjem jaja (Gus ima 117 potomaka). Protiv neprijatelja se bore pomoću niza očnjaka i pipaka koji su skriveni iza njihovih pufnastih obraza. Simpatična maca, nalik na plišanu igračku, tako za tren postaje opasna zver poput stvorenja iz „Osmog putnika”. Prava poslastica za ljubitelje „Marvelovih” beskrajnih univerzuma, međutim, leži u činjenici da se u ustima flerkena kriju i male, džepne dimenzije. Te džepne dimenzije su zapravo mehuri prostor-vremena, u koje mogu stati stvari mnogo krupnije od samog flerkena, pa čak i čitavi univerzumi. Ove džepne dimenzije mogu biti i sredstvo putovanja kroz različite univerzume, ali taj proces nije nimalo jednostavan. Usta u kojima leži sva snaga flerkena takođe su i njegova Ahilova peta. Ako neko uspe da im zatvori usta, onemogućava im da aktiviraju svoja oružja i pretvara ih u običnu, zemaljsku macu.

Gus i Čui

Jedna (ne tako) velika razlika između stripa i filma jeste to što se ljubimac glavne junakinje u filmu zove Gus, a u stripu Čui. Poklonicima „Ratova zvezda” verovatno je odmah jasno da je u pitanju posveta omiljenom Čubaki. Iako su i „Marvel” i „Ratovi zvezda” sada pod kapom „Diznija”, čelni ljudi ove najveće kompanije u svetu zabave nisu želeli da na bilo koji način ukrštaju ova dva sveta. Zato su odlučili da mački (flerkenu) promene ime u Gus, što je još jedna referenca iz pop kulture, i to na „Top gan”.

Povez

Iako se prvi put pojavljuje u „Kapetanu Marvelu”, posledice delovanja mačke Gus bile su vidljive i ranije. Nik Fjuri, agent S.H.I.E.L.D. koga u filmu glumi Semjuel L. Džekson, kako će se ispostaviti, prepoznatljivi povez preko oko zaradio je zahvaljujući mački Gus. U filmu Captain America: Winter Soldier, Fjuri kaže da je poslednji put kada je nekome verovao izgubio oko. Taj neko bila je upravo mačka Gus, za koju je Fjuri u to vreme još verovao da je obična maca. Taj nesporazum osnivač Osvetnika platio je okom.