Ljubimice faraona stigle u Srbiju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
abisinska macka
Od petmagazine.rs - 26/02/2020

Ljubimice faraona stigle u Srbiju

Abisinska mačka je jedna od najstarijih rasa u porodici mačaka. Smatra se da je istorijski povezana sa staroegipatskim mačkama iz doba faraona.

Izvor: magazine “Mačka”, Foto: Funky Valentine WCF

Snažno, mišićavo, a opet elegantno telo, načuljene uši, velike, ekspresivne, bademaste oči i neobično krzno kao u divljeg zeca odaju nam povezanost abisinki sa divljom mačkom koja i danas živi na izvorištu Plavog Nila na visovima Abisinije, današnje Etiopije.

Abisinke su izrazito ekstrovertne prirode i veoma društvena bića. To su prevashodno mace za naručje i predu 24/7. Ne odvajaju se od svoje ljudske porodice, prate ukućane u stopu i učestvuju u domaćim poslovima, „pomažući” u svemu.

Lako su prilagodljive i uklapaju se u svaki dom, ali očekuju da budu voljene i u centru pažnje. Dobro će se slagati i sa drugom macom ili kucom u porodici.

Pročitajte još: Abisinska mačka – umiljati planinski lav

Abisinke su izrazito kratkodlake mačke, sa veoma malo poddlake. To ih čini idealnim kućnim ljubimcima, jer se minimalno, gotovo neprimetno linjaju. Četkanje jednom u nekoliko nedelja je više nego dovoljno.

Odnedavno su ove mace dostupne i kod nas, u međunarodno registrovanoj odgajivačnici abisinskih mačaka pod nazivom Funky Valentine WCF.