Ljubavni ugrizi mačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 06/03/2023

Ljubavni ugrizi mačaka

Svako živo biće na ovoj planeti komunicira na svom jeziku. Tako i mačke imaju svoj – mačji jezik za izražavanje  svojih osećanja, potreba, zahteva, negodovanja i ostalih osećanja. I morate priznati, da oni nikad ne lažu i ne foliraju se, to što osećaju jasno i glasno “kažu“. Na nama je da ih razumemo bez ikakvih ljudskih sebičnih razloga, bilo da nam to odgovara ili ne.

Za magazin MAČKA piše dr vet med Klara Ćurčin

Tzv. ljubavni ugrizi mačaka u mačjoj medicini spadaju u bihejvoralnu oblast, zapravo s time se bave bihejvoristi, moglo bi se reći “psiholozi za životinje“. Ja preferiram da ih zovem prevodiocima sa životinjskog jezika na ljudski ili učiteljima ljudi da razumeju šta nam životinje kažu.

Komunikacija

Odakle ovaj poriv kod vašeg dlakavog mezimčeta? Jedan od načina komunikacije unutar vrste je sa ustima. Mama mačka prilikom toalete mačića ponekad nežno ugrize mače i tako na neki način vaspitava decu, nežniji ugriz je izraz ljubavi i zadovoljstva, a jači stisak je upozorenje zbog nekog nepropisnog vladanja. Mačići između sebe prilikom igre znaju manje-više nežno da se grizu i tako izražavaju (ne)zadovoljstvo, potrebu za dominacijom ili neku drugu emociju. Kad ovaj jezik prevedete na naše, trebate biti oprezni sa intenzitetom tog ugriza jer može se i pogrešno protumačiti.

Ljubavni ugriz može biti prijatan ili uznemiravajući, zavisno od toga šta se želi reći. Najčešće se događa prilikom maženja, tada značenje može biti raznovrsno, od toga da se ne prestane maziti ili intenzitet dodira nije adekvatan, do toga da kod mačaka sa sindromom hiperestezije predstavlja upozorenje da je pokret uznemiravajući. Znači, da trebate pažljivo tumačiti znak.

Bez obzira da li je ljubavni gric prijatan ili pak bolan, nemojte koristiti nikakvu kaznu, već neku nagradu, da biste pokazali ljubimici da ste se razumeli.

Ako griz bude jači i možda vas povredi, nemojte naglo povući ruku jer će to izazvati refleksno jači stisak. Pokušajte da držite pod kontrolom situaciju i na neki način preusmeriti pažnju mačke na nešto drugo, na primer njenu omiljenu igračku.

Ako do sada niste imali ovakvo iskustvo, i usled maženja se desi da mačka uhvati sa prednjim ili zadnjim nogama vašu ruku, i tu istu ruku pokuša da gricne, razmislite da o ideji da zakažete pregled kod veterinara jer ste najverovatnije pronašli neku tačku koja boli, posebno ako se radi o senior ili „super senior“ jedinci.

Naravno, nemojte očajavati ako vam ljubimica ne pruža ovu vrstu izliva ljubavi – ništa ne radite pogrešno, samo neke mace ovo ne rade. Sigurno postoji neki drugi vid dokaza ljubavi prema vama.

O čemu treba još voditi računa?

Oralna higijena mačke je izrazito bitna u ovom slučaju. Bez obzira što Vaš ljubimac u većini slučajeva ne želi da vas povredi, može nastati mikro trauma kože i može se preneti neka vrsta infekcije. Zato je bitno, da ako primetite neprijatan zadah, ili crvenilo desni ili možda i oštećen zub ili zubni kamenac, trebalo bi da se obratite veterinaru da bi se rešio problem i da se stanje u ustima dovede u zdravo stanje.

I sad kad je sve u redu i kad se odlično razumete sa ljubimicom, nastavite da uživate u uzajamnom davanju i primanju ljubavi.