Koliko je star vaš ljubimac - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
starost macke
Od Dijana Đukić - 07/07/2018

Koliko je star vaš ljubimac

Uvreženo je mišljenje (iako potpuno pogrešno) da se jedna pseća godina računa kao sedam ljudskih. A da li znate kako da u ljudske godine prevedete starost vaše mačke?

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Najpre, da razjasnimo, jedna mačja godina nije isto što i sedam ljudskih. Ova formula zapravo ne važi ni za jednog kućnog ljubimca, ali vlasnici maca imaju sreće jer su stručnjaci utvrdili kako da prevedemo njihove godine u naše.

Iako ovo pitanje nije od presudnog značaja, i više interesuje vlasnike nego što je bitno za dug život maca i njihovo dobro zdravlje, ipak je zanimljivo znati kojom brzinom se one razvijaju i koliko brzo zapravo stare.

Najjednostavniji način je napraviti poređenje s ljudskim životnim vekom i brojem naših godina.

Mačke se brzo razvijaju

Prema rečima naučnika, mace se veoma brzo razvijaju u prve dve godine svog života.

Toliko brzo da su s navršenom prvom godinom one zapravo „stare“ kao tinejdžer od 15. Kada maca napuni dve godine, izraženo ljudskim – ona već ima 24!

Sa svakom narednom godinom, ona je starija četiri ljudske. To znači da bi, recimo, vaš mezimac od pet godina imao 36 da je čovek.

Kućne i ulične mačke

Na starenje mačke najviše utiče način života, odnosno da li je reč o kućnom ljubimcu ili maci sa ulice, naglašavaju naučnici.

Dokazano je da ulične mačke, što je i očekivano, stare znatno brže zbog lošijih uslova života, nedostatka hrane, opasnosti koje ih vrebaju na svakom koraku… Nažalost, poznato je i da mace sa ulice retko dožive duboku starost jer stradaju od točkova automobila, zaraznih bolesti ili u tučama sa psima ili drugim mačkama.

Naučnici su utvrdili da kućne mace stare čak dvaput sporije od svojih rođaka sa ulice.

Kako da odredite uzrast mačke

Za one vlasnike koji su macu udomili sa ulice ili iz prihvatilišta, i za koju se tek okvirno zna koliko je stara, stručnjaci imaju savete kako da najlakše utvrde koliko ona zapravo ima godina.

Naravno, to će veterinar najbolje umeti da proceni, ali evo nekoliko korisnih trikova koje i sami možete da isprobate:

Zubi su odličan pokazatelj starosti mačke

Starije mace imaju više pigmentacija (mrlja, tamnih fleka) na zubima od mlađih mačaka. Naravno, ovaj pokazatelj se uzima u obzir uz pretpostavku da prethodni vlasnik nije vodio računa o higijeni zuba mace ili da je ona rasla na ulici.

Mace prve zube dobijaju između druge i četvrte nedelje, dok „trajnije“ zube steknu sa oko četiri meseca. Ako, kada otvorite usta svoje mačke, vidite stalne bele zube, ona verovatno ima oko godinu dana.

Žućkaste mrlje mogu se pojaviti između prve i druge godine, dok nakupljeni, tvrdokorni kamenac ukazuje na to da maca ima između tri i pet godina. Ako neki zubić nedostaje – vaša maca je najverovatnije senior.

Mišićna masa mačaka

Mlađe mace, prirodno, imaju jaču muskulaturu i snažnije mišiće, koje možete videti i golim okom dok se kreću, a naročito osetiti pri dodiru. One su i znatno aktivnije i raspoloženije za igru. Starije mace su više koščate nego mišićave i najčešće imaju opušteniju kožu (kao i višak kože) u predelu lopatica.

Krzno mačke

Mlade mace obično imaju svilenkasto i sjajno krzno, meko na dodir, dok je dlaka starijih mačaka oštrija i gušća. Macu seniora ćete prepoznati i po sedim dlakama.

Mačje oči

Bistre oči koje retko suze su odlika mlađih maca, dok zamućena očna jabučica ukazuje na mačku koja ima oko 12 godina. Kada posmatrate oko vaše mezimice, obratite pažnju i na dužicu – kod mladih maca ona ima blage ivice, dok je kod starijih „zaoštrenija“.

Koliko dugo žive mačke?

Maca spada u dugovečne životinje, naravno, ako nema genetske predispozicije za neke bolesti i ako vlasnik o njoj brine na pravi način (kvalitetna hrana, redovne posete veterinaru, dosta igre i ljubavi).

Zdravstveni kartoni maca širom sveta svedoče da one mogu doživeti i 30 godina, ali je prosečan životni vek kućne mačke između 12 i 18 godina. Neretko, mace kućni ljubimci proslave i 20. rođendan.

Mace sa ulice, s druge strane, žive najduže deset godina, i to uz mnogo sreće.