Jurnjava za repom - igra ili problem - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mace juri rep
Od petmagazine.rs - 04/09/2019

Jurnjava za repom – igra ili problem

Ono što vam može delovati kao igra, neretko je posledica nekog zdravstvenog ili psihološkog problema

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Ovakvo ponašanje najčešće možemo zapaziti kod mačića ili veoma mladih mačaka, kažu stručnjaci. Razlog je u tome što od trenutka kada progledaju, mačići istražuju svet oko sebe i uče se veštini lova. Prirodno, i igra predstavlja veliki deo njihovih aktivnosti, pa će skakati na sve što se pomera, pa makar to bio i sopstveni repić.

Međutim, stručnjaci napominju da, ako vaša zrela ili starija maca počne da ispoljava ovakvo ponašanje, to ipak nije normalna aktivnost i da bi trebalo mačku odvesti veterinaru. Naime, ono što vam može delovati kao igra zapravo je neki medicinski ili psihološki problem.

Zdravstveni razlozi

Postoji nekoliko uzroka koji mogu dovesti do jurenja repa kod starijih mačaka, i to su povreda repa, bol, kožna alergija ili alergija na hranu, zapaljenje analnih žlezda, gliste ili buve. Na veterinaru je da detaljnim pregledom ustanovi o čemu je reč i da pristupi lečenju vašeg mezimca. Međutim, ako ne otkrije nijedan zdravstveni razlog za ovakvo ponašanje, onda je problem svakako psihološke prirode.

Psihološki uzroci

macka juri rep

Jurenje repa najčešće je posledica dosade, stresa ili simptom kompulsivnog ponašanja. Iako dosta retke kod mačaka (pre su svojstvene psima), kompulsivne radnje su posledica stresa, frustracije i nedostatka stimulacije – mentalne i fizičke. Osim jurenja repa, navedeni psihološki problemi kod mačaka se ispoljavaju i neprekidnim lizanjem krzna.

Savet za vlasnike

Stručnjaci za ponašanje životinja naglašavaju da kada vlasnici primete da njihova maca juri rep  nikako ne pokušavaju da to prekinu davanjem hrane ili vikanjem na nju. Trebalo bi ih potpuno ignorisati, jer ćete im u suprotnom samo pojačati osećaj anksioznosti i dodatno pogoršati problem. Mačke ovo čine da se umire, a ako im to ne dozvolite – problem može samo postati gori.

Rešenje

Kao i za većinu problema u ponašanju, jedini i najdelotvorniji način da ih prevaziđete i pomognete mezimcu da bude srećan i zdrav jeste da uvedete rutinu u vaš svakodnevni život i da im omogućite dovoljno igre i zanimacije. Svakog dana izdvojte vreme da se izigrate, obezbedite macama grebalice i penjalice, interaktivne igračke, „kong” igračke u koje ćete staviti granule ili poslastice, pazl činije za hranu – jer mace vole da se potrude oko svakog zalogaja. To ih stimuliše, podstiče njihovu veštinu lova i spretnosti, i „izaziva” njihovu inteligenciju.