I „divlje” mačke mogu da se pripitome - Pet Magazine
ljuta macka, agresija
Od petmagazine.rs - 03/03/2019

I „divlje” mačke mogu da se pripitome

Iako je neželjeno ponašanje mačaka najčešći razlog zbog kojeg one završe na ulici ili u azilu, svi vlasnici trebalo bi da imaju na umu da se svaka maca može pripitomiti i postati najbolji mezimac

Tekst: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Agresija kod mačaka je jedan od najčešćih problema s kojima se susreću vlasnici ovih kućnih ljubimaca. Kroz istoriju, ta agresivnost je tumačena na različite načine, koji su, nažalost, gotovo uvek bili negativni i povezivani sa sujeverjem i verovanjima u natprirodne sile. Međutim, taj stav se danas ipak menja (na sreću mačaka), a pojavila su se i nova tumačenja, pa samim tim i rešenja za ovakvu vrstu ponašanja.

Opasno ponašanje

Agresija je po definiciji opasno ponašanje koje može dovesti do povređivanja druge mačke, osobe ili neke druge životinje. Za ovakvo ponašanje mogu postojati mnogobrojni uzroci koji se javljaju pod različitim okolnostima i mogu biti psihološki ili fiziološki. Pre svega, potrebno je razumeti mehanizam nastanka agresije, koji će pojasniti iz čega ovakvo ponašanje proističe. Pitanja koja moramo postaviti odnose se pre svega na to kada i na koji način se agresija javlja, da li je povezana sa određenim ponašanjem, da li se manifestuje kao reakcija na određeno ponašanje, da li se javlja prilikom uzimanja hrane ili se ispoljava u odnosu na određenu osobu ili drugu životinju. Tek kada odgovorimo na ova pitanja, možemo sebi pojasniti situaciju u kojoj naša mačka postaje agresivna.

Govor tela

Sve vreme moramo imati na umu da je pred nama prirodni predator, uvek spreman na lov. Kod mačaka je relativno lako protumačiti agresivno ponašanje. Njihovo govor tela je uvek nepogrešiv signal kada se radi o stavu za napad (agresija pred napad) ili o stavu za odbranu (odbrambena agresija).

Agresija pred napad

Mačka stoji u uspravnom stavu, horizontalno maše repom (za razliku od pasa), oči su joj širom otvorene i celo telo je u stavu: spremna za skok. Ovakvo ponašanje će se javiti svaki put kada je mačka direktno ugrožena, i tu nema dileme. Kada je naš krzneni ljubimac sateran u ćošak, napašće i psa ili bilo koju osobu koja trenutno predstavlja pretnju. I to bez ustezanja.

Odbrambena agresija

Najčešće se javlja kod mačaka koje imaju mlade. Stav tela je povučen, mačka je savijena, ali joj telo nije zategnuto, uši su spuštene unazad. Odbrambeni stav obično prati siktanje kojim mačka upozorava da je ugrožena i da je spremna da se brani.

agresija, ljuta macka

Uzroci agresivnog ponašanja

Agresivno ponašanje se najčešće ispoljava između mačaka koje nisu sterilisane i koje se bore za određenu teritoriju. Mačke su izrazito teritorijalne životinje i ne vole kada druga mačka zalazi u prostor za koji one smatraju da je njihov, bilo da se radi o dvorištu ili o stanu. Pri ovoj konstataciji moramo biti svesni i činjenice da one i osobe u svom okruženju smatraju za svoju „teritoriju”. Tako da ako vaša mačka na vama oseti miris druge mačke – može doći do agresivnog ponašanja, pa čak i do napada.

Strah

Strah je takođe važan faktor koji dovodi do direktne agresije, bilo da ga izaziva druga mačka, osoba, nepoznati  ili iznenadni zvuk. Agresija se pojačava ako mačka ne može da izbegne novonastalu situaciju. U takvim slučajevima potrebno je omogućiti joj da se što pre domogne svog sigurnog skloništa ili mesta u stanu gde se oseća sigurnom.

Bol

Naravno, nikada ne bi trebalo zaboraviti da se agresija može javiti i usled mnogih oboljenja, pogotovo kod hroničnih bolova kao i kod hroničnih metaboličkih bolesti, ali i kod hormonskih poremećaja, i to najčešće kod poremećaja polnih hormona.

Šta preduzeti

Pre svega, agresivnu mačku je neophodno odvesti veterinaru, koji će prvo isključiti sva oboljenja koja mogu dovesti da hroničnih stanja (akutna stanja bola, oboljenja tireoidne žlezde, nadbubrega, bubrega, dijabetes, razne vrste neuroloških poremećaja). Ako se otkrije bilo koje oboljenje, pravilnim tretmanom osnovne bolesti gotovo bez izuzetka dolazi i do promene ponašanja, i agresivnost nestaje.

Izbegavanje stresa i situacija u kojima je mačka ugrožena takođe će dovesti do promene ponašanja i do prestanka agresije. Nažalost, u nekim slučajevima je potrebno upotrebljavati i lekove koji će modifikovati neželjeno ponašanje.

Strpljenje je ključno

Bez obzira na to na koji način je mačka traumatizovana, morate s njom postupati s puno strpljenja. Mačke se teže oporavljaju od trauma i teže stiču poverenje u čoveka i u okruženje u kome se nalaze. Nemojte gubiti strpljenje. I uvek imajte na umu da od mačke koja je na početku delovala divlje i opasno na kraju možete dobiti predivnog ljubimca.

Igra i graviditet

Agresivno ponašanje se javlja i kada se mačka zaigra, jer njihova igra može postati i grublja, a postoji i takozvana preusmerena agresija, kada je mačka uzbuđena ili iziritirana od strane druge mačke pa svoju agresiju iskali na najbližem objektu ili osobi. Takođe, mačke mogu biti veoma agresivne u periodu graviditeta i kada imaju mlade. Odbrana legla je kod mačaka često jedan od najprimarnijih instinktâ i one su spremne da leglo brane bukvalno do smrti.

12 komentara

 1. Zasto moja macka sakojom sama zivimiz perioda mazenja,koji je ona odabrala,odjrdnom pocne da grize i grebe.Ja je imam od maceta i dada ima 5 godina.Ja je obozavam ali kadme ujede,a to jr vrlo vrlo cesto ,ja viknem.Tada se ona skloni.

 2. Ne znam kado da pripitomim male dobila Sam ga ali ne daje da se mazi rašire joj se oči i već je ovo 1 Dan kako neće da jede, a stavila Sam joj sve što mačke jedu al ništa neće da jede i stalno se sakriva

  1. Draga Nataša, to je sasvim normalno jer je macama potrebno vreme da se priviknu na svoj novi dom i na vas. Samo budite strpljivi i nemojte mačku da silite ni na šta, jer će tako samo još više da se uplaši. Ako želi da se skriva nekoliko dana, pustite je 🙂 Biće sve u redu kada se privikne, a evo linka sa nekim savetima koji vam mogu biti od koristi https://petmagazine.rs/imate-stidljivu-macku-postoji-resenje/.
   Takođe, uvek savetujemo da se konsultujete sa veterinarom, oni poznaju mačju psihologiju i mogu vam dati veoma korisne savete kako da ovo privikavanje protekne što bezbolnije 🙂 Nadamo se da smo bar malo pomogli, srdačan pozdrav od naše redakcije.

 3. Dobar dan, imamo dve mace u stanu od kojih je jedna uzeta sa ulice a jedna je uzeta od ljudi koji su je cuvali. Ova sa ulice ima 6 meseci a druga ima 5. Maca sa ulice nije socijalizovana i nije naviknuta na mazenje ali se mnogo lepo slaze sa drugom macom jer su uzete u isto vreme. Cesto mislim da se njih dve medjusobno vole vise nego sto vole mene 😁 Ova “divlja” maca nas cesto grize i grebe kada joj pridjemo, ali moram da priznam da nikad nije frktala ili siktala na nas. Moje pitanje je; da li ce se njeno ponasanje promeniti tokok odrastanja i posle sterilizacije i sta mozemo da uradimo da bismo je malo privikli na dodir i ljude? P.S. obe mace imamo vec 3 meseca

 4. Pozdrav, imam macku vec 2 godina, uzela sam je sa ulice kada je bila jako mala mozda je imala mesec ipo dana, od malena je siktala, frktala, grizla, grebala, pogotovo sa zdnjim nogama kao kengur, uvece obavezno trci korz kucu kao sumanuta i ispusta krike i sve rusi, mislila sam da kad se sterilise da ce se dosta smiriti, ne, ista je, cinimi se za nijansu gora, viknem na nju, zapretim joj ona nista mora da mi vrati, makar cekala 30sata ispred vrata. Ne dozvoljava da je pipnes, pridjes odma hoce da se bije. Ima tu da sam je razmazila jer je bas volim, voli i ona mene(cudno zvuci) ali od ostalig ukucana ima najvise poverenje u mene, uvek spava sa mnom, uvek je u mom krevetu i kada nisam kod kuce, uvek je sa mnom kad nesto radim moram da joj budem na oku, place na vratima kad samo ja dolazim u kucu. Izgleda kao divlja neka sumska macka, ima ogroman dugacak rep sa ogromnim krznom, svuda ima dugacko krzno, stomak joj je prikriven kovrdzavim dlakama, usi su joj cupave, ima manju glavu u odnoso na telo i crne sape. Da li neko zna da li je ona mesavina neke divlje macke i domace, jer moja veterinarka je u soku kako ona sikce i frkce s obzirom da je 2 godine u kucnim odlicnim uslovima i koliko je cuvamo i vodimo racuna. Koliko ja znam svaka maca koja poraste ne sikce i ne frkce ako ima kontakt blizi sa covekon

 5. Zdravo!
  imam problem sa mackom koju sam usvojila i ima 4 maceta. Stalno se sklanja i plasi kako mogu da joj pomognem?

  1. Nataša,
   MIslimo da je najbolje da vidite sa veterinarom u kakvom je zdravstvenom stanju maca, možda je u pitanju neki problem koji se lako rešava, a možda se ponaša tako zato što ima mačiće.
   Svakako vam savetujemo da odete do veterinara po savet.
   Pozdrav!

 6. Dobro veče. Mene zanima kako ja uopšte da uhvatim uličnu mačku koju hranim 2 godine i koja već 2 godine sikće na mene čak i dok sipam hranu za nju? Nekoliko puta me je ogrebala ko da joj sipam otrov a ne hranu. 🙄 Stvarno zelim da joj pomognem, da je odvedem veterinaru da je pregleda, da je steriliše, svako malo ima mačiće, o njima vodim računa bez problema, sterilisala sam ih, ali nju ne smem ni da pipnem. Ma ni da joj pridjem, plašim se da će me svu izgrebati jer ispušta čudne zvuke 🙄😐

  1. Mima,
   Posavetujte se sa veterinarom, možda da vam dan neki predlog kako da joj, bezbedno, priđete …
   Srećno!

  2. Postoji bezbedan kavez klopka za mace, ja sam iz pomoć nje sterilisala 6 mačaka u kraju. Rado ću vam je pozajmiti i veliko Hvala sto brinete i da se spasu ta namucena stvorenja, svako dobro

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.