I „divlje” mačke mogu da se pripitome - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ljuta macka, agresija
Od petmagazine.rs - 03/03/2019

I „divlje” mačke mogu da se pripitome

Iako je neželjeno ponašanje mačaka najčešći razlog zbog kojeg one završe na ulici ili u azilu, svi vlasnici trebalo bi da imaju na umu da se svaka maca može pripitomiti i postati najbolji mezimac

Tekst: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Agresija kod mačaka je jedan od najčešćih problema s kojima se susreću vlasnici ovih kućnih ljubimaca. Kroz istoriju, ta agresivnost je tumačena na različite načine, koji su, nažalost, gotovo uvek bili negativni i povezivani sa sujeverjem i verovanjima u natprirodne sile. Međutim, taj stav se danas ipak menja (na sreću mačaka), a pojavila su se i nova tumačenja, pa samim tim i rešenja za ovakvu vrstu ponašanja.

Opasno ponašanje

Agresija je po definiciji opasno ponašanje koje može dovesti do povređivanja druge mačke, osobe ili neke druge životinje. Za ovakvo ponašanje mogu postojati mnogobrojni uzroci koji se javljaju pod različitim okolnostima i mogu biti psihološki ili fiziološki. Pre svega, potrebno je razumeti mehanizam nastanka agresije, koji će pojasniti iz čega ovakvo ponašanje proističe. Pitanja koja moramo postaviti odnose se pre svega na to kada i na koji način se agresija javlja, da li je povezana sa određenim ponašanjem, da li se manifestuje kao reakcija na određeno ponašanje, da li se javlja prilikom uzimanja hrane ili se ispoljava u odnosu na određenu osobu ili drugu životinju. Tek kada odgovorimo na ova pitanja, možemo sebi pojasniti situaciju u kojoj naša mačka postaje agresivna.

Govor tela

Sve vreme moramo imati na umu da je pred nama prirodni predator, uvek spreman na lov. Kod mačaka je relativno lako protumačiti agresivno ponašanje. Njihovo govor tela je uvek nepogrešiv signal kada se radi o stavu za napad (agresija pred napad) ili o stavu za odbranu (odbrambena agresija).

Agresija pred napad

Mačka stoji u uspravnom stavu, horizontalno maše repom (za razliku od pasa), oči su joj širom otvorene i celo telo je u stavu: spremna za skok. Ovakvo ponašanje će se javiti svaki put kada je mačka direktno ugrožena, i tu nema dileme. Kada je naš krzneni ljubimac sateran u ćošak, napašće i psa ili bilo koju osobu koja trenutno predstavlja pretnju. I to bez ustezanja.

Odbrambena agresija

Najčešće se javlja kod mačaka koje imaju mlade. Stav tela je povučen, mačka je savijena, ali joj telo nije zategnuto, uši su spuštene unazad. Odbrambeni stav obično prati siktanje kojim mačka upozorava da je ugrožena i da je spremna da se brani.

agresija, ljuta macka

Uzroci agresivnog ponašanja

Agresivno ponašanje se najčešće ispoljava između mačaka koje nisu sterilisane i koje se bore za određenu teritoriju. Mačke su izrazito teritorijalne životinje i ne vole kada druga mačka zalazi u prostor za koji one smatraju da je njihov, bilo da se radi o dvorištu ili o stanu. Pri ovoj konstataciji moramo biti svesni i činjenice da one i osobe u svom okruženju smatraju za svoju „teritoriju”. Tako da ako vaša mačka na vama oseti miris druge mačke – može doći do agresivnog ponašanja, pa čak i do napada.

Strah

Strah je takođe važan faktor koji dovodi do direktne agresije, bilo da ga izaziva druga mačka, osoba, nepoznati  ili iznenadni zvuk. Agresija se pojačava ako mačka ne može da izbegne novonastalu situaciju. U takvim slučajevima potrebno je omogućiti joj da se što pre domogne svog sigurnog skloništa ili mesta u stanu gde se oseća sigurnom.

Bol

Naravno, nikada ne bi trebalo zaboraviti da se agresija može javiti i usled mnogih oboljenja, pogotovo kod hroničnih bolova kao i kod hroničnih metaboličkih bolesti, ali i kod hormonskih poremećaja, i to najčešće kod poremećaja polnih hormona.

Šta preduzeti

Pre svega, agresivnu mačku je neophodno odvesti veterinaru, koji će prvo isključiti sva oboljenja koja mogu dovesti da hroničnih stanja (akutna stanja bola, oboljenja tireoidne žlezde, nadbubrega, bubrega, dijabetes, razne vrste neuroloških poremećaja). Ako se otkrije bilo koje oboljenje, pravilnim tretmanom osnovne bolesti gotovo bez izuzetka dolazi i do promene ponašanja, i agresivnost nestaje.

Izbegavanje stresa i situacija u kojima je mačka ugrožena takođe će dovesti do promene ponašanja i do prestanka agresije. Nažalost, u nekim slučajevima je potrebno upotrebljavati i lekove koji će modifikovati neželjeno ponašanje.

Strpljenje je ključno

Bez obzira na to na koji način je mačka traumatizovana, morate s njom postupati s puno strpljenja. Mačke se teže oporavljaju od trauma i teže stiču poverenje u čoveka i u okruženje u kome se nalaze. Nemojte gubiti strpljenje. I uvek imajte na umu da od mačke koja je na početku delovala divlje i opasno na kraju možete dobiti predivnog ljubimca.

Igra i graviditet

Agresivno ponašanje se javlja i kada se mačka zaigra, jer njihova igra može postati i grublja, a postoji i takozvana preusmerena agresija, kada je mačka uzbuđena ili iziritirana od strane druge mačke pa svoju agresiju iskali na najbližem objektu ili osobi. Takođe, mačke mogu biti veoma agresivne u periodu graviditeta i kada imaju mlade. Odbrana legla je kod mačaka često jedan od najprimarnijih instinktâ i one su spremne da leglo brane bukvalno do smrti.