Fotografišite mačke kao profesionalci - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
kako slikati macku
Od petmagazine.rs - 14/07/2020

Fotografišite mačke kao profesionalci

Naravno, svesni smo da nisu svi opremljeni profesionalnim foto-aparatima niti znanjem koje imaju profesionalci, ali uz pokoji savet stručnjaka i uz vežbu, i vi možete napraviti predivne fotografije svojih mezimaca.

Izvor: magazin “Mačka”, Foto: Tamara Korać

Vlasnici cica-maca u svom telefonu zasigurno imaju na stotine fotografija svojih mekanih čupavih ljubimaca. Neke su bolje, neke lošijeg kvaliteta, ali ono što je sigurno – nije lako pronaći pravi kadar niti nagovoriti mezimca da stoji mirno. Kod ovog drugog, nažalost, ne možemo mnogo da vam pomognemo, ali možemo vam dati nekoliko saveta kako da vam fotografije budu bolje.

U pomoć smo pozvali vernu čitateljku našeg magazina „Mačka” i profesionalnog fotografa Tamaru Korać, koja je pravi majstor da uhvati gotovo nestvarne portrete, poze i pokrete svoje mezimice Bast. Rado nam je rado odgovorila na sva pitanja i nesebično sa vama podelila nekoliko trikova.

Ni njoj nije lako

Tamara se već dugo profesionalno bavi fotografijom i jedan od njenih omiljenih subjekata su upravo mačke, pre svih, naravno, njena mezimica Bast.

– Bast je devojčica (pravo ime joj je Bastet, po egipatskoj boginji mačaka) i britanska je kratkodlaka silver tabby mačka, izuzetnog karaktera, mirna i privržena. Pomislićete možda da je meni lako da fotografišem takvu mačku, ali varate se. Kako vidi foto-aparat (ili mobilni telefon), ona mi okrene leđa ili jednostavno ode, jer to nikako ne voli. Ponekad mi je potrebno da uradim mnogo fotografija da bi dobila onu jednu savršenu. Kad je Bast u pitanju, to mi uspeva ili kad je ona raspoložena pa brzinski uspem da se latim foto-aparata ili kada je okupirana nečim drugim pa me ne primećuje. Ili, naravno, kada spava. Tada je savršen model za fotografisanje – kaže naša sagovornica.

kako fotografisati macku

Ambijent i svetlo

Kako kaže, prilikom fotografisanja mnogo toga zavisi od samog ambijenta i osvetljenosti – da li je u pitanju dnevno svetlo ili veštačko.

– Takođe, i od toga da li fotografišete foto-aparatom ili mobilnim telefonom. Iako je današnja mobilna tehnologija mnogo uznapredovala kada su u pitanju kamere, i možemo da pravimo odlične fotografije, ukoliko je maca razigrana, mobilnim telefonom ćemo malo teže uspeti da uhvatimo njen pokret. Fotografije često ispadaju mutne, jer je maca u pokretu, posebno ako je i samo osvetljenje ambijenta slabije. Naravno, može i da vam uspe i zato – ne odustajte.

Foto-aparat

Ako imate profesionalni aparat, ili ga ima neko od vaših ukućana, Tamara kaže da je to već sasvim druga priča.

– Brzom ekspozicijom (1/250, 1/400…) možemo da uhvatimo mačju razigranost dok trči i skače za lopticom, malim plišanim mišem, dok šapicom juri perje na štapu… Svetlo mora da bude jako kako bi nam ekspozicija bila brza da ne moramo da podižemo ISO, zato je najbolje da takve fotografije pravimo upravo na dnevnom svetlu. Oni koji imaju mogućnost da to urade u svom dvorištu – savršeno. Po mraku ćemo već sve to teže uraditi, osim ako maca nije mirna, ili ukoliko spava. Nikako ne bi trebalo da koristite blic. Mačje oči su reflektori svetla i ako koristite blic, njihove oči će uvek sijati kao reflektori na fotografijama. Kada je mrak, možemo povećanjem ISO (2.000, 4.000) dobiti dodatno svetlo, koje nam je potrebno za brzu ekspoziciju, ali time dobijamo i lošiji kvalitet same fotografije, jer će nam ISO dati šum (granulaciju). Ali ponekad sve to možemo da zanemarimo ukoliko želimo da neki trenutak, koji je za nas dragocen, ovekovečimo zauvek. Zato fotografišite kad god to poželite, zabeležite sve lepe trenutke koje vam vaša maca poklanja. Igrajte se svetlom, senkama koje mogu biti savršene. Čak i fotografije u polutami mogu da budu veoma zanimljive.

slikanje macke

Portreti pored prozora…
Kako kaže Tamara, idealno mesto za fotografisanje je – pored prozora.

– Veoma često ćemo naše mace naći na prozorima kako osmatraju spoljni svet, i fotografisanje pored prozora je idealno mesto. Daje nam prelepo difuzno svetlo, i tada možemo da uradimo prelepe makrofotografije naših ljubimaca, fokusirajući se na njihove oči, nosić, brkove ili slatke pufnaste šapice. Ukoliko fotografišete foto-aparatom i želite da napravite makrofotografiju, otvorite blendu maksimalno (koliko vaš objektiv to dozvoljava, f1.8, f2.8..), fokus neka bude na, recimo, macinim očima i dobićete kristalno čiste oči, dok će sve okolo biti zamućeno. Ja obožavam makrofotografiju, i s obzirom na to da je moja Bast izuzetno mirna, često mogu da uživam u takvim fotografijama.

Scenografija

Naša sagovornica ističe da „scensko” fotografisanje može da bude prelepo, mada je neretko veoma teško i zavisi i od toga koliko su mace voljne da sarađuju.

– Potrebno je dosta vremena, posvećenosti i istrajnosti, kao i korišćenje igračaka, mačjih poslastica koje će im držati pažnju. Probajte da uhvatite trenutak njenog skoka kad bacate lopticu (mada bi vam tada dobro došla nečija pomoć, da baca lopticu dok vi pokušavate da uhvatite skok). Ne bi trebalo preterivati u rekvizitima kada želimo da insceniramo neku fotku, da nam ne odvrate pažnju od ljubimca, jer ipak su oni ono što želimo da istaknemo. Nežni pastelni tonovi savršeni su da se uklope sa bojama njihovog krzna i istaknu ih. Bele ili jednobojne pozadine, čak i tamne, ali moramo da obratimo pažnju na osvetljenje.

Mobilni telefon

Čitaoci koji nemaju foto-aparat, već samo mobilni telefon, mogu da naprave gotovo podjednako dobre fotografije.

– Moj savet je da to radite isključivo danju, na dnevnom svetlu, bez upotrebe blica. Dok fotografišete, pokušajte da vam ruke budu što mirnije. Pre svakog okidanja označite svoju macu na displeju, jer će tako telefon da fokusira mačku, i tek onda slikajte. Oni koji se razumeju malo više, u samim opcijama mobilnog telefona imate raznorazna podešavanja, od osvetljena, različitih režima fotografisanja (regularna fotografija, panorama, sport, pa i noćna). Za one još naprednije postoji i „pro” režim fotografisanja, gde možete da podešavate ekspoziciju, isto kao i kod foto-aparata. Najbolje je vežbati dok maca spava, kada je mirna, pa probajte sve. Pronađite odgovarajuće svetlo u datom trenutku, isprobajte i „makro” tako što ćete se približiti što bliže i fokusirati jedan deo tela vaše mace. A za one hrabre i smele, igrajte se i u „pro” režimu rada – savetuje naša sagovornica.

portret macke

Savet +

Tamara Korać savetuje i:

* Mačke su najslađe dok se igraju i skaču, ali i dok se umivaju, valjaju na tepihu i pokazuju vam stomačić. Pa i kad se zavuku pod prekrivač, uvuku u neku kesu ili kutiju, ili načule brke dok netremice gledaju goluba s prozora. Sve su to odlični trenuci za fotografisanje.

* Fotografišite iz raznoraznih uglova, probajte svaki – odozdo, odozgo, odavde, odande… I kasnije ćete videti koji je najbolji. Fotografišite tako što ćete se spustiti na njihov nivo, videćete da je svet iz njihove perspektive veoma zanimljiv. Probajte i s visine, popnite se na neku stolicu ili krevet dok vaša maca sedi na podu, pa je namamite da gleda uvis držeći njenu omiljenu poslasticu u ruci.
* Ne štedite na fotografijama. Ne moraju mace da vam uvek poziraju, nekad su one spontane fotografije i najlepše. Jednostavno – škljocajte i škljocajte.

* Oči su ogledalo duše i uvek bi trebalo da obratimo pažnju da one budu oštre i u fokusu kada fotografišemo.

Instagram: @tamarakorac