Flemen refleks: Čemu ta smešna faca? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka pravi grimase
Od Dijana Đukić - 05/03/2019

Flemen refleks: Čemu ta smešna faca?

Sigurno ste nebrojeno puta do sada primetili da vaš mezimac ume da se namršti i napravi neodoljivo smešan izraz lica – kada uvije jedan deo usta naviše i otkrije zub, najčešće uz blago zatvaranje jednog oka

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Ta grimasa deluje nam kao da je mezimac osetio neki grozan miris i „složio” facu koja poručuje „bljak!”. Ali da li znate da ova grimasa nije samo puko mačje glupiranje već je reč o urođenom i hiljadama godina starom refleksu – takozvanom refleksu flemen. O čemu je tačno reč?

Ispitivanje

Prema rečima stručnjaka za ponašanje životinja, refleks flemen se javlja kada je mačka zgađena (mirisom, ukusom…), zbunjena ili pak zabrinuta zbog novonastale situacije u kojoj se našla. Ovaj refleks imaju i mačići i prosto su neodoljivi kada izviju usnu i naprave taj smešni gaf.

– Uvrtanje usne i taj podrugljivi mačji izraz lica zaista su urnebesni, i deluje kao da se mačka „zamrznula” otvorenih usta – objašnjava dr vet. med. Saša Gibons iz Mačje veterinarske bolnice u Konektikatu (SAD). – Iako nam može delovati da im se nešto što su njušnule nije dopalo, refleks flemen je zapravo način da mačke otvorenih usta udahnu neki novi ili interesantan miris i tako ga ispitaju. Umesto nozdrva koriste usta i zato nam deluju tako smešno.

Miris i ukus

Refleks flemen, anatomski gledano, otvara dve nosne šupljine (kanala) koje se nalaze iza sekutića, i one vode nagore, do usta i Jakobsonovog organa (vomeronazalni organ), koji detektuje mirise, a naročito feromone (zavodljivi mirisi kojima se šalju signali jedinkama suprotnog pola). Prema rečima američkih naučnika, refleks flemen zapravo spaja dva čula – mirisa i ukusa. Mačke inače imaju mnogo razvijeniji Jakobsonov organ od pasa. Naime, on se kod mačaka sastoji od 30 različitih receptora, dok psi imaju tek devet, te su mace pravi genijalci u detektovanju mirisa.

Feromoni

Ovaj refleks najčešće se javlja upravo kada mačka njuši i detektuje feromone u vazduhu, na svojoj teritoriji ili na stvarima koje je tu ostavila neka druga mačka, uglavnom putem urina, fecesa ili žlezda. Zanimljivo je i to da se mužjaci češće „mršte” od ženki, i to kako bi nanjušili najbolju ženku za parenje.

Druge životinje

Refleks flemen nije karakterističan samo za mace, već ga imaju i njihovi veliki rođaci, tigrovi i lavovi, kao i konji, žirafe, bizoni, koze i lame. I zato nemojte brinuti ako se vaša mačka često „mršti” i pravi ovakvu grimasu, to je potpuno normalno ponašanje. Inače, i ljudi su imali Jakobsonov organ u dalekoj prošlosti, ali je tokom evolucije on zakržljao i više ne postoji.