Fenomen: Jelo i piće uz zvuk predenja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macji kafe
Od petmagazine.rs - 26/04/2018

Fenomen: Jelo i piće uz zvuk predenja

Širom sveta se već godinama otvaraju lokali u kojima gosti mogu da se igraju sa svojim omiljenim krznenim životinjama, pa i da ih usvoje.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Možda niste čuli za „mačje kafiće“ (Cat cafés), ali oni su uveliko hit širom sveta, a pogotovo u Severnoj Americi. Suštinski su kao i obični kafići, samo s jednom malom, genijalnom razlikom – puni su mačaka. Naši krznati prijatelji su logično glavna atrakcija. S njima možete da se igrate ili da ih samo gledate, a u određenim objektima postoji i mogućnost usvajanja.

Mačji kafei nastali u Aziji

Koncept usvajanja je novijeg datuma i koliko je poznato potekao je iz Amerike. Prvi „mačji kafić“ – Cat Flower Garden – otvoren je još 1998. godine u Tajpeju na Tajvanu,i bio je zamišljen kao mesto gde će gosti dolaziti da se igraju s mačkama, a ne da ih usvajaju.

U azijskim metropolama ima dosta stanova gde prema pravilima zgrade nije dozvoljeno držanje mačke, pa je tako i nastao ovaj koncept. Ljubitelji mačaka dobili su mogućnost da provode vreme sa svojim krznenim drugarima.

Ideja koja je potekla od Cat Flower Garden-a ubrzo se primila i u Japanu, gde su početkom novog milenijuma masovno počeli da se otvaraju slični kafići, a zatim su „zarazili“ Evropu i na kraju i Severnu Ameriku.

Mačji kafei u SAD-u

Prvi „mačji kafić“ u Severnoj Americi – Café des Chats Montréal, otvoren je 2014. godine u modernom delu Montreala. Ovaj mirni i tihi kafić je oaza za svakog ljubitelja mačaka. Naravno, tu je bogat jelovnik, kao irazne vrste pića s tematikom mačaka, ali politika kuće je takva da je sve ipak podređeno – mačkama.

Gosti tako moraju da ostave svoju obuću na ulazu u lokal i da operu ruke pre nego što sednu za sto. Nezavisnost koja krasi ove četvoronožne životinje tamo se poštuje, i od gostiju se očekuje da prvo samo posmatraju mačke i tiho komuniciraju s njima.

Tek nakon toga može doći do interakcije. Zanimljivo je da su sve mačke u ovom kafiću za usvajanje, pa ako se gostu neka od njih posebno svidi – može odmah da je vodi kući.

Hrana i piće u ovim lokalima uglavnom su drugačije koncipirani i često tematski povezani s mačkama. Ipak, u SAD, zbog propisa o higijenskim uslovima, odvojene su obične prostorije i one gde borave mačke. Srećom, niko vam ne može zabraniti da ponesete svoju kafu u deo s mačkama i da se družite s njima i pijete.

Maženje mački u kafićima

Da biste imali interakciju sa životinjama, potrebno je da napravite onlajn rezervaciju kako prostor ne bi bio opterećen s previše gostiju. Takođe, postoji i tarifa za vreme provedeno s ovim krznenim životinjama, a uglavnom se kreće oko osam dolara po satu. Nije retkost i da se organizuje gledanje televizije za posebne događaje, naravno, sve vreme u društvu mačaka.

Predenje-joga

Jedan lokal u Oregonu u Portlandu otišao je još dalje u konceptu „mačjih kafića“ osmislivši predenje-jogu. Održava se jednom mesečno, a smisao ovog vida rekreacije i relaksacije je, kako kažu, „sreća, mešanje energije i omogućavanje lakšeg paljenja vatre saosećanja“. Prvih sat vremena termina aktivno je bavljenje jogom, odnosno vežbama, a drugih pola sata polaznici provode vreme sa mačkama. Cena je 20 dolara po kursu. Korisnici ističu da je spoj mačaka i koncepta koji joga neguje idealan.

U Srbiji zasada ne postoji nijedan mačji kafe, ali se nadamo da će ovaj tekst pokrenuti lavinu sličnih kafića i u našoj zemlji.

Mačke leče usamljenost

U Japanu je ovakva vrsta lokala veoma popularna, jer zbog veoma stresnog profesionalnog, a s druge strane usamljenog privatnog života, Japancima prija i opušta ih druženje s mačkama. U Tokiju je prvi mačji kafe otvoren pre 13 godina, a danas ih u ovom gradu postoji čak 58!

Ima i mnogo tematskih lokala – onih u kojima su prisutne samo crne mačke, zatim debeljuškaste, kafei s retkim rasama ili oni posvećeni isključivo macama spasenim s ulice. Osim s mačkama, Japanci uživaju i u druženju sa zečevima, pa su zečji kafei nova moda u Zemlji izlazećeg sunca, a jedan lokal ugostio je čak i koze.

Adel i mačji kafe

Prošlog jula je poznata pevačica Adel svratila u jedan „mačji kafić“ u Vankuveru. Osoblje je naravno bilo oduševljeno i iznenađeno, jer im njena poseta nije bila najavljena. Adel je došla u društvu svog sina i ubrzo su se zaljubili u Larija, jednog od mačora u kafiću. Taj lokal je za svega 15 meseci udomio ukupno 304 mačke.

Komšije

Dok koncept mačjih kafea ne počne da živi i u našoj zemlji, ove oaze radosti možete posetiti u Ljubljani, Budimpešti, Bukureštu, Temišvaru, Beču, Pragu, Bratislavi…

Da li ste znali… da je pojam „mačji kafić“ 2015. ušao u oksfordski onlajn rečnik