Dilema: Da li je televizija dobra za ljubimce - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
televizor i ljubimci
Od petmagazine.rs - 29/03/2020

Dilema: Da li je televizija dobra za ljubimce

Mnogi vlasnici mačaka i pasa kada odlaze na posao svojim ljubimcima ostave uključen televizor ili kompjuter. Najčešće je na programu Animal planet, ili muzika za koju su pročitali da godi mačjem ili psećem uhu.

Izvor: magazine “Mačka”, Foto: Shutterstock

Iako mnogim mezimcima samoća lakše pada uz zvukove i pokretne slike, stručnjaci tvrde da moramo biti svesni da ukoliko je ljubimac nervozan, on će takav i ostati, bez obzira na to što je uključen televizor ili radio.

– Ono što mačke i psi žele jeste da budu sa svojim vlasnicima. Maca će satima kroz prozor gledati u pticu, ili je posmatrati na ekranu, ali najviše voli da se igra i da zaista uhvati objekat svog posmatranja i vrebanja – pecaljku, miša na baterije i slično – kaže poznati američki stručnjak za ponašanje životinja dr Nolan Zajd.

ljubimci i televizor

On kaže i da pas takođe više voli da poljskog miša ili krticu ganja u prirodi, a ne da ih gleda na ekranu.

  • I zato je savet vlasnicima da kada nisu kod kuće, televizor može biti dobro rešenje, ali da se po povratku s posla i tokom vikenda posvete svojim ljubimcima – pse da vode u duge šetnje i istrčavanje, a da se s macama igraju u domu – naglašava dr Nolan Zajd.