Devon reks: Privržena, pametna i radoznala mačka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 24/01/2019

Devon reks: Privržena, pametna i radoznala mačka

Ova neobična maca ime je dobila po svom rodnom mestu, grofoviji Devon u Engleskoj. Prvo mače rase devon reks rođeno je 1959. godine, i reč je o prirodnoj mutaciji. Prema dostupnim podacima, majka začetnika ove preslatke rase bila je domaća mačka, lutalica, a otac je takođe bio ulični mačak, ali kovrdžave dlake.

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Kada jednom vidite ovu macu, teško da ćete je ikada zaboraviti. Njene visoko podignute velike uši (nalik vilenjačkim), krupne i uvek ljubopitljive oči, kao i mekano talasasto krzno zaštitni su znak ovih slatkih i umiljatih maca.

Veoma privržene

Kada vlasnike i odgajivače ovih mačaka pitate koje je njihovo omiljeno mesto za uživanje, jednoglasno će vam potvrditi da je to rame ili krilo vlasnika. Ovo su veoma radoznale i druželjubive mace, vole da budu u centru zbivanja i ništa im ne promiče. „Pričljive” su, ali se oglašavaju tiho i nežno. Obožavaju ljude i sa svima će razviti prijateljski odnos pun poverenja. Vole decu, a sa psima koji su ljubitelji maca rado će se igrati satima, i to lopticom.

Pametnica

Devon reks je veoma pametna maca, umereno aktivna. Neće non-stop jurcati po kući, ali će zato uživati u učenju trikova, mentalnim igricama i u dobacivanju lopticom. Nabavite svom ljubimcu ove rase posudu za hranu u obliku lavirinta ili kong igračku (s hranom skrivenom unutar nje) – i vaša mačka će biti oduševljena.

Veliki apetit

I kada je vreme za porodični obrok, budite uvereni da devon reks mačka želi da bude prisutna. Uporno će pokušavati da sedne na trpezarijski sto i prezalogaji nešto sa svojom porodicom. Iako spada u manje mačke, apetit ove rase je veliki, pa pazite da se vaš mezimac ne ugoji.

Ušuškavanje

Najčešće, ove mačke dremaju ispod pokrivača, skrivene. Takođe, stručnjaci kažu da će mačka ove rase nepogrešivo naći najtoplije mesto u stanu na kojem će dremati.

Nega

Kovrdžavo krzno devon reks mačke je lako za održavanje. Pažljivo je četkajte kako ne biste kidali njenu paperjastu dlaku. Najčešće je dovoljno i da samo rukom pređete po njenom krznu kako biste uklonili mrtvu dlaku, jer se ove mačke minimalno linjaju.

Temperatura

Kada dodirnete ovu macu, imaćete utisak da mazite termofor. Uvek su tople, ali to ne znači da im je uvek toplo, naprotiv. Ako je vama u stanu hladnjikavo, znajte da je i vašoj mački sveže. Tokom zime dobro ugrejte prostorije u kojima boravi, a nije zgoreg ni da tokom ledenih dana svojoj devon reks mački obučete duksić ili džemperić.