Da li je plač ili zov? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
par mačaka
Od petmagazine.rs - 09/03/2022

Da li je plač ili zov?

Konačno se približava ono dugo očekivano proleće. Nije više tako hladno. Dani su duži. Konačno i nas Sunce da ogreje. Važi li to i za mačke? Budi li to u mačkama nešto više od radosti zbog lepog vremena?

Za magazin MAČKA piše dr vet. med. Klara Ćurčin

Jesenas ste se odvažili da konačno ulepšate svoj život i obogatili ste svoju svakodnevnicu sa divnom mekanom dlakavom pufnom od mačeta. Posle nekoliko dana ste spoznali da ovo malo divote nije dovoljno i vratili ste se po njenog brata. I svih ovih meseci ste uživali gledajući vragolasto kretanje dve pufne koji su polako ali sigurno postajale sve veće i veće. Kako su mekane kad ih dotaknete… kako lepo greju u hladnim zimskim danima kad se klupčaju u krilu… ne kasnite više na trening jer vas bude čim zarudi zora… silno se obraduju svom slugi kad se vratite u svoj dom… ne posežete više za tabletama za spavanje jer njihovo predenje savršeno brzo vas uvede u dubok san, i više se ne osećate čudno kad naglas izgovarate svoje misli jer vas mace slušaju i odgovaraju sa različitim mjaukom.

PROČITAJ JOŠ: MITOVI KOJI SE ODNOSE NA BRKOVE

Šta februar ima s tim

Ali, ne lezi vraže, nikad nije sve idealno. Da li su se pufne „pokvarile“? Ovih dana nešto se čudno događa. Pufan je postao agresivan, nekako čudno hoda. Zamišlja li da je lav? Imate li potencijalnog agresivca u kući, a malo i čudnjikavo miriše. I stalno pokušava da postane gazda i nekako čudno se oglašava – viče? boli ga nešto? Nakostreši se kao T-rex i ispušta čudne zvuke. I onda pauza, pa sve iz početka.

A Pufna je nekako postala mila, mazna, prava devojčica. Sve više se mota oko vas. Nekako čudno cvrkuće. Ne bi rekli da plače, ali možda ju i nešto boli. Legne nasred sobe na pod i valja se levo, pa desno i opet, i opet. Sve više voli da se mazi, posebno oko repa.

Oboje nekako manje jedu, i nemirniji su, čudno se kreću, kao da puze. Ne propuštaju ni jedan deo nameštaja da se ne protrljaju u toku hoda. Ali nema veze, oboje su mazniji i više vas vole i ne puštaju vas ni tren da budete sami – i vama to strašno prija.

Šta se zapravo desilo? Vaše pufne su zakoračile u svet odraslih. Postali su tinejdžeri. Između 5-10 meseci starosti mačke postaju polno aktivni, bez obzira na pol i ženke i mužjaci. Postaju hormonski aktivni i njima sad više nije bitno kakva ste pravila ponašanja postavili. Zov prirode je sad glavni! Jedno od stimulatora pojave polne aktivnosti je produžavanje svetlosnog dela dana. Zato je februar poznat kao glavni mesec za parenje mačaka.

Šta sad uraditi? Ne očekujte da pufne budu svesne rođačkih veza. Za njih incest nije bitan faktor. Kada hormoni rade, mozak je obično isključen. Ovo stanje je poznato kao “teranje“. Spada u normalno stanje jedne zdrave mačke. Bez obzira što pretežno izgleda kao bolno stanje, zapravo nije.

Kako ih smiriti? Realno, nikako. Ali  možete pokušati ponešto. Kao prvo, obavezno razdvojte mužjaka i ženku u različite prostorije da fizički budu razdvojeni. Miris će ostati, ali makar neće biti u kontaktu. Pustite ženku da leži ili sedi na toplom npr. ćebe, električni grejač nogu ili sl. Nabavite dosta igračaka sa mačjom travom (catnip). Koristite feromone u dispenzeru ili razne spot on preparate za modifikaciju ponašanja. Igrajte se više sa mačkama. Održavajte besprekornu higijenu toaleta.

Sterilizacija, da ili ne

Na kraju, ako ne želite da se nađete ponovo u istoj situaciji za koju sedmicu, obavezno zakažite pregled kod veterinara i posavetujte se o sledećim koracima. Da trajno rešite problem je izbor sterilizacija. To je hirurška intervencija koja se preporučuje. Urbana legenda je da će se zbog te intervencije mačka da se promeni. Nije tačno – to nije operacija na mozgu. To je hirurško otklanjanje žlezda koje luče polne hormone. Neće se ni ugojiti ako ih hranite pravilno. Neće postati “krpe“ ako imaju 3D prostor za život.