Čester je mačak fizičar - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 16/10/2018

Čester je mačak fizičar

Da li ste čuli za Čestera, najpoznatiju mačku u fizici posle Šredingerove?

 

Izvor: magazin Mačka

Ovaj mačak, poznatiji po svom, naučnom, pseudonimu F. D. C. Vilard, proslavio se kao autor jednog veoma uticajnog naučnog rada iz oblasti fizike. Dobro, ako ćemo iskreno, teško se može reći da je Čester učestvovao u pisanju tog rada, ali svakako je potpisan kao jedan od autora.

Sve se odigralo 1975. godine, kada je fizičar i profesor Univerziteta u Mičigenu Džek Heterington napisao naučni rad o fizici izotopa helijuma. Međutim, kada je želeo da preda rad, naišao je na birokratski problem zbog kojeg bi morao da odloži objavljivanje – on je bio potpisan kao jedini autor, a u čitavom članku koristio je zamenicu „mi”. Pošto stilska pravila časopisa to nisu dozvoljavala, Heterington bi, da ne bi bio odbijen zbog te tehnikalije, morao da prekuca čitav rad. Kako mu se žurilo da preda svoj rad, odlučio je da jednostavno prepravi samo prvu stranu i potpiše još jednog autora. Izbor je pao na njegovog mačka.

Pošto su kolege uglavnom znale da se njegov ljubimac zove Čester, odlučio je da mu smisli pseudonim, pa je Čester za tu priliku postao F. D. C. Vilard. F. D. C. je akronim za Felis Domesticus Chester, odnosno Domaći Mačak Čester, dok je Vilard ime Česterovog oca. Rad je prihvaćen, a Čester je postao prvi mačak fizičar.