Belgijanac zarazio mačku virusom korona - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka
Od petmagazine.rs - 28/03/2020

Belgijanac zarazio mačku virusom korona

U Belgiji je prijavljen prvi slučaj infekcije mačke koja je virus korona dobila od svog vlasnika pozitivnog na COVID-19. Stručnjaci naglašavaju da se ova bolest ne prenosi sa životinja na ljude i da životinje ”nisu vektori epidemije”.

Izvor: Novosti.rs; Foto: Shutterstock (ilustracija)

Veterinarski fakultet u Liježu prijavio je belgijskom Kriznom centru koronavirusnu infekciju mačke od strane vlasnika pozitivnog na COVID-19.

Dodaje se da je mačka dobila dijareju i respiratorne probleme nedelju dana nakon što je vlasnik razvio prve simptome bolesti.

U belgijskom Kriznom centru navode da je u pitanju “izolovani slučaj” koji se može objasniti samo “bliskim kontaktom životinje i vlasnika” i prenosom virusa sa čoveka na životinju, a ne obratno.

  • Mačka je ovde “žrtva” infekcije koja se tiče čoveka. U principu, ova bolest se ne prenosi sa životinja na ljude. Rizik za ljude je stoga izuzetno nizak – kažu u Kriznom centru.

Belgijski stručnjaci napominju da se moraju uspostaviti pravila o higijeni i udaljenosti koja se tiču čoveka i njegovih kućnih ljubimaca, a da se u slučaju zaraze COVID-19 životinje moraju zaštiti od bolesnih vlasnika.