5 najpopularnijih rasa u Evropi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 26/07/2019

5 najpopularnijih rasa u Evropi

Za vas smo saznali koje su to mace vladarke liste omiljenih u Evropi za 2018. godinu

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj mačaka ili budući vlasnik koji razmišlja koja će se to cica-maca useliti u vaš dom i srce, sigurno ste se zapitali koje su to rase najpopularnije. Sigurni smo i da ste ovo pitanje postavili u pretraživaču Google.

Organizacija The Cat Fanciers’ Association (CFA) objavila je nedavno ovu listu, i to prema broju registrovanih mačića u prethodnoj godini, i evo koje mace vladaju Starim kontinentom:

1. Regdol 

Ova prelepa maca plavih očiju i svilenkastog raskošnog krzna omiljena je u Evropi. Baš kao što joj i ime kaže (ragdoll – krpena lutka), ova maca važi za najumiljatiju i uživaće da leškari u vašem krilu dok je mazite. Mnogi vlasnici kažu da se regdol mace u naručju ponašaju baš kao lutke krpenjače, potpuno se opuste i „otegnu” u rukama svakoga ko želi da ih mazi i posveti im pažnju. U odnosu na većinu svojih mačjih rođaka, regdoli ne vole visinu, već su uvek u ravni s ljudima. Regdol mace obožavaju svoje vlasnike, uvek su u njihovoj blizini, prate ih u stopu, i uvek će ih pozdraviti na vratima po povratku s posla. S njima je život bajka. Životni vek im je od 12 do 17 godina.

2. Egzota

Na drugom mestu našla se simpatična egzota, kratkodlaka verzija persijske mačke sa neodoljivim okicama i bucmastim licem. Baš kao i persijske mace, i egzote obožavaju svoje vlasnike i uživaju u maženju, igri i dodirima, ali s njima ima znatno manje posla jer njihova kratka dlaka ne zahteva svakodnevnu negu. Idealan su mezimac za osobe koje žele macu nalik na plišanu igračku. Rasa je priznata 1967. godine.

3. Britanska kratkodlaka mačka

Prelepa britanka našla se na trećem mestu ove liste, i to podjednako zbog svoje lepote i karaktera. U mačjem svetu britanske mace su poznate kao prave „tablete za smirenje”, i uvek će biti u vašoj blizini ako ste tužni ili neraspoloženi. To su krupne mačke, debeljuce. Telo im je masivno i snažno. Jedna od karakterističnih odlika britanske mačke jeste njen nasmejan izraz lica – mačka izgleda kao simbol smajli, a takva joj je i narav. Britanke su vesele, uvek spremne za igru,prijateljski raspoložene. Tri do pet godina imaju kada se potpuno razviju.

4. Persijska mačka

Jedna od najstarijih rasa mačaka, koja je već vekovima omiljena zbog raskošnog krzna i privrženosti ljudima. Ovo su i veoma „govorljive” mace pa ćete se s njima uvek siti ispričati. Razigrane su, uvek dobro raspoložene i često opisivane kao „zrak sunca u tmurnom danu”, jer nikada ne omanu da svojim vlasnicima poprave raspoloženje. Vole da se maze, rado provode vreme u krilu vlasnika i uživaju dok im se gladi krzno. Zbog svoje strpljive prirode veoma lepo se slažu s drugim ljubimcima i decom. Persijke su uvek zadovoljne! Dužina njihove dlake može dostići i 15 centimetara.

5. Mejn kun

Ovaj džin među macama sve je popularniji van svoje matične zemlje (SAD). Tako se u Evropi našao na petom mestu liste najpopularnijih, a to i ne čudi jer su ove mace izrazito umiljate i privržene svojoj ljudskoj porodici. Mejn kun ima narav mačeta tokom čitavog života, nežna je, dobroćudna i pomalo luckasta mačka. Obožava decu, „pričljiva” je i razigrana. Voli da se druži s vlasnikom i da mu pomaže u svakodnevnim aktivnostima. Takođe, ove mace vole da se igraju i odlično se slažu s drugim mačkama i psima. Vole decu, i s njima su naročito nežne i pažljive. Mužjaci teže od sedam do 13 kilograma.