Marela: Žuća je dizajner enterijera - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 25/02/2021

Marela: Žuća je dizajner enterijera

Udomljavanje Žuće je bila jedna od odluka na koje sam posebno ponosna i koja mi je promenila život * On određuje koliko će igra trajati i koliko će biti gruba, iako je snaga na strani Harua, našeg drugog ljubimca

Tekst: Dunja Božić

Za sebe kaže da je majka troje dece, jednog muža, psa i jednog mačka po imenu Žuća. Osim toga što radi posao koji obožava, dizajnerka enterijera Marela Aćimović Vukšić je i velika ljubiteljka životinja, te u svom domu ima i mačku i psa.

– Udomljavanje mačka, koji je dobio ime Žuća, bila je jedna od odluka na koje sam posebno ponosna i koja mi je promenila život – priča nam Marela. – Žuću smo pronašli ispred prodavnice u blizini naše kuće nekoliko dana nakon što smo se uselili. Bio je mali, prljav, sa oštećenim kapcima i veoma gladan.

Imate i psa, kako se slaže sa Žućom?

– Da, imamo psa Harua, koji je u naš dom stigao tri meseca nakon Žuće. Dakle, Žuća je stariji i malo duže je sa nama. Slažu se kao pas i mačka. U početku su se izbegavali ili, bolje rečeno, Žuća je u širokom luku zaobilazio Harua, ali s vremenom su se zbližili. Nije to još uvek harmoničan odnos, ima mnogo grubih igara sa dosta režanja i frktanja, ali često ih zateknem kako spavaju jedan do drugog. Rekla bih da Žuća određuje koliko će igra trajati i koliko će biti gruba, iako je snaga na Haruovoj strani.

Kako se drugi ukućani slažu sa ljubimcima, da li deca provode vreme sa njima?

– Naravno, deca su sve vreme sa njima. Sa Žućom pogotovo. Svako je razvio poseban odnos i sa Žućom i sa Haruom. Sin voli da začikava Harua sve dok ovaj ne počne da reži i laje (naravno, nikad ozbiljno), dok sa Žućom spava. Starija ćerka najčešće šeta Harua, sa Žućom se igra, a mlađa ćerka maltretira oboje (smeh). Moram priznati da su prilično strpljivi sa njom, ali umeju da je upozore kad pretera.

Kako vi provodite vreme sa svojim ljubimcem, da li posao trpi ili možda Žuća?

– Žućino i moje vreme je ujutru; čim se probudi, voli da dođe kod mene u krevet na jutarnje maženje. U toku dana, kada nije napolju, često dođe u studio i spava na fotelji do mene ili u mom krilu. I naravno, uveče imamo turu večernjeg maženja kada legnem u krevet.

Da li čitaoci mogu da dobiju profesionalni savet, npr. kako da prilagode prostor kada imaju kućne ljubimce?

– Nisam sigurna da je moj prostor prilagođen ljubimcima, ali evo nekoliko stvari koje smo primenili, a koje su nam se pokazale veoma korisnim. Prvo što smo uradili jeste to da smo postavili ogradicu kako Haru ne bi išao dalje od prizemlja, gde su podovi od keramike i vinila – ponekad ga puštamo i u ostale prostorije u kući, ali zbog linjanja i grizenja jedan deo kuće smo prilagodili njemu, makar kada su podovi u pitanju. Tepisi u delu kuće u kojem boravi pas su nam od sintetike radi lakšeg održavanja, dok Žuća ima penjalicu i grebalicu za mačke, tako da tu zadovoljava sve svoje potrebe koje se tiču oštrenja kandži. Tapete nisu pogodne za prostor u kojem borave psi, i to sam naučila na teži način, pa je moj savet i da birate izdržljive materijale za sofu i stolice, koji se lako čiste i koji se mogu skidati i prati u mašini.

Kako održavate kuću u kojoj borave dva ljubimca? 

– Metlanje, usisavanje i pranje podova su gotovo svakodnevna akcija u našoj kući, pogotovo kada su kišni dani, ali dosta pomaže i to što pas nema pristup svim delovima kuće. Pranje tepiha je mnogo češće naravno. Imamo ženu koja nam pomaže i koja jednom nedeljno sve detaljno sredi i očisti (Danijela, volimo te!), i to bi bilo to. Srećom i deca rastu, tako da sve poslove delimo i na taj način ova organizacija postaje mnogo podnošljivija…

Pošto živite u kući, da li postoji mogućnost da udomite još neku macu?
– Zasad smo postigli pun kapacitet kada su ljubimci u pitanju (ne zaboravite na dve nimfe, koje su takođe sa nama odavno), ali nikad se ne zna.

Vi ste osnivač „Marine enterijernice”, suosnivač online škole enterijera i dekoracije iDeco, ali i veliki obožavalac kafe. Delujete zadovoljno?

– Uspela sam da živim nov život iz snova, radim od kuće, sama organizujem svoje vreme i trudim se da se usput zabavljam. Oko mene je uvek neki haos, ne živim život sa instagram-fotografija, nisam klasična blogerka, ali volim da pišem i da osmišljavam setove za fotografisanja i snimanja. Trudim se da pomognem svima onima koji su ili isuviše zauzeti poslom i jednostavno nemaju vremena za uređenje doma ili ne znaju kako da od svega što viđaju na internetu sklope lepu i funkcionalnu celinu. Želim da od vašeg doma stvorim utočište, u kojem se osećate voljeno, sigurno, jedinstveno i uspešno.

Related Posts