Istraživanje: Šetnja sa psom donosi mir

794
pas i vlasnik u setnji

Izlazak iz kuće sa psom vlasnicima je često odličan izgovor da se osame i oslobode stresa.

Tekst: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Nedavno objavljeni rezultati studije u kojoj je učestvovalo 2.000 vlasnika pasa iz Velike Britanije pokazali su da čak osam od deset ispitanika odvede svog psa u „vanrednu” šetnju kako bi „imali malo mira i tišine”. U nalazima istraživača navodi se da je, logično, primarni razlog izlaska iz kuće sa psom kako bi mu se omogućilo da obavi svoje fiziološke potrebe, da vežba i da se igra, ali vlasnici priznaju i da je šetnja odličan izgovor da se osame i oslobode stresa.

Donošenje važnih odluka

Rezultati su pokazali i da vlasnicima šetnja sa psom pruža dragoceno vreme za razmišljanje i donošenje važnih životnih odluka, kao i da je mnogima ovo jedini trenutak samoće tokom dana.

– Kada je reč o odlukama, veoma su nam zanimljivi odgovori ispitanika, koji su pokazali da je oko 20 odsto vlasnika upravo tokom šetanja psa rešilo da se preseli, promeni posao, raskine vezu ili osnuje porodicu – stoji u obrazloženju ove britanske studije. – Studija je jasno pokazala i koliko je čovek u današnje vreme pod stresom i koliko malo ima mogućnosti da odvoji vreme za sebe, razbistri glavu i složi misli. Da uživa u tišini. Ono što je sjajno jeste da je šetnja podjednako blagotvorna i za psa i za čoveka; korisna je i za fizičko ali i za mentalno zdravlje i jednog i drugog.

Nabavite psa

Vlasnici su priznali i da su oko dve šetnje u toku nedelje, prosečno u trajanju od 30 minuta, zapravo te vanredne šetnje koje su im potrebne kako bi sebi dali oduška. Četvrtina ispitanika oseća se tužno i razočarano kada ne uspe da psa odvede u šetnju.

Eto još jednog razloga u koloni „za” ako većate da li da nabavite psa. Tokom šetnje sa mezimcem oslobodićete se stresa i imati vreme samo za sebe, da saberete misli, opustite se i donesete neku važnu životnu odluku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here