Ima li budućnosti za arapskog leoparda? - Pet Magazine
arabijski leopard
Od petmagazine.rs - 12/11/2021

Ima li budućnosti za arapskog leoparda?

Težak oko 25 kg i duplo manji od svog afričkog rođaka, arapski leopard je na granici izumiranja. Tek tri puta veći od domaće mačke, ovaj leopard živi u planinskim predelima Saudijske Arabije, na području Omana, Jemena i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Piše: petmagazine.rs

Arapski leopard (Panthera pardus nimr), jedna od devet podvrsta koje je zvanično priznala svetska uprava za zaštitu divljih životinja, Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) – razlikuje se od životinje koju većina ljudi poznaje iz zooloških vrtova.

Smatra se da je arapski leopard kritično ugrožen. Istraživanja sprovedena sredinom i krajem 2000-ih ukazuju na to da su, iako su ovi leopardi nestali sa Medinskih planina na severu zemlje, ipak mogli da prežive “u razumnom broju“ u Hidžazu i planinama Saravat, blizu granice sa Jemenom. Međutim, drugo istraživanje objavljeno 2006. godine kaže da se raspon leoparda smanjivao po stopi od 10 odsto godišnje u poslednjih 15 godina i da je izumiranje verovatno. U Kraljevskoj komisiji, osnovanoj 2017. godine prvenstveno radi zaštite i promocije velikog nasleđa i arheoloških bogatstava, razmatra se mišljenje da je verovatno ostalo manje od 50 leoparda.

Bez obzira na istinu, čini se jasnim da je ovaj najveći predator Saudijske Arabije sada ekvivalent duha, koji skoro nikada ne prelazi puteve koji vode ka ljudima. Čak i ako neki pojedinci i dalje postoje, populacija polako nestaje.

IZGLED I PONAŠANJE

Boja krzna kod ove podvrste ide od bledo-žute do zlatne, sa mrljama u obliku rozete. Iako dele zajedničko stanište, mužjaci i ženke arapskog leoparda su usamljene životinje. Oni su noćne životinje, i svoj plen umeju da skrivaju u pećinama. Glavne vrste plena su im arapska gazela, nubijski kozorog, zec, etiopski jež, mali glodari, ptice i insekti. U tim skloništima se, takođe, mužjak i ženka sastaju na oko 5 dana da se pare i donose mlade. Posle bremenitosti koja traje oko 100 dana, rađa se od jednog do četiri (obično dva) mladunca koji ostaju s majkom sledeće dve godine. Leopardova se mladunčad rađaju zatvorenih očiju koje otvaraju četiri do devet dana kasnije.

Mužjaci imaju dužinu glave do tela 182–203 cm, a ženke su duge 160–192 cm. Arapski leopard je manji i od afričkog i od persijskog leoparda. Međutim, to je najveća mačka na Arapskom poluostrvu.

UGROŽENOST

Arapski leopard je na Crvenoj listi IUCN-a klasifikovan kao kritično ugrožen. Procenjuje se da njegova populacija sadrži manje od 200 jedinki. Mala populacija u pustinji Negev u Izraelu procenjena je na 20 jedinki krajem 1970-ih, a danas je verovatno izumrla. U Jemenu je potvrđeno da se arapski leopard javlja u planinama Vada’a i u zaštićenom području Havf. Najveća potvrđena populacija arapskog leoparda nalazi se u Omanu sa manje od 100 jedinki. Status u Saudijskoj Arabiji nije jasan. Glavne pretnje arapskom leopardu su gubitak i fragmentacija staništa, kao i prekomerni lov.

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published. Required fields are marked *