Prvi tigar u svetu zaražen virusom korona - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
tigar
Od petmagazine.rs - 06/04/2020

Prvi tigar u svetu zaražen virusom korona

Jedan tigar u zoološkom vrtu u Bronksu (Njujork) pozitivan je na COVID-19, što je prvi potvrđeni slučaj zaraze virusom korona neke životinje u SAD i tigra u celom svetu, saopštili su zvanični izvori, a preneli brojni mediji širom sveta.

Izvor: Tanjug, National geographic; Foto: Shutterstock (ilustracija)

Američko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je reč o četvorogodišnjoj tigrici Nadiji koja je dobila suv kašalj, navodeći da je simptome bolesti počelo da pokazuje još šest tigrova i lavova sa kojima je “nulti” tigar bio u kontaktu.

Kako prenosi AP, pretpostavlja se da je životinju zarazio radnik zoo vrta u Bronksu kod koga je registrovano prisustvo virusa, ali on nije imao simptome bolesti.

Nadia je uspavana i lekari su joj uzeli bris i odlučili da je testiraju i na COVID-19 s obzirom na to da je u Njujorku na delu epidemija ovog virusa velikih razmera. Uzorci su poslati na analizu u laboratoriju pri Kornel univerzitetu. Kako su saopštili čelnici ovog zoološkog vrta, pomno će s pratiti stanje drugih životinja i još neke će biti testirane.

Zoološki vrt je saopštio da je tigar počeo da pokazuje simptome bolesti 27. marta i da očekuje da će se sve životinje oporaviti. Svakako, stručnjaci napominju i povodom ovog slučaja da ne postoje dokazi da domaće i divlje životinje u zatočeništvu mogu da prenesu virus korona na ljude.

Zoo vrt u Bronksu zatvoren je 16. marta u sklopu mera zbog pandemije koronavirusa.

Virus korona može da se prenosi s mačke na mačku

Naučnici s Harbin veterinarskog naučnog instituta u Kini ustanovili su u laboratorijskim istraživanjima da su mačke podložne dobijanju virusa COVID-19 i da ga mogu prenositi među sobom kapljičnim putem.

Izvor: The Guardian, Foto: Shutterstock (ilustracija)

Naučnici naglašavaju da nema mesta panici među vlasnicima mačaka, jer nema dokaza da mačke virus mogu preneti na ljude. Kako su objasnili, mačke su podložnije dobijanju ovog virusa od pasa, patki, svinja ili pilića.

Takođe, važno je napomenuti i da su u eksperimentima u laboratoriji korišćene mačke koje nisu kućni ljubimci. Pet mačaka učestvovalo je u studiji i njima je ubrizgan virus COVID-19, a one su potom smeštene u kavez u kojem su bile mačke koje nisu bile inficirane. Kod jedne od njih kasnije je potvrđeno prisustvo virusa.

  • Utvrđeno je da su glavni prenosioci ovog virusa ljudi, te uprkos ovom istraživanju, mačke zaista nemaju nikakvu ulogu u prenošenju virusa, te nema mesta ni za kakvu paniku – naglašava profesor Džonatan Bol, virusolog s univerziteta u Notingemu.

Veterinari već nedeljama daju savete da ukoliko ste oboleli od virusa, o vašoj mački (ili psu) trebalo bi da brine neko drugi, a ukoliko ste zdravi, potreban je samo uobičajeni oprez koji savetuju stručnjaci, a to je redovno održavanje higijene ruku, doma i mezimca (sapun i šampon za pranje šapica i kupanje, i to s vremena na vreme).