Mačka ribolovac je vrsni plivač i ronilac - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka ribolovac
Od petmagazine.rs - 14/01/2020

Mačka ribolovac je vrsni plivač i ronilac

Ova cica-maca neobičnog imena spada u najbolje plivače u životinjskom svetu, a naseljava predele Jugoistočne Azije.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Evo cica-mace koja na najbolji način pobija uvreženo mišljenje da mačke, bilo divlje ili domaće, ne vole vodu. Već iz njenog imena vidimo da ova maca lovi u vodi, a i spada u najbolje plivače u životinjskom svetu. Anatomija njenog tela ide joj u korist, pa se tako zahvaljujući kratkom, mišićavom i nabijenom telu u vodi snalazi kao riba. Takođe, između prstiju na šapama ima plovnu kožicu koja joj pomaže da se neometano kreće kroz vodu i po močvarnom tlu, a da ne potone ili propadne. Ova mačka je zaštitni znak i „državna životinja” Zapadnog Bengala

Izgled

Kao što ste primetili na fotografijama, mačka ribolovac ima krzno nalik domaćoj tigrastoj mački, sa dodatkom pokoje tufne koja odaje to da je divlja (liči na leoparda po šarama na kznu). Njeno krzno je dvoslojno – jedan sloj čini veoma kratka i gusto zbijena dlaka i njegova uloga je da sprečava da voda dopre do kože; drugi sloj površinski i naziva se zaštitnim, i to je sloj koji mački daje boju i „dezen”. Dlaka mačke ribolovca predstavlja i izvrsnu kamuflažu jer zahavaljujući njoj ova maca u gustom šiblju gotovo da ne „odskače” od okoline. Ženke su znatno manje od mužjaka. Mačka ribolovac je otprilike duplo veća od domaće mačke.

Stanište

Ove cica-mace žive u Aziji, pretežno u močvarnim područjima, a privlači ih svaki predeo u kom postoje vodene površine. Mogu se čak naći i u tropskim šumama, kao i u Himalajima, u blizini potoka i reka. Nažalost, u prirodi se veoma retko mogu videti, već češće žive u zatočeništvu, u zoološkim vrtovima širom sveta. One nemaju prirodne neprijatelje osim čoveka, i nalaze se na listi ugroženih vrsta. Prema poslednjim podacima, čak 50 odsto močvarnih predela u Jugoistočnoj Aziji je nestalo usled širenja ljudskih naselja, te je sve manje mesta na kojima ove mačke mogu da nađu dom. Ove cica-mace danas pretežno žive u Indiji, Nepalu, Bangladešu i na Sri Lanci.

Ishrana

Kao što im ime kaže, ove mace se najviše hrane ribom, ali i drugim stanovnicima voda poput kraba, rakova i žaba. One se plenu prikradaju nečujno, vešto i brzo plivaju za njim grabeći ga spretnim šapama, a neretko i zarone pa zubima hvataju plen. Na njihovom meniju mogu se naći i zmije, glodari, srne, mladunci divlje svinje i divlje patke.

macka ribolovac

Oglašavanje

Poput domaćih mačaka, mačke ribolovci komuniciraju mjaukanjem, „cvrkutanjem” i šištanjem, i najčešće se njihovo oglašavanje može čuti u vreme parenja, kada ženke svojim glasom mužjacima daju do znanja da su spremne za parenje. Kao i ostale divlje mačke, mačke ribolovci označavaju svoju teritoriju prskanjem urinom. Mladunci se rađaju u proleće i leglo ima najčešće dva mladunčeta. Ženke same odgajaju mačiće, dok mužjaci odlaze odmah nakon parenja. Mladunci se lovu uče od majke i sa oko deset meseci postaju samostalni i umeju odlično da plivaju i love.

Navike

Kao i većina njihovih divljih rođaka, i ove mačke su pretežno noćne životinje. Mužjaci gospodare teritorijom površine od 16 do čak 22 kilometra. Mačke ribolovci žive usamljeničkim načinom života i susreću se samo prilikom parenja ili odbrane teritorije.

Zanimljivosti

Podvodne kamere su zabeležile neverovatne snimke mačaka ribolovaca koje rone i zubima hvataju patke za noge. Iako naoko deluju umiljato i nalikuju domaćim mačkama koje možemo videti na ulici, one mogu biti veoma agresivne i nisu tako slatke i bezazlene kao što se to na prvi pogled čini. Imaju izvrsno čulo sluha i ništa ne može da im promakne. Njihove uši imaju po 32 mišića i one ih mogu rotirati za 180 stepeni, te „sakupljaju” zvuk koji dolazi iz svih pravaca ne okrećući glavu.

INFO

Latinski naziv: Prionailurus viverrinus

Status: ugrožena vrsta

Životni vek: 12,6 godina

Težina: 5 – 9 kg teže ženke; 8 – 14 kg teški su mužjaci

Visina: 35 centimetara

Dužina repa: 24 – 40 cm

Leglo: od jednog do pet mladunaca

Graviditet ženki: 63 – 70 dana