Zašto psi imaju rep - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas rep
Od Nikola Nedeljković - 24/01/2023

Zašto psi imaju rep

Ravnoteža, komunikacija, proizvodnja feromona… rep vašeg psa postiže sve to. I još ponešto

Piše: petmagazine

Da li ste se ikada zapitali zašto psi imaju rep? Možda zvuči kao smešno pitanje, ali rep je za psa izuzetno važan deo tela. Evo i zašto.

Balans

Psu rep prvenstveno služi da održava ravnotežu tela, i to prevashodno u situaciji kada on trči i kada bi trebalo naglo da se okrene i promeni pravac kretanja. Kada pas menja pravac kretanja, prednji deo njegovog tela se okreće u željenom smeru, ali zadnji teži da ostane u prethodnom položaju, što ga prilično usporava i postoji mogućnost da se prevrne i padne. Tako bi bilo da nema repa, ali ovaj moćni deo tela svakom psu služi kao kontrateža jer se uvek okreće u pravcu kretanja tela, i tako se pas neće prevrnuti i okrenuće celo telo u željenom pravcu. Takođe, rep održava ravnotežu i kada se pas kreće uzanim putem, poput hodača na žici u cirkusu.

Komunikacija

Druga veoma važna uloga repa jeste komunikacija sa okolinom, odnosno sugerisanje drugim životinjama i ljudima kakvo je emocionalno stanje psa. Kod većine pasa rep je dugačak i jasno vidljiv, a psi rase bigl čak imaju i vrh repa bele boje kako bi bio vidljiv. Kakvog je pas raspoloženja, jasno se može pročitati iz položaja njegovog repa i načina na koji se pomera, pa obratite pažnju na to da li je rep visoko podignut, da li se brzo pomera levo-desno, da li je postavljen ulevo ili udesno. Sve su to jasni signali koji govore o tome kako se pas oseća i kakve su mu namere. Psi koji imaju izrazito kratak rep poput francuskih buldoga imaju velike poteškoće da komuniciraju s drugim psima.

Položaj

Koliko je visoko podignut rep, zapravo je svojevrsni emocionalni metar. Kada stoji u ravni sa telom i nadole, na srednjoj visini, to je siguran znak da je pas relaksiran. Ako je ispravljen i horizontalan, i stoji kao nastavak tela, pas je na oprezu. A kada je visoko podignut, gotovo vertikalan, to je jasan signal dominacije i time pas poručuje: “Ja sam gazda”, ili “Udalji se, inače ćeš trpeti posledice”. Ako je pak rep potpuno spušten (postoji čak i narodna izreka – podvio je rep), to je nedvosmislen signal submisivnosti – pas je uplašen, tužan, zabrinut i poručuje: “Molim te, nemoj da me povrediš”. Ekstremni oblik je kada pas potpuno zavuče rep ispod tela.

Različiti “dijalekti”

Baš kao što i ljudski govor i jezici sadrže na hiljade varijacija i različitih dijalekata u okviru istog jezika, tako i pseći repovi govore „različitim jezicima”, zavisno od same jedinke i rase kojoj pas pripada. Biglovi tako, na primer, gotovo uvek drže rep visoko podignut, gotovo u vertikalnom položaju, i kod ove rase to nije znak upozorenja niti potencijalne agresije, već prirodno stanje. S druge strane, spušten rep odlikuje hrtove i vipete. Kada posmatrate položaj repa svog psa, imajte u vidu kako on najčešće stoji i gledajte ima li nekih promena. Posmatrajte i njegov celokupan govor tela i ponašanje kako biste uvideli u kakvom je stanju i raspoloženju.

Istraživanje

Jedna nedavna naučna studija bila je posvećena upravo psećem repu i došlo se do interesantnog otkrića da psi više mašu repom udesno kada su srećni, dok je pretežno mahanje nalevo znak da imaju neke negativne emocije. Kada kažemo levo ili desno, govorimo iz pozicije psa; kada stanete iza njega i posmatrate u koju stranu on više maše repom.

Feromoni

Osim komunikacije i ravnoteže, koje su najvažniji zadaci repa, on služi i kao svojevrsni raspršivač ličnog mirisa svakog psa po okolini. Svaki put kada pas zamahne repom, on taj miris ostavlja u svom okruženju. Ovi mirisi nazivaju se feromonima i dolaze iz analnih žlezda smeštenih tačno ispod repa psa. Svaki pas ima jedinstven miris, poput otiska prsta kod ljudi. Feromoni su supstance (prirodne hemikalije) koje među životinjama služe za razmenu informacija. Kada pas maše repom, mišići se grče i vrše pritisak na ove žlezde, koje potom ispuštaju svoj miris. Dominantan pas, koji rep drži visoko podignutim, ostavljaće znatno više mirisa u okolini od psa sa spuštenim repom. Kod prvog to je signal koji poručuje: “Tu sam”, dok će se pas sa povijenim repom, blago uplašen, truditi da repom pokrije žlezde i ne ostavlja mnogo mirisa. Time se on trudi da ne skreće pažnju na sebe i da ostane “ispod radara”.

Štenci

Zanimljivo je znati i da štenci ne mašu repom. Oko 50 odsto štenaca počne da maše repom kada navrši mesec dana, a gotovi svi kada napune 48 dana života. Razlog je u tome što štenci počinju da mašu repom kada se javi potreba za komunikacijom i socijalizacijom. Prvih mesec dana štenci najčešće provode u spavanju i jelu, i tada im mahanje repom nije potrebno.

Pokreti repa

Pomeranje repa i, što je najvažnije, brzina kojom to pas čini takođe su važni pokazatelji raspoloženja, pre svega – uzbuđenja. Kada pas lagano pomera rep levo-desno, i ne mnogo široko u luku, to je najčešće znak prijateljskog pozdrava. S druge strane, kada pas široko maše repom, on tako pokazuje da je izrazito prijateljski nastrojen, i ovakav pokret najčešće nazivamo “srećni rep”. Kratki i odsečni zamasi, kada deluje kao da rep vibrira, jasan su znak da bi se trebalo udaljiti jer je pas spreman na akciju – da potrči ili da napadne. A kada je još i visoko podignut, to je nedvosmislena poruka: “Skloni se, napašću te”.