Varljiva zaraza koja napada njušku - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 18/07/2022

Varljiva zaraza koja napada njušku

Nosni crv (Capillaria boehmi) vreba iz potaje. Infestacija ovim parazitom može proći bez ikakvih simptoma, ili pak može ličiti na bronhitis ili upalu pluća

Piše: magazin Pas

Većina parazita koji „napadaju” gornji respiratorni trakt psa ostaje nezapažena, odnosno najčešće nedijagnostikovana. Razlog za to je što s jedne strane svi ti takozvani plućni paraziti daju slične simptome, a s druge je, nažalost, nedovoljna informisanost o ovim oboljenjima.

Ovaj parazit je sve češći uzročnik hroničnih upala i problema s gornjim respiratornim traktom kod pasa. Prisutan je u gotovo svim evropskim zemljama i na teritoriji SAD, a glavni prenosilac je crvena lisica, jedna od najrasprostranjenijih životinjskih vrsta na svetu.

Urbana područja

Eskalaciji infestacija ovim parazitom pogoduje širenje urbanih zona i sve veći broj lisica u blizini i pasa lutalica u urbanim sredinama, koji izmetom intenzivno kontaminiraju zemljište, i javnih površina (parkova). Ugroženi su i ljudi jer Capillaria boehmi uzrokuje upalu pluća.

Simptomi

Najčešći simptomi koje ima pas infestiran nekim od plućnih parazita su:

Kašalj ili kijanje

Neraspoloženost

Smanjen apetit

Retko postoje simptomi koji su baš specifični za određenog parazita, što bi umnogome olakšalo postavljanje dijagnoze. Neretko se dešava da prisustvo nekog od plućnih parazita kod pasa bude nažalost tretirano kao bronhitis ili upala pluća. Isti je slučaj i sa Capillaria boehmi.

Klinička slika

Ovaj parazit nastanjuje gornji respiratorni trakt psa. Infestacija ovim parazitom može proći bez ikakvih simptoma ili se mogu javiti neki od već pomenutih poput kašlja, kijanja i smanjenog apetita. Kod ove infestacije se javlja i iscedak iz nosa, a samo prisustvo parazita u služokoži nosa dovodi do njene upale i čestog kijanja. Kao ozbiljna komplikacija infestacije ovim parazitom može se javiti meningoencefalitis (upala mozga i moždanih opni).

Pas se inficira tako što preko usta unese jaja ovog parazita, u kojima se nalaze L1 larveni oblici. Nakon gutanja, u crevima se iz jaja oslobode larve, koje zatim prolaze kroz zid creva u krvotok psa. Putem krvotoka ove larve dospevaju u sluzokožu nosa, gde sazrevaju u odrasle oblike koji počnu da polažu jaja. Jaja dospevaju do ždrela, odakle bivaju progutana i izbačena u spoljašnju sredinu sa izmetom psa. U spoljašnjoj sredini se u jajima razvije L1 larva i tako jaje predstavlja izvor infekcije za druge pse.

Gotovo neprimetni

U odnosu na druge parazite, odrasli oblici ovog parazita su malih dimenzija. Dužina im je svega od 12 do 64 milimetra, a širina od 0,08 do 0,15 milimetara. Male dimenzije znatno otežavaju njihovo otkrivanje pa stoga i pravovremeno lečenje, a nevolja je i što su duboko uronjeni u sluzokožu nosa i sinusa. Larva može da preživi i do 30 dana.

Dijagnoza

Veterinar dijagnozu infestacije ovim parazitom može postaviti na nekoliko načina, a najčešći su:

Pregled izmeta psa

Rinoskopija

Ispiranje (lavaža) nosnih šupljina

Uspešno lečenje

Na sreću vlasnika i njihovih pasa, na našem tržištu postoji preparat na bazi imidakloprida i moksidektina koji u dve aplikacije, s razmakom od 30 dana, uspešno leči infestaciju parazitom Capillaria boehmi.