Šta učiniti ako ljubimica ima temperaturu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 21/02/2023

Šta učiniti ako ljubimica ima temperaturu

Povišena telesna temperatura najčešći je pojedinačni simptom, koji upućuje na poremećaj u organizmu ili na bolest. U 90% slučajeva povišena temperatura je oblik obrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju.

Piše: petmagazine.rs

Mačke obično imaju normalnu telesnu temperaturu između 38 i 39 stepeni C. Ako temperatura vaše mačke pređe 41 stepen C, ona je tada u ozbiljnom riziku od oštećenja vitalnih organa. Izuzetno je bitno da ako mislite da mačka ima groznicu, te se oseća neprijatno kada joj merite temperaturu, odmah kontaktirajte veterinara, koji će moći brzo i tačno da proceni temperaturu mace i opšte zdravlje.

Nikada nemojte da dajte mački ljudske lekove bez eksplicitnog saveta veterinara. Mnogi ljudski lekovi, kao što je acetaminofen, mogu biti izuzetno toksični za mačke. Uverite se da vaša maca ostane hidrirana tako što ćete obezbediti lak pristup čistoj vodi i obezbediti udobno mesto za opuštanje. Ako groznica traje duže od 24 sata kontaktirajte veterinara ili posetite lokalnu ambulantu. Veterinar će obaviti kompletan pregled mačke kako bi utvrdio uzrok groznice vašeg ljubimca i propisao najbolji tretman koji će vam pomoći da povratite dobro zdravlje ljubimice. U nekim slučajevima, čak i nakon opsežnog veterinarskog pregleda, uzrok možda neće biti očigledan i mački može biti dijagnostikovana groznica nepoznatog porekla. Ako ima umerenu ili tešku dehidraciju, intravenozne tečnosti se mogu koristiti kako bi se osećala bolje.